Toplantı başında bu toplantıların amacını anlatan Federasyon Başkanı Selahattin Ayvaz “ Erzincan’ın en büyük gücü yetişmiş insan gücüdür. Bu gücü ne yazık ki yeterince değerlendiremiyoruz. Bu toplantılarla hemşerilerimizi değerli büyüklerimizle buluşturarak onlardan istifade etmeyi amaçladık. Sayın Hasan Basri Aktan, uzman olarak başladığı Maliye Bakanlığında, Genel Müdürlük ve Ulaştırma Bakanlığı yapmış birikimli bir hemşerimizdir” diyerek sohbet konuğunu dinleyicilere takdim etti.
Türkiye’nin sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirterek konuşmasına başlayan Hasan Basri Aktan, rakam ve göstergelerle ekonomi ile ilgili bilgi verdi. Milli gelir, ihracat, ithalat ve yatırımlarla ilgili detay bilgiler veren Aktan, Türkiye’nin önümüzdeki dönem avantaj ve dezavantajlı olduğu konuları anlattı.
Ülkemizde tek parti yönetiminde istikrarın sürmesi, genç ve eğitimli nüfusa sahip olması ve enerji koridorları üzerindeki stratejik ülke konumu itibarıyla avantajlara sahip olduğunu belirten Aktan; ” Alt yapı- ulaşım ve sağlık alanında önemli yatırımlarını gerçekleşti. KOBİ lerin üretim-istihdam-ihracat kapasitelerinin arttı. Teşvik politikası uygulamaları genişletildi ve yeni imkanlar getirildi. Tarıma dayalı gıda sanayinde büyük üretici konumuna yükseldik. Mali disiplin anlayışı sürdürüldü ve bütçe açığı – faiz yükü – kamu borçlanma ihtiyacı ve enflasyon nispeten düşürüldü. Merkez Bankası’nın rezervi yükseldi. Bankaların sermaye yapıları güçlendirildi ve bağımsız denetime açıldı., turizm gelirleri her yıl artış gösterdi. Tüm bu saydığım konular ülkemizin güçlü yanlarıdır. Ayrıca özel sektörün dış borcuna/ döviz pozisyonu açığına karşılık yurt dışında dövizli varlığının bulunduğunu da biliyoruz” dedi.
Bu olumlu yönlere karşılık bölgemizdeki sıcak gelişmeler ile gerilimlerin artmasının, enerji güvenliği riskinin ortaya çıkmasının ülkemiz açısından sorun olabileceğini belirten Aktan; “ Enerjideki dışa bağımlılık devam ediyor. Cari açık sürüyor. Bir defalık gelirler (özelleştirme- 2B geliri- vergi barışı- sigorta pirimi yapılandırması ek gelirleri gibi) harcandığında artık bu türden gelir olmayacaktır. Sosyal güvenlik sistemi açıkları ile sosyal yardım ödemeleri artış seyri gösteriyor. İç tasarruf hala düşük.Hane halkının borçluluk durumu sürüyor. Yüksek büyüme dönemi artık geride kalmıştır. ABD ve AB ülkelerindeki ekonomik yavaşlamanın ve finans politikalarının olumsuz yansımaları olacaktır. Enerji maliyetindeki artış eğilimi devam ediyor. Özel sektörün kısa vadeli dovizli borçları ile döviz kurlarındaki artış eğilimi ve kur riski çözmemiz gereken sorunlardır. Bu belirttiğim hususlarda ülkemiz ekonomisini olumsuz etkileyebilir” dedi.
Hasan Basri Aktan konuşmasını Erzincan ile ilgili gelişmeleri anlatarak sürdürdü. Gurbette çok sayıda işadamı, bürokrat ve hemşerimizin olduğunu belirterek, Erzincan’daki insanımızın tasarruflarını bir araya getirerek, birlikte ortak işletmeler kurulması gerektiğini söyledi. Özellikle Erzincan’da çok sayıda maden olduğunu, bu madenlerden işletme ve katma değer üretecek tesislere öncelik verilmesini anlatan Aktan; “ Erzincanlı Eğitime çok önem vermelidir. Tasarruf yapmalıdır. Her şeyden önemlisi birlik ve beraberlik içinde olmalı ve birlikte hareket etmelidir” dedi.  
Editör: Doğu Gazetesi