Tören: valilik, garnizon komutanlığı, belediye başkanlığı ve Gaziler Derneği başkanlığının Atatürk anıtına çelenk sunmasının ardından saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile başladı.

Muharip Gaziler Derneği Başkanı Sabri Taş günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yaparak, gazilere gereken değerin verilmesi gerektiğini söyledi.

Sabri Taş konuşmasında; “19 Eylül Gaziler Günü, Türk kahramanlığının, En Büyük Gazi M. Kemal Atatürk’ün  şahsında taçlandığı bir gündür. 19 Eylül Gaziler Günü, bu toprakların vatan olmasında ve bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı ve anıldığı bir gündür.

Türk’ün Anadolu’daki 1000 yıllık varlığını sona erdirmek isteyen emperyalist güçler 1. Dünya Savaşı sonunda ülkemizi işgal ettiler. Vatanımızı parçalamayı amaçlayan Sevr Anlaşması’nı milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusunu Anadolu’ya sürdüler. Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış, esarete alışık olmayan asil Türk milletinin bu işgale dur diyeceği şüphesizdi. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Türk ordusu Yunan ordusunu Polatlı yakınlarında Sakarya’da 22 gün 22 gece süren, dünyanın en uzun  ve en kanlı meydan muharebesiyle yenerek, bozguna uğrattı. Sakarya meydan Muharebesi, 200 yıldır Avrupa’dan geri çekilen Türk ordusunun son savunma savaşı olmuştur ve Kurtuluş Savaşının seyrini değiştirmiştir. TBMM 19 Eylül 1921 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e Türk Milleti adına “Gazilik” unvanı ile “Mareşallık” rütbesi tevcih etmiştir.

19 Eylül, Kurtuluş savaşında, Kore’de, Kıbrıs’ta savaşan Muharip Gaziler ile Türkiye Cumhuriyetinin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainleri terör örgütlerine karşı kahramanca  mücadele eden asker, polis, güvenlik korucuları ve 15 Temmuz hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden tüm Malül Gazilerin şeref günüdür. Kahraman Gaziler, “GAZİLER GÜNÜNÜZ” kutlu olsun. Sizler, en büyük Gazi M. Kemal Atataürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler, Şehit’lerimizle birlikte Cumhuriyetimizin  teminatı ve temel taşlarısınız. Sizler kutsal vatan görevinizi hakkıyla yerine getirip, vatanın, milletin bayrağın ve istiklalin ne denli paha biçilmez değerler olduğunu ve bu değerler için nelerin göze alınabileceğini gösterdiniz. Bayrağımız, Vatanımızın üzerinde özgürce dalgalanıyorsa, sizin emsalsiz fedakarlıkların sayesindedir. Ülkemizde Şehit ve Gazi’si olmayan aile yok gibidir. Gururla taşıdığımız Gazi unvanı, Ata’mızdan biz Gazilere intikal eden en büyük mirastır.

Sayın konuklar, Kore ve Kıbrıs’ta savaşarak Gazi olanların sayısı 59.000 dir. Bu gün hayatta olanların sayısı ise 29.000 civarında olup, Kore Gazileri 86-90, Kıbrıs Gazileri 63-70 yaşlarındadır. Üzülerek şunu ifade etmek isterim ki, bu Gazi’lerimize gösterilen ilgi ve ahde-vefa yetersizdir. ATATÜRK, Şehit ve Gazi’lere verilmesi gereken önemi şu sözler ile ortaya koymaktadır. “Türk tarihine altın sayfalar yazdıran Gazi’lerimiz ile Şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli bir görevdir” Atatürk’ün bu sözleri ışığında, Gazi’lere daha fazla sahip çıkılmasını diliyor ve yıllardır dile getirdiğimiz, Gazi’lerimizin taşıdıkları onura yaraşır bir şekilde hayatlarını devam ettirmeleri, hak ettikleri imkan ve şartlara kavuşturulmaları konusunda sorunlarımızın çözümünü bekliyoruz.

19 Eylül Gaziler Günü münasebetiyle, En Büyük Gazi M. Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını, aramızdan ayrılan tüm Gazi’lerimizi ve vatan uğrunda toprağa düşen şehitlerimizi Muharip Gaziler Derneği Erzincan Şubesi olarak rahmetle anıyor, hayatta olanlara sağlık ve esenlikler diler, bizleri onurlandırdığınız için hepinize saygılarımı sunarım” dedi.

Belediye önündeki törenin ardından gaziler ve şehit yakınları 3. Ordu komutanlığında kışla gezisi düzenlendi. Etkinlikler belediye başkanlığınca organize edilen öğle yemeği ile sona erdi.  

Editör: Doğu Gazetesi