Vali Arslantaş mesajında; “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin 10 Aralık 1948 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilişinin yıldönümü olan 10 Aralık günü, tüm çağdaş ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de “Dünya İnsan Hakları Günü” olarak kutlanmaktadır.

İnsanların doğuştan hür ve eşit haklara sahip olduğu yine bu hak ve özgürlüklerin cinsiyete, ırka, renge, dile, dine, servete, siyasal veya başka bir düşünceye dayanmadığı hakikati üzerine inşa edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine ilk imza atan ülkelerden birisi de devletimizdir. Bugün bir ülkenin uygarlık düzeyi; ekonomik kalkınmışlığı, bilimsel ve teknolojik alanlarda yakaladığı başarılar kadar, insan hakları ve demokrasi kültürünün gelişmesiyle de ölçülmektedir. Bu nedenle insan hakları kavramı, çağdaş demokratik sistemin olmazsa olmazlarından biridir.

Demokrasi ve hukuk devleti anlayışının ön planda olduğu bütün demokratik ve çağdaş ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de bireyin güvenliği ve insan haklarına büyük önem verilmektedir. İnsan haklarını korumak, ihlal iddialarını incelemek, araştırmak, insan hak ve özgürlüklerinin önündeki engeller ile hak ihlallerine yol açan çeşitli nedenleri incelemek üzere ülkemizin bütün il ve ilçelerinde İnsan Hakları Kurulları oluşturulmuştur. İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi için çalışmalar yapan bu kurullar, öncelikle idarenin uygulamalarında vatandaşlara, hoşgörü ve nezaketle yaklaşılmasını sağlamakla ve insan hakları ihlallerinin önlenmesi için gerekli çalışmaları yapmakla yükümlüdür.

"İnsanı yaşat ki devlet yaşasın." ilkesini şiar edinmiş bir anlayışın mirasçılarıyız. "Yurtta sulh, cihanda sulh" diyen Büyük Önder Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyetin çocuklarıyız. Sahip olduğumuz bu birikimle insanı temel alıp, farklılıklarımızı zenginlik kabul ederek, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimleri, sivil toplum örgütleri, basını ve bütün fertleriyle insan haklarının korunması ve her yönden geliştirilmesi için gereken hassasiyeti göstermeliyiz.

Bu duygu ve düşüncelerle, tüm vatandaşlarımızın 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününü kutluyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum” dedi.

Editör: Doğu Gazetesi