Erzincan Tarım ve Hayvancılık şehri diyen AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle; “Sulama projeleri ve Hayvancılık alanında verilen devlet destekleri yabana atılır cinsten değil burası Sayın Başbakanımızın memleketi bizlerin ayrıcalığı elbette olacak” dedi.

AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle sulama projeleri ile ilgili bilgiler vererek, ; Bu projeler ile ilimizde tarımsal üretimi kalkındırarak kendine yeten bir Erzincan ve dışarıya tarımsal ürün pazarlayan Türkiye’ye üreten bir Erzincan olmak durumundayız. Süratle barajlarımızı, göletlerimizi ve su kanaletlerimizi bitirmek durumundayız. Sulamada dev atılımlar yapmak suretiyle halkımızın ve kuruyan topraklarımızı susulduğunu gidereceğiz.

Tarımda toprağı suyla buluşturma noktasındaki çalışmaları hız kesmeden devam etmekte olup inşaatı devam eden Turna çayırı barajı 2018 de hizmete girecek olup 149.887 hektar alanı sulayacak. Bu bölge çok verimli bir bölge burada organik tarım dahi yapılacak Başköy’den kargına kadar olan mümbit topraklar sulu tarıma açılacak bu nezih bölgemizde organik tarım yapılacak konuma gelecektir

Erzincan merkez sağ sahil Akbulut sulama alanını cazibeyle sulayacak olan ballıca barajını proje ihale çalışmalarında son safha ya yaklaşıldı sayın Başbakanımızın talimatları ile yakında buranın temellerini atacağız. Tamamlanınca artık bu bölgeyi sağ sahil ile cazibe ile sulayacağız. Burada sıkıntılar fazla idi sağ sahil ile sulama yapamıyorduk gerçekten enerji fiyatları yüksek ve bizlerin 22 yıl önce yaptığımız Akbulut sulama alanının geldiği sağ sahilde boru hatlarının kanalları tahrip olmuş neredeyse çapı bir metrekare olan oluklar oluşmuş dolayısıyla kanalda su kaybı var, bu sadece su kaybı değil aynı zamanda enerji kaybı da demek buraların maliyeti gerçekten yüksek ama sağ olsun sayın Orman su İşleri Bakanımız geldiğinde sözünü verdi ballıca barajının sulama kanalları kapalı sistemle yapıldığı zaman enerjide en az yüzde 30 avantaj olacak.

Tarımın hayat damarı sudur, su olmayınca sıkıntı tabi ki olur mesela bizim 100 bin hektarlık sulama alanımızın şu an sadece yüzde otuzu sağ sahilden sulanıyor. Enerji fiyatlarının yüksekliği sulamayı kısıtlıyor normal 4 kez sulaması gereken alanı enerji fiyatlarının yüksekliğinden dolayı bir kez sulayabiliyor bu yüzden turna çayırı barajı önemli tamamlanınca inşallah yüzde yüz verim alacağız üstelik düşük maliyetlerle olacak tabi ki bunları ifade ediyorum ama sayın başbakanımızın talimatları doğrultusunda gerçekleşiyor bütün bunlar.

Erzincan’ımıza 2017 yılı ve sonrasında hizmet açılacak olan gölet ve sulama projelerinin bir kısmının temelinin atılarak hizmete girecek. Birçok bölgede de sulama sorunlarını su kanalları açarak çözüyoruz dedi. Özellikle Oğlak tepe ve Aydoğdu köylerinde açılan su kanallarının oldukça verimli bir şekilde kullanıldığını belirterek, 5 adet kanal açtık su buz gibi karpuz yetişmez dediler en kralı yetişiyor.

Hiçbir sigorta ve geliri olmayana 8 adet gebelik düve veriyoruz üretici bayan erkek fark etmez iktidarımız bu konuda hayvancılıkta çok büyük destek veriyor. Yüzde 70 hibe destekli bunlar küçük şeyler değil” dedi.

Editör: Doğu Gazetesi