Erzincan Kültür Eğitim Vakfı (EKEV) öncülüğünde bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşları İstişare toplantısı düzenlendi. Yapılan programda ile Erzincan’ın sorunları konuşulurken, ERSİAD BaşkanıGülbey Sezgin, Erzincanlı olduğunu unutarak; “Erzincanlıları eleştirip, ERSİAD niye Erzincan’a yatırım yapsın ki” dedi.

Bir dizi programlara katılmak üzere Erzincan’a Başbakan Binali Yıldırım ile birlikte gelen ERSİAD ve EKEV üyeleri Erzincan’ın sorunlarının görüşüldüğü toplantıda bir araya geldiler. Bir çok televizyon kanalından canlı olarak yayınlanan programda Başbakan Binali Yıldırım’ın Erzincanlılardan övgüyle bahsetmesinin ardından 24 saat geçmeden ERSİAD Başkanı Gülbey Sezgin, Erzincanlı olduğunu unutarak Erzincanlıları eleştirdi.

Erzincan Üniversitesi İpekyolu Sosyal Tesislerinde yapılan programa Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Erzincanlı Sanayici ve İşadamları Derneği (ERSİAD ) Başkanı Gülbey Sezgin, Erzincan Kültür Eğitim Vakfı (EKEV) Başkanı Sadık Ağca, Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Gürkan ve bazı STK temsilcileri ve kurum kuruluş müdürleri katıldı.

Açılış konuşması yapan Erzincan Kültür Eğitim Vakfı (EKEV) Başkanı Sadık Ağca; ‘’Bu toplantıda gönlümüz isterdi ki Erzincanlı Sivil Toplum Kuruluşlarının da biraz itibar etmesiydi ama şunu görüyorum merkezde çok fazla bir katılım yok. Ya Erzincan merkezin sosyal hayatı yok dernekleşme vakıflaşma böyle bir şey yok ya da çok ciddiye alınmadık diye düşünüyorum. Bunun içinde üzüntülerimi ifade etmek istiyorum. İstanbul da Erzincanlılar olarak bir araya geldik. Dernekler vakıflar kurduk. Niçin? Orda birlik ve beraberliğimizi sağlamak ve doğduğumuz topraklara niyet borcumuz olduğu için ve bu borcumuzu nasıl öderiz diye dernekleştik vakıflaştık. İşte vakıfta bu vesileyle kurulmuş bir vakıftır. Gurbetteki Erzincanlılar köyüne iline çok büyük katkılar yapmaktadırlar. Siyasal, kültürel, ekonomik alanda yani köyüme ilçeme, ilime ne yapabilirim derdi içerisinde, bunu bende yaşayan insanlardanım. Erzincan Eğitim Kültür Vakfının yegane amacı eğitime katkı, ihtiyaç sahibi öğrencilerimizin eğitimlerine katkı yapmaktı. Kuruluşunda 66 öğrenciye burs vermeye başlayan vakfımız kesintisiz burs vermeye devam etti bu çoğalarak arttı en son 2004 yılında yönetim değişti bizler yönetime geldik. Arkadaşlarımızla birlikte hedefimiz bu vakfı en iyi noktalara taşımaktı. Bizim şansımızda şuydu Saygıdeğer Başbakanımız, Bakanlığı süresince ve Başbakanlığı süresince vakfımıza hiçbir zaman desteğini esirgemedi. Maddi manevi hep yanımızda oldu. Geldiğimiz nokta bu vakıf il vakıfları arasında en fazla burs veren vakıf oldu. Yüce meclisimizin üstün hizmet ödülüne layık görüldü. Kamu yararına çalışan vakıf oldu. 34 bin 500 öğrenciye burs sağladık. Bu süreç içerisinde çok değerli insanlar yetiştirdik. Erzincan Milletvekilimiz bizim bursiyerimiz, Erzincan Belediye Başkan Yardımcısı Osman Alanur bizim bursiyerimiz, akademisyenler, valiler bugün özel sektörde ve kamuda çok onur ve gurur duyduğumuz gençler yetişti.’’ dedi.

Katılımın düşük olmasına tepki gösteren Erzincanlı Sanayici ve İşadamları Derneği (ERSİAD ) Başkanı Gülbey Sezgin; ‘’ Erzincan’da olmaktan sizler olmaktan son derece mutluyum. Burada konuşacak çok şey var ama biz İstanbul’dan geldik, dediler ki Cumartesi günü Erzincanlı sivil toplum örgütleriyle birlikte Erzincan’ın sorunlarını konuşacağız tartışacağız. Ben içimden şunu geçirdim. Erzincan ve Erzincan insanının, merkezin insanını çok iyi biliyorum. Bu toplantı olmaz diye düşündüm ama onlara söylemedim moralleri bozulmasın diye. Geldiğimiz noktada şunu gördüm; işte Erzincan, İstanbul’da gelen Erzincanlılar, rektörüm ve odalarımız, sevgili gençlerimiz olmasa burada bulunmamızın bir anlamı olmayacaktı.

Bu neyi gösteriyor biliyor musunuz, Erzincan’ın hiçbir sorunu yok, Erzincanlının da hiçbir derdi yok. Dolayısıyla bizlerinde buraya gidip gelmesinin bir anlamı yok. Biz kendimizi pazarlamaktan başka bir şey yapmıyoruz. Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanıma çok teşekkür ediyorum zaman ayırmış Erzincan’ı temsilen burada bulunuyor.

Erzincan’a her geldiğimizde Erzincan değişiyor, gelişiyor. Ama Erzincan merkezi insanı buna layık mı bunu da tartışmak lazım. Açık ve net konuşuyorum Bu toplantıyı biz Refahiye’de yapsaydık, İliç’te yapsaydık, Çayırlıda, Kemaliye’de yapsaydık bundan daha değerli olurdu, daha sağlıklı olurdu. Bunun için Erzincan merkezde yaşayan hemşerilerime rica ediyorum bu işlerle ilgilensinler. Şehirde para kazanmak yetmiyor. Onlar para kazanıyor ceremesini bizler çekiyoruz.

Editör: Doğu Gazetesi