Erzincan İl Müftüsü Yavuz Karabayır’ın Kur’an tilaveti ile başlayan parkın açılış programı, saygı duruşu ve istiklal Marşı’nın okunması ile devam etti.

15 Temmuz şehidi Erzincanlı Mete Sertbaş parkına açılışına hoş geldiniz diyerek konuşmalarını yapan Erzincan Köy ve Mahalle muhtarları denek başkanı ve Kazım Karabekir mahalle muhtarı Oğuz Tekcan; “15 Temmuz gecesi Ülkemizi Milletimizi demokrasimizi cumhuriyetimizi aydınlık geleceğimizi yok etmek isteyen vatan hainleri harekete geçmiş milletin silahlarını bu aziz ve fedakar milletine doğrultarak kanlı bir darbe girişimine bulundular. İstanbul’da Türk Telekom Binasını ele geçirmeye çalışan darbeci askerleri ikna etmek için uğraşan Acıbadem Mahallesi muhtarı Mete Sertbaş darbecilerin yakın mesafeden ateş etmeleri sonucu yaralanmış hastaneye dahi kaldırılamadan olay yerinde şehit olmuştur. Açılan Parkımıza Şehit Mete Sertbaş isminin verilmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim dedi.

Parkın açılış programına katılan İstanbul Acıbadem Mahalle Muhtarı Şehit Mete Sertbaş’ın eşi Rahşan Sertbaş, Parkın açılışında emeği geçenlere teşekkür ederek, eşinin o gece ‘ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum’ dediğini söyledi.

Şehit eşi Rahşan Sertbaş yapmış olduğu açıklamasında; “Bildiğiniz gibi eşim darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz’da Acıbadem Türk Telekom binasına gitmişti. Bina işgaline karşı çıkmak için orada bulunan eşim de dahil olmak üzere 6 kişi bu gözü dönmüş katiller tarafından şehit edildi. Eşim o gece orada olmak zorundaydı. Çünkü şehit kanı ile sulanan bu vatanı hainlere bırakmak olmazdı. Değerli eşim o gece evden ayrılırken ‘ölürsem şehit, kalırsam gazi olurum’ diyerek abdestini alıp sokağa çıktı. Çünkü Türkiye’miz için bu ikinci kurtuluş savaşıydı. Vatanını seven herkes gereğini yapmalıydı. Ve de şükürler olsun ki gereğini milletçe yaptık. Ben eşim yaşarken de gurur duyuyordum, şehit olduktan sonra da gurur duydum, sonsuza kadar da gurur duymaya devam edeceğim. Bu cennet vatanımızı, bu aziz ve yüce milletimize bir daha Allah böyle bir acı yaşatmasın, vatanı uğruna canını veren kahramanlarımıza Allah’tan rahmet, gazilerimize yaralı olanlara da acil şifalar diliyorum. Bu gün eşimin memleketi Erzincan’da bu parkın açılışında sizlerle olmaktan dolayı çok gururlu ve onurluyum. Bu parkta çocuklar büyüyüp gelişsinler. Şehit eşim Muhtar Mete Sertbaş’ın adına açılan parkın Erzincanlı hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Başbakan Binali Yıldırım ve milletvekillerinin mesajlarının okunması sonrası kürsüye gelen Türkiye Muhtarlar Federasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz ise yaptığı konuşmasın da; “15 Temmuz gecesi yaşadığımız o hain darbe teşebbüsün de Şehit olan ve bu güzide parka adı verilen şehit muhtarımız Mete Sertbaş’a Allah’tan rahmet diliyorum. Onun anısını burada yaşatan siz Erzincanlılara da ayrıca minnettarım” dedi.

Parkın açılış programına, Başbakan Binali Yıldırım’ın danışmanlarından Ömer Sertbaş’ta katıldı. Şehit Mete Sertbaş’ın amcaoğlu olan Ömer Sertbaş, Mete Sertbaş’ın o gece hiçbir şey düşünmeden sokağa çıkışı, tüm Türkiye’yi gururlandırdığı kadar düşünmeye de sevk ettiğini dile getirdi.

