Konu ile ilgili Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro’sundan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi; “Bakanlığımıza bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünce “Önceki Öğrenmelerin Tanınması, Denklik ve Ölçme Değerlendirme İşlemleri ile İlgili Usul ve Esaslara İlişkin Yönerge “  03.10.2017 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

            Buna göre; Kalfalık ve Ustalık sınavlarına başvuru yapabilmek için en az 22 yaşını bitirmiş, ilköğretim okulu mezunu veya ortaokul/imam hatip ortaokulu öğrenimini tamamlamış olmak gerekir.

Ancak; “1996-1997 eğitim öğretim yılı ve daha önceki yıllarda ilkokulu bitirmiş olanların değerlendirme işlemleri ilkokul diploması ile yapılır. 1996-1997 eğitim öğretim yılı ve daha önceki yıllarda ilkokulu bitirmeden ayrılmış olup ikinci kademe okuryazarlık belgesi olanların açık öğretim ortaokuluna kayıt yaptırmaları şartıyla başvuruları kabul edilir. Bu madde hükmüne göre kalfalık belgesi alanlar, 3308 sayılı Kanunun 10 uncu maddesindeki kayıt şartlarını taşımaları hâlinde 12 nci sınıfta mesleki eğitimlerine devam edebilirler.” muafiyeti yönergede yer almaktadır.

Yukarıdaki belirtilen şartları taşımaları kaydıyla;

a) Mesleği ile ilgili bir işte çalıştığını Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü veya Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi,

b) Mesleki ve teknik eğitim veren örgün veya yaygın eğitim okul ve kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre açılmış kurumlardan veya yurt dışından alınan belgeler,

c) Fiilî askerlik veya mahkûmiyet süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgeler, ile belgelendirmek suretiyle mesleki eğitim merkezi programı kapsamında bulunan bir meslek alan/dalında öğrenme kazanımlarına sahip olduğunu beyan edenler kalfalık sınavlarına alınır.

Ayrıca;

1- Kalfalık yeterliğini kazanmış olup mesleklerinde en az beş yıl çalışmış olduğunu Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü veya Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler ustalık sınavlarına alınırlar.

2- Başvuru tarihinde; mesleklerinde en az beş yıl çalışmış olduğunu Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak işyeri unvan listeli prim dökümü veya Bağ-Kur hizmet belgesi ile birlikte vergi dairesinden onaylı vergi mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler öncelikle kalfalık sınavlarına alınırlar. Bunlardan başarılı olanlar, kalfalık belgesini almaya hak kazandıkları dönemden sonra açılacak ilk ustalık sınavlarına alınır.

3- Mesleki Açık Öğretim Lisesi yüz yüze eğitimi tamamlama belgesi, dördüncü seviye yaygın eğitim kurs bitirme belgesi veya kurs süresi olarak bu belgeye denk yaygın eğitim kurs bitirme belgesine sahip olanlar ilgili alan/daldan ustalık beceri sınavına alınırlar.

4- 1986-1987 eğitim öğretim yılından itibaren üç yıl süreli mesleki ve teknik ortaöğretim programlarından mezun olanlar, diplomasında yazılı olan bölüm/alan ile ilgili olarak, mesleki eğitim merkezi programı kapsamındaki bir meslek dalından ustalık beceri sınavlarına alınırlar.

5- Ustalık belgesine sahip olup aynı alanda farklı bir daldan ustalık sınavına katılmak isteyenler, fark derslerinin teorik sınavları ile ustalık beceri sınavına alınırlar.

6- MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi sahibi kişiler, elde etmiş oldukları öğrenme kazanımları, talep edilen kalfalık veya ustalık belgesinin öğrenme kazanımları ile karşılaştırılır. Kalfalık/ustalık belgesinin içerdiği öğrenme kazanımlarının MYK Mesleki Yeterlilik Belgesinin içerdiği öğrenme kazanımlarından fazla olması durumunda kişiler yalnızca eksik öğrenme kazanımlarından kalfalık/ustalık sınavlarına alınırlar.

Kalfalık ve Ustalık sınav başvuruları 15 Aralık 2017 tarihine kadar Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğümüze (Gülabibey Mah. 965 Sok. No:5 Merkez/ERZİNCAN-Tlf:0446 223 43 87)  şahsen yapılacaktır.

Editör: Doğu Gazetesi