8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla panel düzenlendi. Erzincan Valiliği, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü işbirliği ile gerçekleştirilen programa Erzincan Valisi Ali Arslantaş’ın eşi Hatice Arslantaş, protokol mensuplarının eşleri ve çok sayıda kadın katıldı. Telekom İl Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenen panel saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı.


Programın açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Muhammer Doğan, günün anlam ve önemine ilişkin bilgiler verdi. Kadınlar günü ile ilgili videoların yayınlandığı panelde daha sonra konuşma yapan Hatice Arslantaş, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle bir araya gelmenin mutluluk verici olduğunu söyledi.


Erzincan Valisi Ali Arslantaş’ın eşi Hatice Arslantaş; “8 Mart, Dünyanın her yerinde kadınların hak ve özgürlüklerinin konuşulduğu, sorunlarına çözümler arandığı bir gün. Bu anlamlı günün nüfusumuzun yarısını oluşturan kadınlarımızın sorunlarına çözümler bulunmasına vesile olmasını temenni ediyorum” diyerek, toplumsal yaşamın ayrılmaz bir parçası olan, fedakârlığın ve duyarlılığın sembolü olan kadınların, yetiştirdikleri nesillerle geleceğimizin şekillenmesinde önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.


Konuşmasını sürdüren Hatice Arslantaş; “Kadınlarımızın tarih boyunca yaşamın her alanında gösterdikleri başarılarıyla medeniyetimizin inşasına en az erkekler kadar emeği olduğu içindir ki Kemah’ta Melikgazi’yi yâd ederken Tercan’da Mama Hatun’u da yâd ediyoruz. Özellikle Kurtuluş Savaşı’nda hem cephede hem de cephe gerisinde kadınlarımızın gösterdikleri cesaret ve fedakârlık takdire şayandır. Evlatlarını, eşlerini bu vatan için şehit veren kadınlarımızın vakur duruşu tüm dünyaya ders mahiyetindedir. Kadınları tarih boyunca baş tacı etmiş bir medeniyetin mensuplarıyız. Bir anne, bir eş, bir evlat olarak şunu tüm içtenliğimle dile getiriyorum ki kadının güçlü, eğitimli ve özgüvenli olması toplumun ve nesillerin sağlıklı gelişmesi ve büyümesinde en önemli etkendir.


Bireylerinin yüzde ellisinin evine kapandığı, ekonominin, çalışma ve sosyal hayatın dışında tutulduğu bir toplumun kalkınması, büyümesi, gelişmesi ve dünyada sözü dinlenir bir ülke olması mümkün değildir. Kadının geri plana atıldığı toplumların mutlu olması ve geleceğinin aydınlık olması düşünülemez. Bu nedenle; kadınlarımızın, geleceğin anne adayı kız çocuklarımızın özellikle iyi bir eğitim almalarını sağlamada devletimiz kadar hepimize büyük sorumluluklar düşüyor.


Eğitimi sadece bir meslek edinme, ekonomik özgürlüğünü elde etmeyle sınırlandıramayız. Kalkınmanın temelinde de kadın eğitimi yatmaktadır. Kadınlarını eğiten toplumlar, nesillerini eğitmiştir. Çünkü nesilleri eğiten, kadınlardır.


Halide Edip kadını tasvir ederken şöyle der: Kadınların üç mühim vazifesi vardır: Aileyi tanzim, nesli temin ve evladı talim. Cumhuriyet’in kazanımlarıyla beraber kadınlarımızın, ülkemiz için ailesi ve çocukları için büyük fedakârlıklarda bulunduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Bu nedenle kadınlarımızın güçlü olması, her alanda söz sahibi olabilecek donanımda olması ülkemizin gelişmesinde de itici güç olacaktır.


Ülkemizde son yıllarda kadınlarımız pek çok alanda çeşitli faaliyetlerde daha yoğun yer almaya başladılar. İlimizde de kadınlarımızın sosyal ve ekonomik alanlarda aktif olmaları bizi ziyadesiyle mutlu ediyor. Çalışan, üreten, sorgulayan kadınların olduğu bir şehirde olmaktan dolayı çok mutluyum. Çocuklarımızın ilk öğretmeni ve yeni nesillerin mimarı olan, nüfusumuzun yarısını oluşturan bizler hep birlikte daha güçlü bir Türkiye için el birliğiyle çalışacağız.


Ben bu duygu ve düşünceler içinde, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü en içten dileklerimle kutluyorum. Bu güzel programın hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyor, sizleri saygıyla selamlıyorum” dedi.


Konuşmaların ardından Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Erzincan İl Müdürlüğü Uzmanları tarafından girişimcilik ve kadın girişimciliği hakkında sunum yapıldı.


Daha sonra İş-Kur hizmetleri, halk eğitim hizmetleri hakkında uzmanlar tarafından ayrı ayrı sunumlar yapıldı. Son olarak Erzincan Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Mine Can Yüksel’in kadın girişimciler hakkındaki sunumunun ardından çeşitli alanlarda öne çıkan yılın başarılı kadınlarına plaket takdim edildi.


Burada düzenlenen programın ardından Hatice Arslantaş ve beraberindeki protokol eşleri Aile ve Sosyal Politikalar Erzincan İl Müdürlüğüne bağlı 100. Yıl Atatürk Huzur Evi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi sakinlerini ziyaret ederek, 8 Mart Dünya Kadınlar gününü kutladılar.

Editör: Doğu Gazetesi