18 Haziran günü yapılana ziyarette Başkan Çakır misafirlerini makamında ağırladı. Belediye Başkan Yardımcısı Sami Mollaoğulları’nın da hazır bulundu görüşmede Başkan Çakır Selçuk Polat ve yönetimine yeni görevlerinde başarılar diledi. Şehrin kamu kurumlarıyla, sivil toplum örgütleriyle, meslek kuruluşlarıyla, siyasileriyle bir bütün olduğunu ifade eden Çakır bu yapıların uyumlu çalışmaları sonucunda kentin kazançlı çıkacağını ifade etti. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Polat ise, yerel yönetimlerle birlikte önemli projelere imza atacaklarını belirterek Erzincan’ı güzel günlerin beklediğine inandıklarını söyledi.
“Doktor arılar” projesi meyvesini verdi
Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nde, bal arıları kullanılarak yapılan organik çilek üretimi meyvelerini veriyor. 
Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, ve tarım danışmanlarının katılımı ile hasat günü düzenlendi.

Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü tarafından uygulanan ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen 'Organik Bitki Yetiştiriciliği Sisteminde Hedeflenmiş Hassas Biyo kontrol ve Tozlanmanın Arttırılması' projesi kapsamında yürütülen 'Bal Arılarının Bitki Hastalıkları ile Biyolojik Mücadele Kullanımı' çalışması Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 7 ülkede devam ediyor.

Proje kapsamında gerçekleşen ilk hasadı yerinde inceleyen Ahmet Türköz, Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, ve tarım danışmanları yetkililerden bilgi aldılar. Protokol üyeleri kendi elleriyle topladıkları organik çileklerden de tatma fırsatı buldular.

Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu Müdürü Birol Karadoğan, bin 500 metrekare alanda yürütülen çalışmalarda arıların tozlanmasını kullanarak verimi artırdıklarını söyledi. Karadoğan, projenin müdürlüğe ait bin 500 metre kare alanda projenin yürütüldüğünü ifade ederek; "Buradaki çilek projemiz, Avrupa Birliği kapsamında yürüttüğümüz bir proje. ERA-NET projesi. Bu projede 7 ülke ortak çalışma yapmaktadır. Bunlardan birisi Türkiye ve Türkiye'de de Erzincan Bahçe Kültürleri olarak bu projeyi yürütmekteyiz. Bu projemizdeki temel amaç; bal arılarının bitki hastalıklarında biyolojik mücadele imkanlarından faydalanmak. Bunlar uçuşları sayesinde bunları çileklere bulaştırıp, biz entomovektör diyoruz buna, bu taşımacılıktan faydalanılarak bitkilerde oluşacak hastalık ve zararlılarla biyolojik mücadele yapmayı amaçlıyoruz. Bir nevi ilaçlama etkisi oluşturuyor. Tozlanmayı da bu sayede arttırdığında ürün artışı ve kalitede de ciddi ilerlemeler sağlıyor" dedi.

Projeye destek veren Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Bio Teknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cafer Eken, projenin şuan da sadece Erzincan'da uygulandığını ve olumlu sonuçlar elde edildiğini ifade etti. Projenin ülke geneline yayılması için çalışma yapacaklarını belirten Prof. Dr. Cafer Eken, "Bizim buradaki amacımız; projenin ülke geneline yaygınlaştırılması. Böylece en azından hem tozlaşmanın sağlanarak verimin artması, ayrıca hastalıklarla biyolojik mücadele yapılması, organik tarımın geliştirilmesi projemizin en büyük amacı" şeklinde konuştu.

Erzincan'da Avrupa Birliği Projelerinin birer birer hayata geçirildiğine dikkat çeken Vali Yardımcısı Ahmet Türköz yaptığı açıklamada, "Avrupa'daki tarım uygulamalarının benzer uygulamalarını da Türkiye'de uygulamaya çalışıyoruz. Avrupa'nın 7 ülkesinde uygulanan ve Türkiye'de de bir ilk olarak Erzincan'da uygulanan bir proje… 1.5 dönümlük bir alanda çilek üretimini ve çilek üretimi esnasında oluşan hastalıklara karşı biyolojik mücadeleyi arılar vasıtasıyla yapıyoruz. Tabi arılar bu tozlanma ve polen döneminde ki döllenmeyi artırdıkları ve biyolojik olarak ta taşıdıkları biyolojik ilaçlarla çilekte oluşabilecek hastalıkların nüne geçilmeye çalışılıyor. Buda ürünün rekoltesini arttırıyor. Sadece Erzincan'da değil, Türkiye'nin dört bir tarafında diğer çilek üreticilerinin de istifadesine sunmakta fayda var. Sadece çilekte de değil, bazı diğer tarım ürünlerinde özellikle domateste arılı üretim yapılıyor. Bu diğer tarım ürünlerinde de görülebilecek bir yöntem. Onu Türkiye'de yaygınlaştırma amaç. Umarım bu sonuca başarı ile ulaşırız" dedi.

Editör: Doğu Gazetesi