Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir’in başkanlığında düzenlenen yemek programında bir araya gelen Erzincan Sivil Toplum Kuruluşları Yardımlaşma ve Dayanışma Platformu (ESTOYAD) üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve işadamı Suriye için yardımda bulundular.
Suriye Halkına Yardım kampanyası için düzenlenen programda Erzincan’dan Suriye’ye 24 Tır yardım malzemesi yollanacak.
Düzenlenen programa Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Erzincan Belediye Başkan Vekili Seyfullah Kaban, Vali Yardımcıları Mehmet Kurt, Fatih Kaya, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Erzincan Emniyet Müdürü Doğan İnci, Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Polat, ESTOYAD Başkanı ve Koordinatörü Prof. Dr. Erdal Akpınar, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ve çok sayıda Erzincanlı işadamı katıldı.
Düzenlenen yardım gecesinin açılış konuşmasını yapan ESTOYAD Başkanı Prof. Dr. Erdal Akpınar yaptığı konuşmasında: “Suriye’nin halini en iyi Erzincan’ın anlayacağını belirtti.
Prof. Dr. Akpınar; ”Muhakkak ki hepimiz güzel bir halis niyet için burada bir araya geldik. Esasen tarih boyunca çok felaketlerle karşılaşmış tarih boyunca yurt dışında ki pek çok ülkenin yardımını almış, yardımlarla yaralarını sarmaya çalışmış bir memleketiz.  Bu çerçevede yardımın yardımlaşmanın nasıl bir duygu olduğunu Türkiye’de en iyi bilen Erzincan’dır desem sanırım mübalağa olmaz. Erzincan’da resmi kayıtlara göre 300 civarında sivil toplum kuruluşu var. Erzincan’da ki bütün sivil toplum örgütleri bir araya gelerek ESTOYAD’I oluşturduk. ESTOYAD olarak yaptığımız ilk çalışma Suriye’ye yardım kampanyası düzenlemek oldu. Gerçekten arkadaşlarımız çok ciddi uğraşlar sarf ettiler. Ben onların hepsine Erzincan adına sizlerin adına teşekkürlerimi sunmak istiyorum” dedi.
Yardımlarla Müslümanların birleştiğini vurgulayan Erzincan İl Müftüsü Galip Akın ise konuşmasında; “Bizleri mümin ve Müslüman kardeşler eyleyen, Müslüman’ın derdiyle dertlenenlerden kılan, düşenin, acıyı yaşayanın halinden anlayarak, Müslümanlar ancak kardeştir ayeti kerimesi ile kardeş kılan Cenabı Hak’a hamdolsun. Komşusu açken tok yatan bizden değildir. Hadisi Şerifi ile kardeşliğin hukukunu bize koyan, öğreten Sevgili Peygamberimize (s.a.v) selam olsun. Erdemliler cemiyetini hatırlatan, yani mazlumun ve haklının yanında olan, mağdurun yanında duran, ona yardım etmek için bir araya gelenlerden teşekkür etmiş bir cemiyetin Erzincan’ımızda küçük bir misalini yaşatan ESTOYAD’a teşekkür ediyoruz. Bu olaya vesile olanlardan da Allah razı olsun diyoruz. Bildiklerinizle konuştuklarım farklı şeyler değildir. Bu söylediklerimi değişik ifadelerle değişik insanlardan dinlediniz. Biliyoruz ki biz müminiz. İnsanlar ya dinde kardeştir ya da hır katta eştir. Biz hepimiz aslında bir Peygamber torunuyuz. Hz. Âdem’in torunlarıyız. Bu noktada mazlumun yanında durmak, mazluma yardım etmek adına Sevgili Peygamber’imiz (s.a.v) Efendimiz Müslümanların, müminlerin dertlerini kendine dert edinmeyen Müslüman değildir diye buyuruyordur. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) komşusu zararından emin olmayan kimsede iman etmiş değildir diye buyuruyor. Müslüman Müslüman’ın kardeşidir diye buyuruyordu. Ona haksızlık etmez, onu yalnız bırakmaz, onu düşmana teslim etmez, o birisinin sıkıntısını giderirse Cenabı Allah’ta kıyamet gününde onun sıkıntılarını giderir” dedi.
