Erzincan'da peynir üreten bir işletmenin sahibi Özkan Beydilli, ambalaj sorununun önüne geçmek ve lezzetiyle öne çıkan Erzincan tulum peynirinin tanıtımı amacıyla doğal koyun bağırsağına doldurulmuş çörek otlu, çam fıstıklı ve Antep fıstıklı kangal tulum peyniri üretti.

Kentin Yoğurtlu beldesi Barış Mahallesi'ndeki bir tulum peyniri üretim tesisini işleten 34 yaşındaki Özkan Beydilli, yıllardır geleneksel yöntemlerle ürettiği Erzincan tulum peynirinin ambalajlanarak şehir içi ve şehir dışında piyasaya sunulmasında yaşanılan sorunlar sebebiyle çözüm arayışına girdi.

Küçük yaştan beri peynir üretimiyle uğraşan Beydili, ambalaj sorununun yanı sıra ürün çeşitliliğini artırmak ve yöreye özgü tulum peynirini tanıtmak amacıyla yaptığı çalışmalar çerçevesinde, bir süre önce, sucuk şeklindeki kangal tulum peyniri üretimi için kolları sıvadı.

Beydilli, deneme amaçlı, doğal koyun bağırsağına doldurulan tulum peynirine çörek otunun yanı sıra çam fıstığı ve Antep fıstığı da katarak "Erzincan kangal tulum peyniri" üretti.

Böylece hem ürün çeşitliliğini artıran hem ambalaj sorunu çözen hem de tulum peynirine farklı bir boyut kazandıran Beydilli, başvurduğu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından gerekli izinleri alması halinde, Erzincan kangal tulum peynirinin seri üretimine geçmek istiyor.

- "Olumlu tepkiler aldık"

AA muhabirine açıklama yapan tulum peyniri üretilen tesisin sahibi Özkan Beydilli, kangal tulum peynirinin ikinci denemesini çörek otu ve çam fıstığı katkısıyla gerçekleştirdiğini belirterek, şunları anlattı:

"Deneme sürecinde peynirin lezzeti, firesi ve maliyetini hesap etmek üzere çalışmalarımızı sürdürdük. Talep üzerine çam fıstıklı kangal tulum peyniri deneme sürecini başlattık. Eğer olumlu netice alırsak Gıda Tarım ve Tarım Bakanlığından gerekli izinleri alarak seri üretime geçmeyi düşünüyoruz. Daha önce yaptığımız çalışmalarda insanlardan olumlu tepkiler aldık. Sipariş talebi de oldu ancak henüz izin alamadığımız için satış işlemi gerçekleştiremedik. Deneme süreci sonunda alacağımız izinlerle seri üretime geçmeyi hedefliyoruz."

Beydili, "Temel çıkış noktamız ambalaj sorunuydu. Bunu daha fazla nasıl geliştirebiliriz diye düşünürken, 'Kangal tulum peyniri yapabilir miyiz' fikri oluştu. Ayrıca tulum peynirinin bilinilirliğini ve satışını artırmak adına çörek otlu ve Antep fıstıklı tulum peyniri üretmek için çalışıyoruz." diye konuştu.

Beydilli, kangal tulum peyniri üretimi dışındaki satışlarını artırmak amacıyla cevizli peynir de üreterek ürün çeşitliliklerini çoğaltmak için çalışmalar yaptıklarını sözlerine ekledi.

Editör: Doğu Gazetesi