Beldelerde ve köylerde yaşanan su sorunu nedeniyle Valilik önünde gerçekleşen eyleme, CHP Erzincan Milletvekili Dr. Muharrem Işık, Muhtarlar, köylerden birer temsilci ve köylüler katıldı. Büyük bir kalabalıktan oluşan grup Erzincan Valiliği önüne gelerek basın açıklaması yaptı. İlk olarak bir açıklama yapan CHP Erzincan Milletvekili Dr. Muharrem Işık; “ Burada yıllardır yaşanan sorunların hepsinin farkındayız. Bütün kurumlara girişimlerimiz yapıldı. Biz burada açıklamamızı yapacağız. Açıklamamızı yaptıktan sonra bir heyet halinde çalışma bölgesine gideceğiz. Devlet su işleri Erzurum bölge müdürlüğünden bir yetkili gelip burada ki suların kontrolünü yapacak daha sonra da bu işi mahkemeye kadar götürecek.
 Yaklaşık olarak 4 aydır bu işle mücadele ediliyor. Başta şunu söyleyeyim valilik olsun il özel idare olsun bu işi çözmeye çalıştılar. Ama ne yazık ki bir noktaya gelindikten sonra HES tarafından orada köylere dağılan sular kapatılarak yok edildi. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Burada yapılan protokolde iki gözeden oraya gelecek sular var. Ama ne yazık ki oradaki iki tane göze şu anda yok edilmiş durumda ve gözeler HES’e akmakta. ayrıca HES tarafından bölgeye verilmesi gereken Cansuyu da verilmemektedir.  Burada 6 köyümüz sorun yaşadığı halde sorunun çözümü ile ilgili olarak hiçbir şekilde adım atılmadı. Eylem her zaman haktır. Çünkü burada toplanan insanlar mağdur. HES’ler yüzünden şu an Üzümlü’de üzüm rekoltesinde % 50 düşme var ve birçok yerde salgın hastalıklar başladı. Bunun sebebi tamamen suların yetersiz olması temizlik ve hijyen kurallarına uyulmaması gibi sorunlardır. Yapılan HES insan hayatından önemli değil hiçbir zaman. Su insanlar için kutsaldır. Buna kimsenin el koymaya hakkı yok. Hemşerilerimiz burada tepkilerini gösteriyorlar. Haksızsın diyemez kimse çünkü haklılar. Bir kişi para kazanacak diye binlerce vatandaş mağdur edilemez bu hangi akla hizmettir. Söylenen bazı sözler var bu kabul edilemez zorla kimse susturulamaz
Daha sonra bir açıklama yapan Ganiefendi Çiftliği Muhtarı Tamer Geyik; “Akyazı Beldesi, Denizdamı Büyük Çakırman, Karadigin, Hancı Çiftliği ve Ganiefendi Çiftliği Uzun zamandır içme suyu sıkıntısı çekmektedir. Yaptığımız bütün girişimlere rağmen sorunumuz çözülmedi. Köylerimiz ciddi anlamda mağdur olmuşlardır. 2006 yılından beri köylerimize verilmesi gereken suyu alamıyoruz. Çakırman bölgesinde yapılan HES işletmesi ile köylerimize bağlanan iki su kaynağı yok edilmiştir. Bu köylerin suları HES’e bağlanmıştır. Köylerimizde kuraklığın da etkisiyle mağduriyet hat safhadadır. Bölgede yasalara uygun olarak bırakılması gereken sularımız HES tarafından kullanılmaktadır. Köy suları alınarak HES işletmesinde kullanılmasının hiçbir yasal dayanağı yoktur. Yetkilerimizden bu sorunumuzun bir an önce çözülmesini talep ediyoruz. 
Bu konuşmanın ardında söz alan, Karadiğin Köyü Muhtarı Hakkı Yıldırım; “Biz köylüler olarak kendi imkânlarımızla o boruları taşıdık suyu bağladık. HES bu taşıdığımız boruları kesti. Ben artık köyüme gidemiyorum köy insanı artık beni sorumlu tutuyor. Köy halkının çocukları hasta. Geçen gün bize dediler ki siz yukarı gelirseniz pislik çıkar. Bizi açıkça tehdit ediyorlar. Biz de artık yorulduk ne olacaksa olsun devlet çağrımıza cevap vermiyorsa biz de kendi imkânlarımızla suyumuzu alırız.
Son olarak bir açıklama yapan, Akyazı Yunus Emre Mahallesi Muhtarı Niyazi Demirol; “HES inşaatı yüzünden yıllardır beldemizde su sıkıntısı çekiyoruz. Kimi zaman saatlerce su girmiyor evlerimize.  Buna bir çözüm bulun diye vatandaşlar bizim üzerimize geliyorlar. Biz de buraya geldik sesimizi duyurmak için umarım burada sesimizi duyarlar ve gereken neyse yaparak halkın mağduriyetini giderirler. Su tüm canlılar için hayat demektir. Bunu bu şekilde gasp etmek insanlığa hakaret etmektir. Yetkililerden beklentimiz suyumuzun verilmesidir. Bu cümlemi söylemek zorunda olduğum için utanıyorum çünkü suyun HES’e bağlanarak insanların mağdur edilmesi utanç verici bir durum. Gelişen, büyüyen Erzincan’da bu tür sorunların olması da hiç normal değil” dedi. 
Editör: Doğu Gazetesi