Son olarak kampanya hakkında bir konuşma yapan Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir; “ Suriye’de yaşanan o acıyı o hüznü sizlerle paylaşmaktan ve silerle birlikte olmaktan hakikaten büyük bir heyecan ve memnuniyet duyuyorum. Çünkü sevinçlerde, hüzünlerde paylaşıldığı zaman ancak bir ifade ediyor. Aksi takdirde bir anlamı yok. O yüzden hem yeni bir sivil toplum örgütü oluşturuldu onun heyecanı ve sevinci, yardım eli uzatıldı hem onun heyecanı ve sevinci, hem Suriye’de hem de dünyanın değişik yerlerinde yaşanan acıyı birlikte paylaşmaktan gerçekten mutluyum. Erzincan olarak, Erzincanlılar olarak mutluyuz. Hepinize de bu yardım yemeğine katılımınızdan dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnşallah Erzincan geçmişte de zaten ne kadar hayırsever olduğunu, ne kadar hayra önem verdiğini göstermiştir. Bu yardım yemeği ve bundan sonraki yardımlarda da gösterecektir. İl Müftümüz hayrın inancımızdaki, dinimizdeki önemini, bir Müslüman’ın bu konuda göstermesi gereken hassasiyeti anlattı. ESTOYAD yani sivil toplum örgütlerimiz niye bir çatı altında toplandık? Neden ihtiyaç duyuldu? öncelikle sizlerle bunu paylaşmak istiyorum. Aslında bu yemeğin amaçlarından bir tanesi de bu sivil toplum örgütünü sizlere tanıtmak. 11 ay önce Erzincan’a göreve başladığımızda baktık ki Erzincan sivil toplum örgütleri açısından, yani hayırla yarışan dernekler ve vakıflar olarak zengin bir İl’dir. Hem Erzincan içerisinde hem de Erzincan dışarısında çok derneklerimiz ve vakıflarımız var. Sadece İstanbul’da 400’ü aşkın dernek ve vakıflarımız var. Böyle bakıldığı zaman da Erzincan gıptayla bakılması geren bir İl’dir. Fakat bunun avantajı gibi dezavantajı da var. Bu derneklerimiz, sivil toplum örgütlerimiz hatta dernekleşemeyen kadınlar ve gençler bunlar kendi çevrelerinde hayırla yarışıyorlar. Fakat ciddi kitlesel yardımlarda Erzincan’ı sosyal yardım anlamında yarasını tamir etme, dertlere deva olma anlamında bir araya gelip koordinasyon yapma, hayır işini de yardım işini de bir işbirliği içerisinde zaman zaman sıkıntılar olduğunu gördük. Bu nedenle de dedik ki acaba Erzincan için faaliyet gösteren bu 300’e yakın derneği, vakfı bir araya getirip yardımları koordineli bir şekilde yapılsa, vatandaşlarımızı tespit etsek dedik. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Çünkü hepsi de bu fikir yerinde gördüler. Yaklaşık 2-3 ay bir araya geldiler ve olur mu olmaz mı diye tartıştılar. Ama hepsine teşekkür ediyorum. Benim beklediğimden de ciddi bir örgüt, bir çatı ortaya çıktı. 40’a yakın derneğimiz vakfımız, odalarımız ve üyelerimiz bu işe destek verdi. İnşallah bu sayı daha da artacaktır. Ben tekrar hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Yardımlarının kabulünü diliyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından yemeğe katılan iş adamları ve sivil toplum kuruluşları hem maddi olarak hem de gıda yardımı olarak yardımları taahhüt etti. Suriye için bir Tır’ın doldurulup gönderilmesinin bedelinin 30 Bin TL olduğu öğrenildi. 
Editör: Doğu Gazetesi