12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulünün 98. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma günü Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan etkinlikleri kapsamında İl Müftülük Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Erzincan Milletvekili Burhan Çakır, 3. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tuğg. Ali Ekiyor, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı Abdullah Akın Çiçek, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Erzincan Baro Başkanı Av. Adem Aktürk, Kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, davetliler, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başlayan törende açılış konuşmasını yapan Erzincan il Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün şu ifadelere yer verdi; “Can ve canan varken “Önce Vatan“ diyebilmek ve bu uğurda hiç korkmadan candan da canandan da vazgeçilmek… Mustafa Kemal Atatürk gibi şartlar ne olursa olsun kendine güvenmek ve asla umudunu kaybetmemek… İstiklal Mücadelemizin ruhunu en mümtaz ifadelerle ortaya koyan İstiklal Marşımız, bu sevginin ve inancın abidesidir. Bu abidenin nefes bulmasının 98.yıl dönümünü bugün coşkuyla gururla kutluyor, milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyor ve sizleri bu duygularla selamlıyorum.

Milletimizin ruhunu, tarihini ve mefkûresini idealleştiren İstiklal Marşı’nın bu vatan topraklarından ilelebet yankılanması için, al bayrağımızın mazlumlara gölge olması için, devletimizin bekası ve milletimizin selameti için siz değerli gençlerimizin vatan, millet, devlet ve hürriyet mefhumlarının kıymetini bilmesi gerekiyor. Sizlere çok güveniyoruz. Şahsiyetli bireyler olarak yetişmeniz, üretmeniz, kendinizi geliştirmeniz için elimizden geleni yapıyoruz.

İSTİKLAL MARŞI’MIZI COŞKUYLA SÖYLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

İstiklal Marşı’mızı coşkuyla söylemeye devam edeceğiz. Bayrağımız, ezanımız ve milli marşımız. Kimliğimizi belirleyen üç değer. Üçü de bu toprakların Türk yurdu olduğunun göstergesidir. “Denildi mi bir yerin adına Türk beldesi, gözüm al bayrak arar, kulağım ezan sesi. Bu değerlerimizin birine yapılacak hakaret, saldırı aslında ecdadımıza, tarihimize, değerlerimize, dinimize yapılan saldırıdır. Yeni doğan bebeklerin kulağına ezan okuyarak ruhunu mayaladığımız evlatlarımız bu vatanın değerlerine hep sahip çıkacaktır. Akif’in deyişiyle: Bu ezanlar ki şahadetleri, dinin temeli“ olarak yankılanmaya devam edecek. Al bayrağımızın gölgesinde İstiklal Marşımızı dünya döndükçe okumayı sürdüreceğiz” dedi.

Ancak, biz eğitimciler olarak Mehmet Akif denince aklımıza ilk gelenlerin içerisinde şüphesiz ki onun Asım’ın nesli gelir. İşte bizim yetiştireceğimiz gençler Asım’ın nesli olmalıdır. İstiklal Marşımız henüz daha Cumhuriyetimiz kurulmadan önce Cumhuriyeti müjdeleyen müstesna bir şaheserdir. İstiklal Marşımızı kendi o devri bilmeden tahlil etmemiz mümkün değildir. İstiklal Marşımıza düşmana karşı ordumuzu ve milletimizi cesaretlendirmek için şairimiz “Korkma” diye başlamış ve hemen ardından “Doğacaktır sana vaat ettiği günler hakkın, kim bilir belki yarın belki yarından da yakın” dizeleriyle zaferi aynı zamanda müjdelemiştir” dedi.

SAFAHAT KİTABI OKUNMALI

Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Mehmet Akif Ersoy denildiğinde Safahat’ı hatırladıklarını ifade ederek herkesi Safahat kitabını okumasını isteyerek,  Milli Şair sadece İstiklal Marşını yazmamış, yine istiklaliniz için istikbalimiz için çok büyük fedakârlıklar yaparak eserler bırakmıştır dedi. 

AK Parti Erzincan Milletvekili Burhan Çakır ise konuşmasında İstiklal Marşı bizim bağımsızlığımızın sembolüdür, Rabbim aziz milletimize bir daha istiklal marşı yazdırmasın, çünkü İstiklal marşı kalemle değil, şehitlerimizin kanıyla yazılmıştır dedi.

