Ryegrass (İtalyan çimi) ile, kaba yem açığının kapatılması, yüksek kalitede ve verimdeki yem bitkisi çeşitlerinin üreticiye tanıtılması ve hayvansal ürünlerde artışın sağlanarak üreticinin daha çok kazanması amaçlanıyor.

Düzenlenen Tarla Gününe Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Şahin, Hürrempaşa Palangası Köyü Muhtarı Alattin Çardaklı ve çiftçiler katıldı.

Köy muhtarı Çardaklı; ‘’Ürünlerimizde daha iyi verim alınabilmek için Ryegrass (İtalyan çimi)’ni ektik. Birinci biçimi gerçekleştirmiştik bugün ikinci biçimi gerçekleştiriyoruz.’’ Dedi.

Amaçlarının kaliteli kaba yem üretimini sağlamak olduğunu belirten Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Şahin yaptığı açıklamada; ‘’İlimiz Hürrempaşa köyünde muhtarımızın tarlasında İtalyan Çimi tarla günü etkinliğinde bulunmaktayız. İtalyan Çimi diğer adı ile Ryegrass ilimizde ilk kez ekildi. Geçen sene 74 çiftçimize toplam 370 dekar alanda ekim yapıldı. Şubat ayında ekimleri yapıldı. İlk biçimleri Haziran ayında oldu. Şu anda ikinci biçimde tarla günü etkinliğinde bulunmaktayız. Ryegrass ülkemize yeni yeni girmekte olan bir yem bitki çeşididir. Ürün ilimiz koşullarında 4 kere biçilmektedir. İlk biçimde yaklaşık 800-1200 kg aralığında bir verim alınmaktadır. Buradaki amacımız kaliteli kaba yem üretimini sağlamak. Hayvanlarda verim artışı özellikle sütte verim artışı sağlamak. Arkadaşlarımızın yapmış oldukları deneylerde hayvan başına yaklaşık 2-5 kilo bir süt artışı sağlandığını tespit ettik. Ballı bir bitki olduğu için arılara da faydası var. İnşallah çiftçilerimize yeni bir yem bitkisi kazandırmış olacağız. Geçen yıl DAP İdaresinden aldığımız kaynakla 74 çiftçimize kaynak sağladık inşallah bu senede bir miktar kaynak sağlayacağız. Bu bitkinin ilimizde yayılması için elimizden geleni yapacağız. Çiftçilerimize hayırlı olsun.’’ dedi.

Editör: Doğu Gazetesi