Müftü Akın açıklamasında: “12 Ocak Pazar’ı Pazartesi’ne bağlayan gece tüm insanlığı onurlandırmak üzere dünyamızı teşrif eden Sevgili Peygamberimizin (s.a.s) mevlid-i şeriflerinin 1443. yıldönümünü idrak edeceğiz. Mevlid-i Nebi’nin, ülkemiz, gönül coğrafyamız, bütün İslâm âlemi ve topyekûn insanlığın huzuruna vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.
Âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimizin Hicri takvimle 12 Rebi’ul-Evvel 571 Pazartesi günü insanlığa adeta bir güneş olup doğduğu bu gece, Ümmeti Muhammed tarafından her yıl Mevlid Kandili olarak idrak edilmektedir. Ümmeti olma şerefine erdiğimiz Allah Resûlü baskı, zulüm ve zorbalığın had safhada olduğu bir dönemde insanlığa merhamet ve doğruluk timsali olmuştur. İnsanlık onun örnekliğiyle, İslam’ın güzel prensipleriyle adeta karanlıklardan aydınlığa kavuşmuşlardır.
Kardeşlik bağlarının neredeyse ciddî yaralar aldığı bir zaman ve mekânda hem Efendimize hem de birbirimize kardeş olmanın iklim ve ortamlarını yeniden bulmak ve onun özlemini çektiği kardeşler topluluğu olmayı yeniden hatırlatmak zorundayız.
Bu gece vesilesiyle bir kez daha söylemek isteriz ki, “insanlık için gönderilmiş hayırlı bir ümmet” in bireyleri olarak her birimize yüksek sorumluluklar düşmektedir. Etrafımızda olup bitenlere karşı duyarsızlığımızı sürdürerek, bizi sürekli kuşatan tuğyana karşı mütemadiyen kayıtsız kalarak salih bir mü’min olma iddiasını korumamız mümkün değildir. Bu gecelerde adaletsizliklere, ikiyüzlülüklere, insanı baştan çıkaran ve onu Rabbinden uzaklaştıran iğvalara karşı gerekli duyarlılıklarla donanarak dua ve niyazlarımızı bir tam bir özgürlük yükselişiyle taçlandırmak durumundayız. Bu geceler bize, hem Müslümanların karşılaştıkları ağır ve çekilmez acılardan kurtulma yolları hakkında düşünme hem de zaman zaman yersiz ve temelsiz hedefler adına Müslümanların birbirlerine reva gördükleri sıkıntıları sorgulama imkânı vermelidir. Bugün artık insanlığın topyekûn yaşadığı manevi kayıplar üzerine düşünmek de her Müslümanın asli görevleri arasında yer almalıdır.
Müslümanlar ‘Kutlu Nebi’ ye duydukları sevginin bir göstergesi olarak Mevlit Kandilini her sene çeşitli etkinliklerle beraber Mevlid okuyarak icra etmektedirler. Peygamber Efendimiz (s.a.s.)’in bir Mevlid-i şerifine daha ulaşmanın haz ve mutluluğunu yaşarken Efendimize sevgimizi; O’nu çok iyi anlayarak, getirdiği mesajı benimseyerek ve hayatımıza aktararak göstermeliyiz. O’nun bizzat Rabbimiz tarafından medh- u sena edilen ahlakını örnek alabildiğimiz, merhamet, şefkat, adalet, hoşgörü ve daha nice güzel vasıflarını ilke edinebildiğimiz, kısacası bizler de O’nun gibi canlı birer Kur’an haline gelebildiğimizde Resulümüze sevgi ve bağlılığımızı göstermiş olacağız. Bu vesileyle tüm kardeşlerimizin Mevlid Kandilini tebrik ederken, Allah Resulü’ nün sevgisinin ve örnek ahlakının tüm hayatımıza yansımasını temenni ediyorum.
Sevgili Peygamberimizin (sas) kutlu doğumu vesilesiyle bugün bir kez daha hatırlatmak isterim ki insanın ucuzladığı, bir meta haline dönüştüğü, insan onurunun göz ardı edildiği, zedelendiği, ayaklar altına alındığı, insanlığın kaybolmaya yüz tuttuğu, insanı onursuzlaştırma, itibarsızlaştırma, değersizleştirme ve değerlerinden soyutlama gayretlerinin küresel ölçekte politikalar haline geldiği günümüzde bütün âlemleri onurlandırmak için gönderilen rahmet yüklü adalet, hikmet yüklü ahlâk peygamberinin onur mücadelesini ve insana bakışını yeniden keşfetmeye ve bu keşfimizi toplumun bütün katmanlarına açmaya her zamankinden daha fazla muhtacız.
Hiç kuşkusuz kutlu doğumunu idrak edeceğimiz Efendimizin (sas) örnekliği ve rehberliği, insanlığın bugün içine düştüğü her türlü badireyi atlatması, zedelenen insanlık onurunun tekrar yücelmesi ve özlenen aydınlığa kavuşması yolunda yegâne melcedir.
Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin, Erzincan’ımızın, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın, gönül coğrafyamızdaki kardeşlerimizin ve tüm İslâm âleminin Mevlid-i Şeriflerini tebrik ediyor; Mevlid-i Nebi’nin, özellikle Suriye’de, Irak’ta, Mısır’da, Myanmar’da, Arakan’da, Afrika’da, Bangladeş’te, Somali’de, Mali’de, Filistin’de, ve dünyanın muhtelif yerlerinde çiğnenen ve zedelenen insanlık onurunun yeniden yücelmesine ve korunmasına vesile olmasını Yüce Rabbimden niyaz ediyorum” dedi.  
Editör: Doğu Gazetesi