Hematoloji bilim dalı kan hastalıkları ile ilgilenen bilim dalı. Demir eksikliği başta olmak üzere ve vitamin eksikliklerine bağlı kansızlıklara baktığımız gibi, ağır vakalarda bakmak zorunda kalıyoruz.

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma hastanesinde görev yapan Hematoloji uzmanı Uzman Dr. Hasan Mücahit Özbaş, Hematoloji alanında bilgilendirme yaptı.

Hematoloji dalında Erzincan'da tek poliklinik ve tek doktor olarak hizmet veriyor diyen Uzman Dr. Özbaş; "Haziran 2015 den itibaren polikliniğimiz açık yaklaşık. Bir yılı aşkın süredir, kan hastalıkları ile ilgili burada hizmet vermeye çalışıyoruz. Hematoloji bilim dalı kan hastalıkları ilgilenen bilim dalı. Demir eksikliği başta olmak üzere ve vitamin eksikliklerine bağlı kansızlıklara baktığımız, gibi ağır vakalarda bakmak zorunda kalıyoruz. Bunların içerisinde lenf bezi kanserleri, lösemiler, lenfoma dediğinizi Duyar kanserleri var. Onun dışında kanamalı hastalara, kanama bozukluklarında teşhis ve tedavisiyle uğraşan bilim dalı. Yani özetlemek gerekirse kansızlık, kan ve kan hücre ile ilgili tüm problemler ve bunların kanserle ile uğraşan bilim dalına hematoloji deniliyor. Biz burada yaklaşık bir yıl önce, daha önce hiç uzman olmadığı için biraz sıfırdan başlama durumda kaldık. Başhekimimizin, yönetimimizin ve genel sekreterliği yardımlarıyla şu anda çok az bir hastalık grubu hariç tüm hematoloji hastalarının takip ve tedavisini burada yapabiliyoruz. Özellikle kanama hastalarının Hemofili dediğimiz kanda faktör eksikliklerine bağlı, faktör 8 ve faktör 9 eksikliklerine bağlı kanama bozukluğu ile seyreden eklem deformiteleri giden hastalarda burada takip ve tedavi edebiliyoruz" dedi.

ERZİNCAN'DA SIK GÖRÜLEN HASTALIK GRUPLARI

Uzman Dr. Özbaş; "Bizim mesaimizi en çok kansızlık hastaları alıyor. Kansızlığın en sık sebebi tüm Türkiye'de ve dünyada en çok gördüğümüz demir eksikliğine bağlı kansızlık. Buda ya demir içeren gıdaların az alınması ile ya da farkında olmadığımız kan kayıpları nedeniyle oluşur. Biz en çok alım eksikliğinden ziyade uzun süreli yavaş seyirli kan kayıtlarına bağlı olarak görüyoruz bunları. Bunları takip ve tedavisi bizi ben çok vaktinizi alıyor. Bunun dışında kanama bozuklukları hemofililer. Onlar biraz zamanımızı alıyor. Bir de tabii kanser grubu var hem lösemiler hem lenfomalar Yani kan kanserleri ve lenf bezi kanserleri uğraştınız hastalık gruplar arasında yer alıyor" dedi.

Editör: Doğu Gazetesi