Ayı öldürmenin yasak olduğunu bilen arıcılar, ayıları ürkütmek için belirli aralıklarla havaya ateş açıyor. Devletten yardım bekleyen arıcılar, bal kovanlarına saldıran ayılara karşı bir çözüm bulunmasını istiyor. Daha önceleri Erzincan’da karpuz ve kavun bostanlarına girerek çitçiye büyük zararlar veren ayılar, bu defa da kentte arıcılık yapan üreticilerin kovanlarını hedef seçti.
Bal kovanlarının bulunduğu bölgeye gelen ayılar, kovanları dağıtarak bal dolu petekleri yiyerek bölgeden uzaklaşıyor. Ayıların arı kovanlarına daha fazla zarar vermesinin önüne geçmek isteyen arıcılar, kovanlarının başında sabaha kadar soğuk havada silahlı nöbet tutmaya başladı. Ayıların bal kovanlarına yaklaşmaması için belirli aralıklarla havaya ateş açan arıcılar, soğuk havaya aldırış etmeden sabaha kadar ekmek teknelerini bekliyor.
Erzincan’a 27 kilometre uzaklıkta bulunan Pişkidağ köyüne ait Gökbayır mevkiinde bal kovanları ayılar tarafından parçalandı. 4 üreticiye ait 200 kovanın bulunduğu bölgeye gelen ayılar, yaklaşık 60 kilogram civarında balı yiyerek kaçtı. Ayılar, bazı kovanları tamamen, bazılarını da kırarak içerisinde bal bulunan petekleri yiyor. Her yıl aynı sorun ile karşılaşan bal üreticileri, devletten yardım bekliyor. Ayı öldürmenin yasak olduğunu bilen üreticiler, çareyi soğuk havaya rağmen ellerinde silahlar ile sabaha kadar nöbet tutup, ayıları ürkütmek için havaya ateş açmakta buluyor.
Erzincan Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nusret Yalçınkaya, “Bu ayı zayiatı bende 2 gün önce oldu. İlimizde bu ilk değil, sanırım son da olmayacak. Çevre ilçelerimizden bize ulaşan bilgi 30 üzerindeki aracımızın arısında zayiat var. Vurmamız yasak, cezası çok, bunu bizim arıcımız da biliyor, bunu önlemek için sadece havaya ateş açmaktan başka çaremiz yoktur. Bu soğuk havalarda sabaha kadar arıcılarımız arılarının başında nöbet tutmak zorunda. Bakanlığımızdan, ilgililerden, yetkililerden mutlaka buna bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Ya da arıcılarımızın zararları ödenmeli. Söz verilen ÇİT desteklemesi dahi çıkmadı. Bunun için bir destek istiyoruz. Çözüm istiyoruz. Ayıların, arılarımıza, arıcılarımıza verdiği zarardan bıkma noktasına geldik” dedi.
Arı üreticisi Fahrettin 
Aydın ise şunları söyledi: “Ayı vurmak yasak, devlet buna bir korucu tutsun, gelsin arılarımızı beklesinler. Olmaz ki usandık sabaha kadar bu soğukta beklemekten. Nereye kadar bekleriz? Biz bağlarımızı mı bekleyelim, arılarımızı mı bekleyelim. 5 kovan balım vardı iki tanesini kırmış. Dağıtmış yani çerçeveleri. Sabaha kadar ayı nöbeti tutuyoruz. Artık usandık, bu çilemize kulak verilsin. 
Editör: Doğu Gazetesi