Yapılan toplantıda Erzincan ve ülke ekonomisinin de içinde bulunduğu durumların genel bir değerlendirmesi yapıldı. Toplantı sonrası Meclis Başkanı Mehmet Erkan Hatipoğlu ve meclis üyeleri “Genel Ekonomik Sonuç Bildirisi” yayımlandı.

 

Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Şubat Meclis Başkanı Mehmet Erkan Hatipoğlu Ocak ayı genel ekonomik değerlendirmesinde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre TÜFE’de 2016 yılı Ocak ayında yüzde 1,82 artış gerçekleştiğine vurgu yaptı. Ana harcama grupları itibariyle çeşitli mal ve hizmetlerde, sağlıkta, eğlence ve kültürde de artış görüldüğünü ifade eden Hatipoğlu, ana harcama gruplarından giyim ve ayakkabı grubunda düşüşe dikkat çekti. En fazla artışın lokanta ve oteller grubu ile dayanıklı tüketim mallarında gerçekleştiği dile getirdi.

 

Hatipoğlu, değerlendirmesine şöyle devam etti; “Ortalama ihtiyaç kredisi faiz oranında da artış gözlemlendi. 2016 yılında bu oranların düşüp düşmeyeceği ise birçok etkene bağlı olmakla birlikte, temelde ekonomik ve siyasi göstergelere bağlı olarak değişecektir.  Türkiye ekonomisinden 2016 yılında da beklentilerin fazla olduğu gözlemlenmektedir. 1 Kasım seçim sonucunda sağlanan siyasi istikrar ortamı, 2016 yılında hem ekonomideki beklentilerin gerçekleşmesi hem de planlanan reform sürecinin başlaması için uygun görünüyor çünkü seçimler nedeniyle yaşanan belirsizlik durumu ortadan kalkmış bulunmakta.

 

Dünya ekonomisinde ise ekonomik durgunluğun azalarak devam edeceği öngörülüyor.  Yavaş da olsa toparlanma başlayacak. Türk ekonomisi, 2 milyon civarında olduğu söylenen göçmen nüfusun tüketime ve üretime yapacağı ilave katkıyla büyüyecektir. Güneydoğu’da devam eden operasyonların gerektirdiği harcamalar da “kamu tüketimini” artıracak bu da büyümeyi yukarı doğru itecektir ancak ciddi bir ekonomik durgunluk yaşanması ihtimali de düşünülmelidir. Ekonomimizi yönetenler faizi düşük tutmaya devam edeceği için döviz fiyatlarının artacağı düşünülmektedir. Cari açığın azalması, büyümeye olumlu katkı yapmayı sürdürecektir. Rusya ile yaşanan krizler nedeniyle ihracat ve turizm gelirlerimizde düşüş yaşanabilir. Bu da milli gelir artışını frenleyecektir.

 

Öte yandan asgari ücretin artmasıyla ilişkili olarak artan Bağ-Kur primlerinin işvereni zorlayacağı düşünülmektedir. Genel ekonomik durumun ve işlerin  durgunluğunu göz önüne aldığımızda tüccarımızın çok sıkıntılı günler geçirdiği aşikardır. Tüccarımız özellikle finansman yetersizliği, ekonomideki belirsizlikler, kurumsallaşamama, nitelikli istihdamın azlığı, niteliksiz göç alma, ürün yelpazesinde çeşitlenmenin yapılamaması, zaten öz kaynakla işletmeyi idare etmeye çalışan tüccarımızın pazar araştırması veya işletmesini ileriye götürecek yenilikler için ayıracak kaynağının olmaması gibi olumsuzluklarla uğraşırken prim artışları işverenin belini iyice bükmektedir. İşverenin sırtındaki yükü hafifletmek adına işçi için getirilen prim desteğinin ve teşviklerin işveren için de getirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde bu durum kayıt dışı çalışan sayısını aniden artırabilir. Sigortalı çalışan sayısının artırılması için primlerin ödenebilir düzeyde bulunması ya da yeniden değerlemeye tabi tutulması şarttır. Tüccarımızı yaşadıkları olumsuzluklardan sıyrılmalarına katkıda bulunmak adına geçen sene Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası olarak ilimizdeki bankalarla üyelerimize kredi kolaylığı sağlanması için anlaşmalar yapmıştık. 2016 yılında da Hükümetin açıkladığı 2016 eylem planına göre esnafa verilecek olan beş yıl ödemeli 30.000-TL faizsiz kredi imkanının tüccarlarımıza da tanınması ve faizsiz 5 yıl ödemeli 100.000,00-TL kredi verilmesini sağlamak adına Oda olarak Genel Yönetim’den ricada bulunacağız.  2016 yılının hepimize hayırlı kazançlar sağlamasını temenni ediyorum.”dedi.

Editör: Doğu Gazetesi