Düzenlenen törene Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Vali Yardımcısı Mehmet Kurt, Erzincan İl Emniyet Müdürü Mustafa Elaman, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammer Doğan, Erzincan İl Müftüsü Galip Akın, Ak Parti Erzincan İl Başkanı Cemalettin Başssoy, Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Necmettin Ünal ve çok sayıda vatandaşın katılımı ile gerçekleşti.
Düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan Erzincan İl Müftüsü Galip Akın; “ Halkımızın her kesimine açık şehirlerimizin akciğerleri hükmünde olan ve herkesi kucaklayan ibadet mekanlarıdır. Beytullah'ın şubeleridir. Şehirler planlarını, programlarını camilerden almışlar. Medeniyetimizin merkezinde camiler bulunmaktadır. Bugün Selimiyelerle, Sultanahmet’lerle, Fatih Camileriyle tarihimizden yıllardan, bu tarafa gelen bu güzel eserler bütün insanımıza hizmet sunmuştur. Çocuk, kadın, yaşlı, genç, ihtiyar herkes eşit bir şekilde içinde yerlerini almıştır. Bu seneki konumuz Diyanet İşleri Başkanlığımızca “Cami, Kadın ve Aile” konusudur. Bu hafta üzerinde durulan konu budur. Camilerimiz bütün halk kesimlerine açık bir hak üniversiteli hükmünde olan ibadethanelerde maalesef, kadınlarımızın istedikleri gibi ibadet edemediklerini ve bunun için uygun mekânların hazırlanmasında Diyanet İşleri Başkanlığımız üzerinde durarak söylemiştir. Camilerimizin çocuklarımıza da aynı şekilde hazır olması gerekli, çocuklarımızın buralarda, çiçek açması, oynamasını, bağırmasını, bahçelerinde koşmasını camilerimizin etraflarında ki duvarlar kalksın bütün halka açılsın istenildi.
Daha sonra bir konuşma yapan Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır ise konuşmasında; “ Erzincan Belediyesi olarak, kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak bir paydaş olarak, Erzincan’da hemşerilerimize hizmet üretmeye çalışıyoruz. Hizmet üretirken azla yetinmemiz gereken yerde işin içerisine emeğimizi, gayretimizi, çabamızı ve aşkımızı katarak Allah’a hamt olsun bereketi ve sinerjiyi meydana getiriyoruz. Çünkü yaradan bizden bunu ve bunu bekliyor. Her şeyi halk eden her şeyi şekillendiren, başlangıcını ve sonunu ortaya çıkartan aslında bizim çabalarımız gayretlerimiz değil Cenabı Hakkın lütfü ve takdiridir. Biz gayret ettik, çaba gösterdik diye bir sonuç ortaya çıkmaz ancak onun dilemsi ile olur. Bu anlamda örneklemeler ve örnekler mekân anlamında, ilişkiler anlamında, sosyal boyut anlamında ve bunun içerisine girebilecek her konuda ancak niyetlerle, gayretle, çabayla ve beraberinde aşk ile anlam kazanır. Camileri de mekânsal anlamda, beraberinde cem evlerini ve diğer ibadet yapılan bütün mekânları da anlamlandıran, değerlendiren yine bizleriz. Öyle mekânlar biliyoruz ki kapıları açılmıyor. Ziyaretçiye muhtaç vaziyetteler. Yapıldıkları boyut itibariyle, dış görünümleri itibariyle ortaya çıkan heybetten bu anlamda işler itibariyle çok uzaktalar. Araya konulan zihniyet engellerinden dolayı ortaya çıkan sonuç bu şekilde ama bugün Allah’a hamt olsun başta söylediğimiz anlayışın toplumun her kesiminde hayat biçimi, yaşam biçimi haline gelmesiyle aradan kalkan engellerle mekanlarda değer kazanmaya başladı” diye konuştu.
Camilerin, ibadethanelerin bir Ülkenin tabusu ve mührü olduğunu belirten Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir ise; “Bugün nereye gidersek gidelim ilk aradığımız orada cami var mı eğer cami varsa ecdadımız oraya gelmiş, oralara kendinden bir şeyler bırakmıştır. Geçmişte camilerimiz, Osmanlı döneminde, Selçuklu döneminde camiler gerçekten birer eğitim yuvası olarak hizmet görmüşlerdir. Sadece insanların gelip namaz kıldıkları, sadece namaz vakitlerinde kapılarını açıp diğer zamanlarda, kapalı yerler değildi. Biz maalesef son dönemler bu değerlerimizi kaybettik. İnsanlarımıza namaz kılmaları için namaz vakitleri dışında, dışarıda bir alan oluşturduk ve camilerimizi insanlarımıza kapattık. İnşallah bu camiler ve din görevlileri haftası bu yanlışı giderecektir. Bu farkındalığın, şuurun tekrar insanımıza sunulması anlamında bir vesile olacaktır. Bunu temenni ediyoruz. Din görevlilerimizden bunu istiyoruz. Artık eski camii fonksiyonlarına geri dönsünler, bu insanlarımızı hem bir nefes alma hem de insanlarımıza kendi kültür ve inançlarımızı öğretme adına yeni nesillere bunu aktarma adına bu görevi ifa etsinler istiyoruz. Gerçekten camiler, ibadethaneler bir ülkenin tabusudur, mührüdür. Ancak bu şekilde anlayabilirsiniz. Ben bu yüzden Erzincan Belediye Başkanımızdan çok teşekkür ediyorum. Gerçekten her yıl 4 tane ibadethanenin düzenlemesini yaptıklarını söyledi.  Bu konuda sadece ibadethaneler ve camiler değil her anlamda başkan beyin hassasiyeti var ben kendisine çok teşekkür ediyorum” dedi.
Konuşmalar sonrasında Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Müftüsü Galip Akın ve Esnaf Sanatkârlar Odası Birliği Başkanı Necmettin Ünal, törenin açılış kurdele kesilerek, çevre düzenlemesi yapılan yerleri incelediler.   
Editör: Doğu Gazetesi