Türkiye’de ideal bir Coğrafi İşaretler sisteminin kurulabilmesi, yöresel ürünlere değer kazandırılarak sürdürülebilir kırsal kalkınmanın desteklenmesi ve biyolojik çeşitliliğin korunması amacıyla 3. Uluslararası Coğrafi İşaretler Antalya Semineri sonucunda 15 Ekim 2012 tarihinde kurulan “Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA)” üçüncü toplantısı 24-27 Nisan 2014 tarihleri arasında Erzincan TSO ev sahipliğinde başladı.
Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantının açılışına Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Polat, YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, YÜCİTA Akademisyen ekibini oluşturan Prof.Dr. Yahya Kemal Avşar, Yurt Dışından toplantıya katılan Prof.Dr. Carlo Canele, Prof.Dr. Selim Çağatay, Yrd. Doç. Dr. Ayla Aslaner, Ayşin Işıkgece, kurum müdürleri ve yöresel ürün üreticileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Polat; “ 7 bin kişiye istihdam sağlayan tulum peynirimize çok ön planda tutup bunun Erzincan’a çok önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum. Çünkü benim katıldığım toplantılarda kendi bölgelerinden gelen başkanlar kendi yörelerine özgü şeyleri getirip bize sunum yaptıklarında o bölge hakkında ister istemez çok olumlu tepkiler alıyorlar.  Bizde birçok katılımcı toplantılarında Erzincan tulum peynirini insanlara sunarak tatlarını deneterek olumlu tepkiler aldığımız gördük. Bu konuda bu çalıştayın çok önemli olduğunu düşündüğünü” söyledi.
Tulum Peyniri Üretiminde 7 Bin Kişi Çalışıyor
Daha sonra konuşan Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir ise açıklamasında; Bugünün Erzincan Tulum Peyniri üreticileri için çok önemli olduğu kanaatindeyim. Ayrıca bu toplantının bir ayağını Erzincan’da gerçekleştirdikleri için YÜCİTA’ya da çok teşekkür ediyoruz.  Bu bizim Erzincan’ın hatta birçok kamu yöneticisinin yabancı olduğunu bir durumdur.  Eminim hepimiz kendimizi yokladığımız duyduğumuz ya da farkında olduğumuz konu sadece yöresel ürün. Buda nasıl bir şehre gittiğimizde bir yöresel ürün pazara varsa orayı ziyaret ediyoruz. Ama onun arkasında nasıl bir gayret var. Yöresel ürünün kırsal kalkınmada ki önemi nedir?  Bir kamu yöneticisi olarak olması gereken şekilde bunların farkında değilim.  Bu özellikle kendimiz açısından bir öz eleştiridir. Eğer olaya böyle başlarsak eksikliğimizi tespit ederiz diye düşünüyorum” diyerek Tulum Peyniri üretiminde yaklaşık olarak 7 bin kişinin istihdam edildiğini ve gereken desteğin tam olarak verilmediğini belirtti.
Yapılan konuşmaların ardından mikrofonların başına geçen YÜCİTA Akademisyenleri, Coğrafi İşaretler sisteminin kurulabilmesi, yöresel ürünlere değer kazandırılarak sürdürülebilir kırsal kalkınmanın desteklenmesi, biyolojik çeşitliliğin korunması ve Yöresel ve Coğrafi ürünler hakkında bilincin daha da yaygınlaştırılması amacıyla Türk Patent Enstitüsü, Akedemisyenler ve İtalyan Grana Padano peyniri örneği hakkında sunum yaptı. 
Editör: Doğu Gazetesi