Tarihe yön veren zaferlerle gidilen yerlerde, sosyal ve kültürel yönden kazandırılan değerler ,bu zaferleri daha bir anlamlı kılmıştır . Millet olarak beş bin yıldır tarih sahnesinde oluşumuzun altındaki gerçekte budur. Zira geçmişte olduğu üzere günümüzde de kültür değerlerimiz her zaman korunmuştur. Millet olarak daima iyiyi , güzeli aramış ve bulduğumuzda da tereddüt etmeden alarak hayatımıza uygulamışızdır.
            Bu güzel değerler zamanla Türk kültürünün temelini oluşturmuştur. Günümüzün insanlık değerleri kabul edilen 'İnsan Hakları' anlayışı binlerce yıldır Yüce Milletimizin kültürel bir varlığıdır.        Bir toplumda birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsur, Müşterek değerleri korumaktır. Tarihin akışı gereği birçok kültür ve anlayışla farklı coğrafyalarda karşı karşıya kalan milletimiz, bütün bunları kendi potasında eritip birleştirerek bir değerler manzumesi olan milli kültürümüzü oluşturmuştur.
            Bu kültürün önemli pencerelerinden biri de ahiliktir. İnsanı esas alan Ahilik Kültürü ve felsefesi, toplum hayatının ortak paydasıdır.Ahilik, zenaat ve ticaret hayatını düzenleyen, bunu gerçekleştirirken insanlarımızı biri birine yaklaştıran ve aralarında dayanışma tesis eden bir anlayıştır. Ahilikte iş ve meslek hayatı çok katı kurallarla çizilmiştir. Başarılı olunmasındaki gerçekte budur. Kendinden önce başkasını düşünmek, hak ettiğinden fazlasını istememek, kendi yeteneği ile ilgili işle meşgul olmak, alın terinin bedelini kurumadan vermek gibi güzel ve anlamlı kurallarla mücehhez edilmiştir.
            İnsanlarımızın ticari ve toplumsal ilişkilerde dürüstlük, güvenirlilik, iş ve meslek hayatına saygı, hak ve hukuka riayet etme, cömert ve güler yüzlü olma gibi ilkeleri esas alan Ahilik ' bir hayat tarzı' olarak kabul edilmiştir.
            Ahilik anlayışında insanlar sanatlarında ustalaşırken "insan" olarak ta iyi eğitilmesi hep ön planda olmuştur.
            Ahi Evran'ın ticaret hukuku, Edebalı'nın devletler hukuku, Hacı Bektaş Veli, Mevlana ve Yunus Emre'nin medeni hukuk anlayışı muhteşem Osmanlının kendi zamanında en çağdaş, en ilerici, en başarılı devlet hususiyeti kazanmasına vesile olmuştur.
            Günümüzdeki sivil toplum örgütlerinin bir başka anlayışı olan ahilik, tarih içerisinde devletle yan yana olmuş ,    gerektiğinde ona yol göstermiş, mensupları ve halkının menfaatleri , ihtiyaçları ve mutlulukları için çalışmalar sürdürmüştür.
            Ahilik haftasını kutladığımız bu günde bu güzel anlayış ve çalışma modelinin günümüze uyarlanmasının Ülkemize ve özellikle esnaf ve sanatkarlarımıza büyük yararlar sağlayacağı muhakkaktır.
            Esnaf birliklerimizin ve üyelerinin bu anlamlı güzel haftasını kutluyor, dedi. 
Editör: Doğu Gazetesi