Erzincan Valisi Ali Arslantaş ise konuşmasında “Türkün Ateşle İmtihanı” diye adlandırabileceğimiz Türk Kurtuluş Savaşını Kahraman Mehmetçiklerimizin insanüstü, destanı mücadelesini oldukça görkemli bir sesle anıtlaştıran İstiklal Marşımızın kabulünün 98. yılını kutluyoruz. Türk Milletinin ölüm kalım mücadelesi olan İstiklal Harbi maddi imkânsızlıklara rağmen Türkün sarsılmaz azmi, destansı cesareti ile bütün dünyaya meydan okuduğu gelişmiş bir teknolojik güce karşı iman dolu göğsünü siper ederek kazandığı mucizevi bir zaferdir.

HÜRRİYET AŞKI VE HAKK’A OLAN İMAN

Bu zaferin kazanılmasında hiç şüphesiz en büyük şeref, milletine, kendisine inanan, mutlak muvaffakiyet azmiyle harekete geçen ve bütün bir milleti peşinden sürükleyen Büyük Atatürk’e aittir. Zira böyle büyük zaferler ancak efsanevi liderlerin öncülüğünde kazanılır. Mehmet Akif milletin ıstırabıyla ağlamış, memleketin heyecanıyla çırpınmış Kahraman Mehmetçiği Çanakkale’de destanlaştırmış, milli ve manevi değerleri coşkunlukla işlemiş, milleti manen kuvvetli kılmıştır. “Ben ezelden beridir hür yaşadım,  hür yaşarım.” özgüveniyle tarih sahnesinde var olan bir milletin millî marşının “İstiklal Marşı“ olması son derece tabiidir. Hürriyet aşkı ve Hakk’a olan imanın özellikle vurgulandığı İstiklal Marşı’nda bu değerler yanında bayrak sevgisi; istiklal için yapılan her türlü fedakârlık ve mücadelenin yüceliği; Batı’nın ürkütücü maddi gücüne iman dolu göğsüyle karşı koyan vatan evlatlarının kıymet ve şecaati; şehit kanlarıyla sulanmış vatan topraklarının kutsallığı; cennet vatan için canların feda edilmesi gerektiği; mabetler ve buralardan yükselen ezanların ebediyen susturulamayacağı ve bu şuur ve azimde olan millet için ebediyen izmihlalin söz konusu olmayacağı ifade edilmiştir.. Bu açıdan baktığımızda İstiklal Marşı, Türk milletinin ruhsuzluk, köksüzlük ve zalimlere karşı haykırışının sarsılmaz bir ifadesidir. Bir millet için en karanlık günler o milletin istiklalinin tehlikeye düştüğü günlerdir, İstiklal Marşı Şairimiz o zor ve karanlık günlerin içinde yaşamıştır. O şartların korkunçluğunu çok iyi bilmektedir. Gerçekten de Mehmet Akif’in kurtuluşa olan inancı o denli güçlüdür ki düşmanın Sakarya Nehrine kadar geldiği, Başkentin Kayseri’ye naklinin bile düşünüldüğü genel bir umutsuzluk ortamında;Milli şairimizin ortaya koyduğu gençlik modeli, hamdolsun şimdi karşımızda. Vatan, millet ve devlet söz konusu olduğunda düşmanın karşısında sıra dağlar gibi durabilen hamiyetli vatan evlatlarımız ülkemizin bekası için büyük bedeller ödediğini ifade ederek, Vatan sevgisi, millet yolunda canını seve seve vermek demek olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan etkinlikler kapsamında Mehmet Toprak oldu şiiri ve Şu Yüce Dağları Duman Kaplamış türküsü katılımcıları duygulandırdı.

İstiklal Marşı oratoryosu ve bülbül şiirinin okunmasından sonra Milli Şair Mehmet Akif ve İstiklal Marşı ile ilgili belgesel gösterildi. İstiklal Marşının Kabulü isimli tiyatro oyunundan sonra, Milletin sesi Mehmet Akif temalı Kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödül verilmesi ile sona erdi.

Editör: Doğu Gazetesi