Karın ağrısı ve sarılık nedeniyle Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesine giden 65 yaşında bir erkek hastanın on iki parmak bağırsağında (safra kanalında) 1 cm’lik çok sayıda taş olduğunun tespit edilmesi üzerine hastaya Erzincan’da ilk kez ameliyatsız endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi (ERCP) adı verilen işlem yapıldı.
20 dakika süren işlem Yrd. Doç. Dr. İsmayil Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. İsmail Demiryılmaz, Uzm. Dr. Emre Gerçeker tarafından yürütüldü.  
İşlem sonrası bir açıklama yapan Uzm. Dr. Emre Gerçeker, Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ilklere imza atmaya devam ediyor. Bölgeye hizmet veren Araştırma hastanemizde yine bir ilki daha gerçekleştirdik. Hastanemize karın ağrısı nedeniyle gelen 65 yaşındaki bir hastamızın safra yollarında 1 cm’lik çok sayıda taş olduğunu tespit ettik.
Hastamıza Erzincan’da ilk kez endoskopik retrograd kolanjiopankreatografi (ERCP) adı verilen işlem uygulandı ve özel aletlerle girilerek safra kanalındaki taşlar çıkartıldı. Normal şartlarda bu işlem ameliyatla yapılsaydı yaklaşık olarak 3 saat sürebilirdi. Ancak ekip arkadaşlarımızın tecrübeleri ile ERCP uygulanarak 20 dakika içerisinde işlem başarılı bir şekilde tamamlandı.
ERCP; safra yolları ve pankreas kanalındaki sorunları teşhis ve tedavi etmek için kullanılır. Bu ilimizde önemli bir hizmettir, bu nedenle il dışına çok sayıda sevkimiz olmaktayken bundan sonra bu işlemler hastanemizde çok rahatlıkla uygulanabilmektedir. Hastamız şuan itibariyle sağlığına kavuşmuş durumda ve Erzincan’da yeniliklere imza atan Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi hizmetlerine devam ediyor” dedi.  
Editör: Doğu Gazetesi