Ömer Sertbaş konuşmasının devamın da; “Bugün, 15 Temmuz şehidimiz Mete Sertbaş’ın adının ilelebet yaşatılacağı bu güzel eserin açılışını yapmak üzere sizlerle bir arada bulunmaktan dolayı büyük bir onur duyuyorum.

Hep söylüyoruz; Erzincan yiğitler diyarı, Erzincan gaziler diyarı, Erzincan şehitler diyarı, İstiklâl Mücadelemizin sembol şehirlerinden biri de yine Erzincan’dır. Dönemin egemen güçlerinden, ayrılıkçı çetelere kadar birçok yapının işgal girişimiyle karşı karşıya kalan Erzincan; asla teslim olmamış, ay yıldızlı sancağımızı dalgalandırmaktan vazgeçmemiştir. Erzincan, Cumhuriyet’e giden yolda en önemli kilometre taşlarından biri olmuştur. Cumhuriyetimizin; istiklali ve istikbali aydınlattığı o çetin günlerde Erzincan ve Erzincanlılar tarihe geçen bir dik duruş ve kahramanlık sergilemişlerdir.

Üzerinden on yıllar geçtikten sonra, bir 15 Temmuz gecesi eli kanlı bir grup FETÖ teröristi büyük bir ihanet sergilemeye kalkarken tüm milletle birlikte Erzincanlılar da bayrağı indirmemiş, ezanımızı dindirmemiştir. İkinci İstiklâl Mücadelemizde Erzincan ve Erzincanlılar yine en ön safta oldular. Bugün ismini bu parka verdiğimiz kahraman şehitlerimizden biri de bu Erzincanlı kardeşlerimizin belki de en yiğididir.

İstanbul Üsküdar’daki Acıbadem mahallesinin muhtarı olan Mete Sertbaş kardeşimiz, Türk Telekom binasını ele geçirmeye çalışan FETÖ’cü teröristlere karşı direndi ve hainlerce vurularak şehadet şerbetini içti. 15 Temmuz gecesi Erzincanlı Mete Sertbaş kardeşimiz; vatanının, milletin ve devletin namusunu bir avuç haine çiğnetmedi. Çanakkale’deki şehitlerimizi adeta selamlayarak; ne kadar büyük bir milletin ferdi olduğunu tarih karşısında kanıtladı.

Mete Sertbaş’ın adı; İstanbul’da, İzmit’te ve birazdan açılışımızı gerçekleştirdiğimizde Erzincan’da ilelebet yaşayacak. Bize; bu cennet vatanı aziz bir emanet olarak bırakan tüm şehitlerimizi, saygıyla, rahmetle ve minnetle yâd ediyorum. Erzincanlı şehidimiz Mete Sertbaş’ı da burada anıyor; mekânının cennet, makamının âli olmasını niyaz ediyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken; açılışı yapılacak bu kıymetli eserde emeği geçen tüm yetkililerimize şükranlarımı sunuyor, sizleri Allah’a emanet ediyorum” dedi.

Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy ise yaptığı konuşmasın da;” Şehidimiz Mete Sertbaş’ın adını verdiğimiz parkın açılışında bir aradayız. 15 Temmuz 2016 acı bir tarih olarak tarih sayfalarına işlendi. Burada bir hainlik birde kahramanlık var. Hainliği yapanlar hainlikleri ile yıllarca asırlarca anılacak. Kahramanlık gösteren şehitlerimiz makamların en büyüğü olan şehitlik makamın da rahat uyuyacaklar. Milletimiz 15 Temmuz da öyle bir destan yazdı ki şehitlerin dışın da kalan 80 milyon insanımızın da tamamı Gazi olmuştur. Bu tip olayların yaşanmaması için özellikle Eğitim ve Öğretime önem verilmesi gerekliliğine de vurgu yapan başkan Başsoy, Söz konusu vatansa dedik gerisi teferruattır, çoluk çocuk yalın ayak cumhuriyet meydanın da bu hain darbe girişimine karşı Top yekûn hareket ettik. 15 Temmuz dan sonra şehitlerimizin adını yaşatmak adına bir çok parkımıza şehitlerimizin ismini verme kararı aldık. Mahalle muhtarımızın talebi doğrultusun da bizlerde belediye olarak meclisimizden karar çıkartarak Şehidimizin adını ilelebet yaşatmak adına parkımıza Şehit Muhtar Mete Sertbaş ismini verdik. Parkımızın Mahallemize, şehrimize, çocuklarımıza, herkese hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Son olarak Erzincan Valisi Ali Arslantaş ise açılışta yaptığı konuşmasın da; “15 Temmuz hain darbe girişimi esnasında Acıbadem Türk Telekom binasını korurken şehit edilen hemşerimiz, canımız merhum Mete Sertbaş’ın adını yaşatmak için, gelecek nesillere örnek olacak duruşuyla, hamiyetli, vakur kahraman hemşerimizi her daim gönüllerimizde minnetle yad etmek için adını verdiğimiz parkın açılışını yapacağız. Bu vesileyle vatanımız için canını feda eden tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle yad ediyorum. Mete Sertbaş şehidimizin eşinin ve çocuklarının acılarını en kalbi duygularımla paylaşıyorum.

