Erzincan Valiliği, Erzincan Belediyesi ve Erzincan Üniversitesinin işbirliği ile organize ettiği kutlama programının ilki şehir merkezinde gerçekleştirildi. Ordu Caddesindeki Saat Kulesi önünde başlayan Nevruz Kardeşlik Yürüyüşüne Erzincan Valisi Ali Arslantaş, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümg. Mehmet Özoğlu, Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Aktaş, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Fatih Serdar Köken, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, kurum ve kuruluş müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Erzincan Belediyesi Mehteran ekibi eşliğinde Dörtyol Meydanına doğru yürüyen protokol üyeleri, daha sonra alanda Nevruz Ateşini yakarak üstünden atladı. Protokol üyeleri, Demir dövme, halk oyunları gösterisi ve fidan dağıtımının ardından Üniversitemiz Yalnızbağ Yerleşkesinde gerçekleştirilen kutlama programına katıldı.

Kentteki kutlamaların ikinci ayağı Erzincan Üniversitesi Yalnızbağ Yerleşkesinde bulunan Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi oldu. Yoğun katılımın gerçekleştiği kutlamalara Vali Ali Arslantaş, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümg. Mehmet Özoğlu, Belediye Başkan Vekili Karabey Atıcı, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Akif Aktaş, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Fatih Serdar Köken, Rektör Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, üniversite üst yönetimi, kurum ve kuruluş müdürleri, idari ve akademik personel ile çok sayıda öğrenci katıldı. İl protokolü, akademisyenler ve öğrenciler, Erzincan Belediyesi Mehteran Ekibi eşliğinde Prof. Dr. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezine yürüdü.

Programının açılış konuşmasını yapan Üniversite Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Nevruz’un Çin Seddinden Adriyatik Denizine kadar geniş bir coğrafyada “Hayata yeni bir başlangıç” anlamıyla kutlandığını söyledi. Nevruz’a her kültürde farklı anlamlar yüklendiğini aktaran Rektör Çapoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi “Nevruz; yeni umutların, dayanışmanın, birliğin adı olmuştur. Kötülüklerden arınmanın zamanı olarak her yıl beklene durmuştur. Baharın gelişini, yeniden uyanışı temsil etmiştir Nevruz.”

Cahit Sıtkı Tarancı’nın “Bahar Geliyor” şiirini okuyarak, Nevruz’un bütün insanlığın mutlu olacağı bir hayatın başlangıcı olması temennisinde bulunan Prof. Dr. Çapoğlu, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: “Umut ediyorum ki bu Nevruz insanlık âlemi için deryaya karışma olarak adlandırılır. Bundan sonra yeryüzünden bütün insanların mutlu mesut olduğu, kederin üzüntünün olmadığı günün başlangıcı olur bu Nevruz.  Bu dileklerle nevruz bayramınızı kutluyorum.”

Vali Ali Arslantaş ise konuşmasına Afrin’de yürütülen Zeytin Dalı Operasyonuna değinerek başladı. Operasyonun başarıyla tamamlanarak, Afrin’in kontrol altına alındığını anımsatan Vali Arslantaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu yıl Nevruz bizim için çok farklı anlamlar taşıyor. Zira şanlı ordumuz Afrin’de devletimizin ve milletimizin bekası için teröristlerle bir çatışma içerisindeydi. Hamdolsun başarıyla tamamlanan bir operasyonun ardından Afrin kontrol altına alındı. Buradan bir kez daha şanlı ordumuzu tebrik ediyorum. Aziz milletimizin desteği ve devletimizin bin yıllık tecrübesinin neticesinde daha birçok başarıya ulaşacağımızı, birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenlere karşı tek yürek olup bundan 3 bin yıl önce Türklerin Ergenokon’dan çıkışını simgeleyen demir dövme eyleminde olduğu gibi varlığımıza kast edenleri derdest edeceğimizi göstermenin gururunu yaşıyoruz.” 

Tabiatın dirilişini simgeleyen Nevruz’un tüm Türki Cumhuriyetlerde olduğu gibi ülkemizde de coşkulu bir şekilde kutlandığını kaydeden Arslantaş, Nevruz coşkusunun bütün insanlığa barış ve esenlikler getirmesi temennisinde bulundu. Kültürümüzde önemli bir yere sahip olan Nevruz’un yüzyıllardır kardeşliği pekiştiren ve insanları kaynaştıran bir bayram olarak kutlandığını belirten Arslantaş,” Nevruz, güneş ile toprağı, insan ile neşeyi, hayat ile doğayı bütünleştirir. Cemrelerin toprağa düştüğü gibi iyilik ve güzelliklerin, kalplere, gönüllere kökleşmesini arzu ediyorum. Hoşgörünün, kardeşliğin timsal şehri Erzincan’da Nevruz ateşinin etrafına kenetlenmiş insanlarımızla, daha nice Nevruz Bayramları kutlamayı temenni ediyorum. Nevruz hepimize bereket getirsin. Sevincin ve kardeşliğin vesilesi olsun. Cenab-ı Hak kardeşliğimizi daim kılsın, Nevruz Bayramınız kutlu olsun.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Kongre ve Kültür Merkezi önünde Nevruz Ateşini yakan protokol üyeleri, ateşin üstünden atlayarak örste demir dövdü. Programın sonunda katılımcılara Erzincan Üniversitesi Uluslararası Öğrenciler Kulübü tarafından Orta Doğu ve Orta Asya mutfağına ait yöresel lezzetler ikram edildi. Program Kazakistanlı dombra sanatçılarının yöresel müzik gösterisi ile sona erdi.

Editör: Doğu Gazetesi