İl dışında yaşayan hemşerilerimizin kurdukları dernek temsilcisi yaklaşık 60 kişilik bir heyetin katılımı ile 10-13 Mayıs tarihlerinde yapılan programda kentteki gelişmeler, il dışındaki hemşerilerimizin kente katkısı, kentin ve ülke genelindeki Erzincanlıların sahip oldukları potansiyeller masaya yatırıldı ve kentin geleceği konuşuldu. Programın ilk gününde programa katılan konuklara Erzincan Turizm Potansiyeli ve turizmin geleceği konulu sunum yapıldı. Ardından Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Necmettin Ünal bir konuşma yaptı. Ünal, “ Şehrimizin gelişmesinde ve kalkınmasında ülkemizin diğer illerinde yaşayan ve bir dernek çatısı altında birleşen Erzincanlı Hemşerilerimize de büyük görevler düşüyor. Sizler Erzincan’ın oralarda tanıtılması için birer elçi olarak görev yapmalısınız” dedi.  Necmettin Ünal’ın konuşmasının ardından Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Aydın Yalvaç ve ERDEF Başkanı Selahattin Ayvaz birer konuşma yaptılar. Ardından kürsüye gelen Erzincanlı Sanayiciler İş Adamları Derneği (ERSİAD) Başkanı Gülbey Sezgin ise yaptığı konuşmada şunları söyledi. “Erzincan son yıllarda yaptığı yatırımlar ve sanayi alanındaki gelişmeler ile doğunun parlayan yıldızı olmaya devam ediyor. Sayın Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım’ın destekleri ile bir çok önemli proje hayata geçti. Buda gurbette olan biz Erzincanlıları gururlandırıyor. Erzincan’da istihdama dönük yapılan yatırımlar sayesinde işsizlik oranları çok düşük seviyede, açılan yeni fabrikalar ile ilimize diğer illerden de yatırımcıların gelmesi bizleri mutlu ediyor. İnşallah ileriki yıllar da da bu yatırımlar artarak devam eder ve Erzincan bir sanayi şehri olma yolunda emin adımlarla ilerler dedi. Gülbey Sezgin’in ardından bir konuşma yapan Erzincan Kültür Eğitim Vakfı (EKEV) Başkanı Sadık Ağca ise her 3 bin 500 Erzincanlı öğrencilere burs verdiklerini belirterek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü. “EKEV olarak her yıl 3 bin 500 Erzincanlı öğrenciye aylık 450 bin TL civarında burs veriyoruz. Yapmış olduğu bu çalışmadan dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisinden üstün hizmet ödülü olan tek vakıf olmanın da gururunu yaşıyoruz. EKEV olarak sadece öğrencilerimize burs vermenin dışında onların barınma gibi diğer sorunlarının yanı sıra Erzincan’ın tanıtımı ve kalkınması için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Sadık Ağca’nın ardından kürsüye gelen Erzincan Üniversitesi Rektörü İlyas Çapoğlu ise Erzincan Üniversitesi’nin son yıllarda kat ettiği mesafeler konusunda bilgiler verdi. Anadolu’da Bir Dünya Üniversitesi parolasıyla çalışmaların yürütüldüğünü belirten Çapoğlu, son yıllarda bunun gerçekleşmesi için çalışmaların hızlandığı söyledi. Rektör beyin ardından Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle ve Vali Selman Yengün’de birer kısa konuşmaya yaparak misafirlere hoş geldiniz dedi. Vali Yenigün ve Milletvekilimiz Karakelle Bakan Beyin programlarına katılmak üzere salondan ayrıldılar. Daha sonra bir konuşma yapan Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır ise düzenledikleri programa katılan herkese teşekkür ederek şunları söyledi. “Erzincan Belediyesi olarak gurbette yaşayan ve bir dernek çatısı altında bir araya gelen siz değerli hemşehrilerimizle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. İnşallah sizlerinde desteğiyle güzel şehrimiz daha da gelişecek ve büyüyecektir. Sizler bulunduğunuz şehirde Erzincan’ın tanıtımı ve turist gelmesi için elinizden gelen gayreti sarf edeceğinden hiç şüphem yoktur. Hep birlikte olursak Erzincan ekonomik ve kültürel anlamda hak ettiği yere kısa sürede ulaşacaktır. Medarı iftiharımız Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım’ın katkılar ile artık Erzincan bir sanayi şehri, bir eğitim şehri, bir sağlık turizmi şehri, doğal güzellikleri ve Ergan Dağı kayak tesisleri ile turizm şehri olmuştur.”dedi.
Yapılan konuşmaların ardından ilimize Türkiye’nin bir çok şehrinden gelen dernek başkanları söz aldı. Başkanlar Erzincan’ın gelişmesi ve tanıtımı için projelerini sözlü ve yazılı olarak ifade ettiler. Toplantının 2. gününde ise heyet Erzincanlı İş adamı Nevzat Demir tarafından Yalnız Bağ yolu üzerinde yaptırılan Recep Demir Kuran Kursunun açılışına katıldılar. Ardından Büyük Erzincan Otelinde Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile bir araya gelen dernek başkanları bir süre sohbet ederek Erzincan’ın tanıtım filmini izlediler. Ardından kısa bir konuşma yapan Bakan Yıldırım, şunları söyledi. “Sizlerle güzel şirin Erzincan’ımız da birlikte olmaktan çok mutluyum. Hepimiz bir sebepten dolayı gurbete yerleşmişiz ve orada yaşamaya başlamışız. Bu toprakları unutmamız mümkün değil. Çünkü biz buraya aitiz. Bizden sonrada çocuklarımıza torunlarımıza Erzincan’ı anlatmalıyız ve tanıtmalıyız. Bu vesile ile bu organizasyonun gerçekleşmesini sağlayan Belediye Başkanımız Yüksel Çakır ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Heyet 2. Gün akşam saatlerinde kent gezisi gerçekleştirdi. Programın 3. gününde ise heyet Ergan Dağını ziyaret ederek Çağlayan Beldesinde kahvaltı yaptı. Son olarak ise Belediye Başkanı Yüksel Çakır’a bu organizasyonu tertiplediği için ziyaret ederek teşekkür ettiler.  
Editör: Doğu Gazetesi