Erzincanlı 49 yaşındaki Mete Sertbaş evli ve 2 çocuk babasıydı. Acıbadem Muhtarı olan Sertbaş, 15 Temmuz gecesi İstanbul Acıbadem’de bulunan Türk Telekom binasına gitti. Burada darbeci askerleri darbe girişiminden vazgeçirmeye çalışan kahraman hemşerimiz, açılan ateş sonucu şehit oldu. Rabbim kendisinden ve bu vatan için gözünü kırpmadan şehit düşen kahramanlarımızdan razı olsun.

15 Temmuz 2016’da FETÖ tarafından gerçekleştirilen alçak darbe girişimini milletimizin evlatları meydanlarda, sokaklarda canları pahasına eşsiz bir destan yazarak durdurmuş ve istikbalimize sahip çıkmıştır. Onlar bu vatan uğruna şehit oldular.

Şehrimiz 13 Şubat’ta nasıl ki düşman işgaline karşı bir ve beraber hareket etmişse 15 Temmuzda da aynı şuurla vatan savunmasında yer aldı. Sizlerde bu vatan sevgisi, milli şuur oldukça bizi hiçbir güç yıkamayacaktır. Rabbim birliğimizi ve beraberliğimizi daim kılsın. Bu millet tarihte hiçbir tahakkümün altında kalmamıştır. Bundan sonra da istiklali muhafaza edecek, büyük Türkiye olma yolunda emin adımlarla ilerleyecektir

Ben bu duygular ve hissiyat içinde, 15 Temmuz gecesi İstanbul Acıbademde bulunan Türk Telekom binasını ele geçirmeye kalkışan darbeci hainleri vazgeçirmeye çalıştığı sırada hainlerin kurşununa hedef olması sonucu şehit olan 49 yaşındaki Refahiye’li Muhtarımız Mete Sertbaş’ı, darbe girişimini duyunca hiç tereddüt etmeden sokağa çıkıp, kahramanca mücadele ederek karşı koyduğu darbeci hainlerin açtığı ateş sonucu İstanbul Çengelköy’de şehitlik makamına kavuşan 23 yaşında ki Kemahlı üniversite öğrencimiz Burak Cantürk’ü, Ankara Emniyet Müdürlüğünde asker kıyafeti içindeki teröristlerin silahlı saldırısı sonuncu şehadet şerbetini içen 47 yaşındaki Kemahlı kardeşimiz Hüseyin Güntekin’i ve 15 Temmuz Şehitler Köprüsünde FETÖ’cü hainlerin açtığı ateş sonucu şehit düşen 27 yaşındaki Tercanlı Recep Gündüz olmak üzere tüm canlarımızı minnet ve şükranla yâd ediyorum.

Bizlere emanet olan şehit ailelerimize baş sağlığı diliyorum. Gazi olan tüm vatandaşlarımıza sağlıklı, huzurlu bir ömür diliyorum. Sizleri saygıyla muhabbetle selamlıyorum” dedi.

Konuşmalarına ardından Parkın açılış kurdelesi dualar eşliğinde kesilerek Şehit Muhtar Mete Sertbaş parkı hizmete açıldı.

Düzenlenen Açılış programına Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Danışman Ömer Sertbaş, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Şehit Mete Sertbaş’ın eşi Rahşan Sertbaş, il protokolü, davetliler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Doğu Gazetesi