Erzincan İl Koordinasyon Kurulu 2018 yılı üçüncü toplantısı Erzincan Vali Vekili Dede Musa Baştürk başkanlığında ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları ile ilgili kurum ve kuruluş müdürleri ile sivil toplum kuruluş temsilcilerinin katılımıyla Erzincan Üniversitesi Başöğretmen Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Erzincan Vali Vekili Dede Musa Baştürk, İnşaat sezonunun başladığına dikkat çekerek, yatırımların daha da hız kazanacağını vurguladı. Kamu kuruluşları olarak, yatırım ve hizmetlerin yürütülmesinde vatandaş odaklı yönetim anlayışıyla; vatandaşların istek, öneri ve şikâyetlerini dikkate alındığına vurgu yapan Erzincan Vali Vekili Dede Musa Baştürk, “Bu amaçla muhtarlar, halk, güvenlik, ekonomik toplantılar ve üç ayda bir il koordinasyon kurulu toplantıları düzenlenmekteyiz. Bakanlar Kurulu Kararı ile geniş katılımlı olarak yapılması öngörülen, İl Koordinasyon Kurulu toplantılarında; ilimizin kalkınması ve yatırımların uygulanmasında önemli konular görüşülerek kararlar alınmakta, özellikle de kuruluşlar arasında koordinasyonu gerektiren hususlar Valiliğimiz riyasetinde çözüme kavuşturulmaktadır. Toplantıda alınan kararlar takip edilmekte ve sonuçları değerlendirilmektedir” dedi

2018 yılında yapılan yatırımlar hakkında bilgiler veren Vali Vekili dede Musa Baştürk, “İlimizde yerel yönetimler hariç 300 projenin yapımı devam etmektedir. Bu projelerin bedelleri toplamı 5,8 milyar TL, önceki yıllar harcaması 1,4 milyar TL, 2018 yılı ödeneği 622,3 milyon TL, 152,7 milyon TL harcanarak yüzde 26 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. İl Özel İdaresi yatırım programında; 2018 yılında 495 proje yer almaktadır. Bu projelerin tutarı 59,5 milyon TL olup, yıl içerisinde 3,5 milyon TL harcanarak yaklaşık yüzde 10 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Yılsonuna kadar KÖYDES, AFAD, DAP, İller Bankası ve diğer kaynaklardan sağlanacak ödeneklerle takriben 100 Milyon TL yatırım yapılması planlanmaktadır.

2018 yılı yatırımlarını önemli projelere göre değerlendirdiğimizde, karayollarında; Kemaliye-Dutluca Ayrımı- 8. Bölge (Elazığ) Hududu Yolunun (22 km) projenin bedeli 1,1 milyar TL olup, T1ve T2 tünellerinde kazı destek çalışmaları devam etmektedir. Refahiye-Kuruçay-İliç yolunun kalan kısmının uzunluğu 46 km olan yolun, iki ihale kapsamında toplam proje tutarı 353 milyon TL olup, Sünebeli tüneli ve bağlantı yolları ile sanat yapılarında çalışmalar devam etmektedir. İmranlı-Refahiye Ayr. Yolunun (Kızıldağ Tüneli) uzunluğu 39 km. olan projenin tutarı 625 milyon TL’dir. Genel Müdürlük tarafından ihale edilmesi beklenmektedir.

Erzincan Üniversitesi yatırımlarından; Rektörlük binası, Diş Hekimliği Fakültesi Eğitim binası, Beden Eğitimi ve Spor yüksekokulu devam etmektedir. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi Laboratuvar Binası proje çalışmaları devam etmektedir.

Milli Eğitim Yatırımlarından: Atatürk ve Teknik Lisesi Atölye binası yüzde 88, Üzümlü 16 derslik İHL yüzde 78, Bayırbağ 12 derslikli İmam Hatip Lisesi yüzde 25 ve Otlukbeli Lisesi yüzde 25 seviyesinde devam etmektedir. Çayırlı-Otlukbeli-Tercan Çadırkaya 7 şer daireli öğretmen lojmanlarının ihaleleri yapılarak çalışmalara başlanmıştır. Çayırlı 50 yataklı öğretmenevinin 26.07.2018 tarihinde ihalesi yapılacaktır. Tercan YBO 11 daireli lojman ile Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin Spor salonunun ihale hazırlıkları devam etmektedir.

Gençlik ve Spor Sektöründe; Demirkent Çok Amaçlı Spor Salonunun ihale bedeli 7,4 milyon TL olup, yüzde 90 fiziki gerçekleşme seviyesinde devam etmektedir. Şehir Stadyumunun ihalesi (KDV dâhil) 137.150.220 TL bedelle yapılmış olup, 06.07.2018 tarihinde sözleşmesi imzalanmıştır.

Sağlık Sektöründe; Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 250 Yataklı Ek Bina inşaatının ihale bedeli 77,7 milyon TL olup, yüzde 25 fiziki gerçekleşme seviyesinde devam etmektedir. Merkez Dörtyol 500 Yataklı Devlet Hastanesi inşaatı (KDV dâhil) 234,8 milyon TL’ye ihale edilmiş olup, çalışmalara başlanmıştır.

Tarım sektöründe; İlimizde 126 köyde uygulanacak olan arazi toplulaştırması projesinin ihale tutarı 46,8 milyon TL olup, çalışmalar devam etmektedir. Organize Besi Bölgesinin Müteşebbis heyeti ve yönetim kurulu oluşturulmuştur. OSB tüzel kişiliği Bakanlık tarafından onaylanmış olup, faaliyetlere başlanmıştır. DSİ Çayırlı Turnaçayırı Barajı ve Sulama Kanallarının proje bedeli 219,2 milyon TL olup, yüzde 67 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Ballı Barajı ve Tesislerinin proje tutarı 113 milyon TL olup, 2018 yılında DSİ Genel Müdürlüğü tarafından ihale edilmesi beklenmektedir. GÖL-SU baraj ve Göletlerinden, yapımı devam eden 8 adet göletin ihale bedeli 111,6 milyon TL olup, yüzde 20 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Vasgirt Deresinin Peyzaj Projesi Merkez Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından ihale edilmiş olup, 01.06.2018 tarihinde sözleşmesi imzalanarak çalışmalara başlanmıştır.

İnşaat sezonunun çok kısa olduğu dikkate alınarak, kalan sürenin iyi değerlendirilmesi ve projelerin planlanan sürede tamamlanması önem taşımaktadır. Tüm kuruluşların yöneticilerine ve personeline teşekkür eder, çalışmalarında başarılar dilerim” dedi

Toplantıya katılan yatırımcı kurum ve kuruluş müdürleri, kendi kurumları ile ilgili olarak yapılan çalışmaların son durumu hakkında bilgiler vermesinin ardından toplantı sona erdi.

Editör: Doğu Gazetesi