Erzincan Üniversitesi Yalnızbağ Yerleşkesi Eğitim Fakültesi konferans salonunda düzenlenen açılışa Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Abay Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Gabit Kenzebayev, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Gazetemiz Sahibi Gazeteci- Yazar Halil İbrahim Özdemir, kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda öğrenci katıldı.
            Abay Kazak Dil ve Kültür Merkezi açılışına gelen davetliler kapıda Mehter takımının çaldığı marşlarla karşılandı. Her iki ülkenin milli marşlarının okunmasının ardından üniversitelerin tanıtım filmi izlendi. Daha sonra açılış konuşması yapan Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu Erzincan Üniversitesi ile Kazakistan Abay Kazak Milli Pedogoji Üniversitesi arasında imzalanan eğitim anlaşması gereğince iki yıldır öğrenci hareketliliği gerçekleştiğini ifade eden Erzincan Üniversitesi Rektörü Porf.Dr. İlyas Çapoğlu ; “Bu kültür alışverişi çerçevesinde kökü bir sınırları ayrı olan bir milletin köklerinden bu güne taşıdığı kültür mirasımızı bu günün gençlerine karşılıklı olarak aktarmaya çalışacağız. Türkiye komşu ülkelerle olduğu gibi Kazakistan’la sosyal siyasal ekonomik, eğitim gibi ilişki birliğine büyük önem vermektedir” diye konuştu.
Kazakistan Abay Üniversitesi Rektör Vekili Prof.Dr. Gabit Kenzebayev ise yaptığı konuşmasında: “ Kazakistan’la derin tarihi ilişkisi olan Türkiye tarih boyunca Kazakistan’ın hep yanında oldu. İki ülke arasındaki kardeşliğin belgesi olarak Türkiye 16 Aralık 1991 yılında bağımsız Kazakistan’ı ilk tanıyan devletti. İki ülke arasındaki ilim, medeniyet ve ekonomi alanlarındaki ilişkiler giderek iyileşmektedir. 85 yıllık tarihiyle Kazakistan’ın en köklü üniversitesi olan Abay Kazak Milli Pedogoji üniversitesi, Türkiye’den başka 35 ülkede 178 üniversite ile işbirliği yapmaktadır.
Kazakistan ve Türkiye arasındaki ilmi ilişkileri daha somut hale getirmek her iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirmek için 20 Kasım 2013 tarihinde Erzincan üniversitesi tarafından Abay Kazak Milli Pedogoji üniversitesinde kültür ve eğitim merkezi açıldı. Buna mukabil bu günde Erzincan Üniversitesi Abay Kültür Sanat ve Eğitim Merkezini açmaktadır. Bu merkezlerin temel amacı iki devletin kardeşliğini perçinlemek, ilmi projeler geliştirmek, karşılıklı öğrenci ve öğretim elemanı hareketliliğini sağlamak; Türk dili ve Kazak dilini öğretimine katkı sağlamak, her iki ülke arasındaki kültürel faaliyetleri desteklemektir” diye konuştu.
Son olarak bir konuşma yapan Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir ise: “Türkiye ve Kazakistan’ın köklü bir geçmişin evlatları olduğunu söyleyen Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir “Dilimiz yakın, dileğimiz bir, kaderimiz benzer, tarihimiz ortaktır. Dünyanın değişik coğrafyalarında bulunmamıza rağmen asırlar boyu kesintiye uğramayan ortak tarihi ve kültürel değerlerimiz hasretlerimiz, bizi birbirimizden koparmamış iki kardeş dost ülke arasındaki ilişkiler her geçen gün giderek daha da artmıştır. Temennimiz yakın gelecekte ilişkilerimizin her alanda güçlenerek daha da gelişmesi ve zirveye çıkmasıdır. İki üniversite arasında başlatılan bu ilişkiyi son derece önemsiyor açılışını yapacağımız kültür merkezinin de iki üniversite ve iki ülke arasındaki kültür ve eğitim alanına önemli katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum” dedi.  Konuşmaların ardından folklör gösterileri ve mini konserin arıdından açılış yapıldı.  
Editör: Doğu Gazetesi