Akdemir, Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi, Kemah Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş’tan yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı. Kemah Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş kazı çalışmaları ile ilgili yaptığı bilgilendirme konuşmasında ; 2011 yılında başlayan kazılarda Tarihçi ve arkeolog hocaların da yer aldığını belirtti. "İlahiyat Fakültesinden geçen sene getirdiğimiz o yazma eserlerin değerlendirilmesi açısından çalışmalara katılan hocalarımız var. Onlarla birlikte biz de kazı çalışmalarına katıldık. Geçen sene ki kazı çalışmalarında Gazi Üniversitesi Sanat Tarihi bölümü, Cumhuriyet Üniversitesi Antropoloji bölümü öğrencileri de katıldı. Dolasıyla geniş kapsamlı bir kazı olarak devam ediyoruz. İlk kazımıza kalenin hemen girişinde yer alan camii alanında başladık. O bölüm tamamen ortaya çıkarıldı. Geçen sene ki kazı çalışmalarımızda da hemen sol tarafımızda yer alan saray hamamı olarak nitelendirdiğimiz çünkü alt kısımda bir sarayın varlığını tahmin ediyoruz. Çünkü Kemah kalesinin en güzel manzaralı yeri Kuzey Batı ucudur. Ona yakın olduğu için bu hamama da saray hamamı ismini verdik. Çalışmalarımız orada geçen sene başladı. Bu sene devam ediyor. Bu sene ki yeni çalışmalarımızda da hemen sarayın sağ tarafında ki yerleşim alanlarında kazı çalışmalarını devam ettiriyoruz.” dedi.
Şimdiye kadar genellikle mimari eserler ortaya çıkarıldı. Bir Cami, bir hamam ve çeşitli mekânlar ortaya çıkardık. Bu mekânların ne olduğu kazı çalışmaları sonrasında netleşecek. Geçen sene ki çalışmamızda hamamın içerisinde yazma eserler matbu eserler ortaya çıkarıldı. Bunların büyük bir bölümü tam değil zaten. Yine büyük bir bölümünde de küflenme nedeniyle çürümeler meydana gelmişti. Onların büyük bir kısmını biz temizledik. Envanterlik olanları müzeye teslim ettik.
Konuşmasında kazı çalışmalarında günümüzden 800 Sene Öncesine ait buluntuların ortaya çıkarıldığını belirten Kemah Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş; “Bulunanların en eskisi 16 yüz yıllık bir Kur’an-ı Kerim 37 varaktan ibaret. Ahmet Karahisari ekolüne ait olduğunu tahmin ettiğimiz bir Kur’an-ı Kerim. Onun yanında özellikle 18 ve 19. Yüz yıla ait Kur’an-ı Kerimler, Fıkıh Kitapları,  Hadis Kitapları dini eserler gibi bir takım buluntular ele geçti. Kazı çalışmaları sırasında 22 tane sikke buluntumuz var. Bugün müzede onları da laboratuvarımızı tamamladıktan sonra temizlemek üzere müzeden ödünç alıp üzerinde çalışmalar yapacağız.  Camiden ve hamamdan çok güzel Mengücekli dönemine ait olduğunu tahmin ettiğimiz yani günümüzden 800 sene öncesine ait alçı buluntular ortaya çıkarıldı. Üzerlerinde kitabeler var. Bitkisel süslemeler var. Birde küçük bir aslan figürünün kalıntısı var. Bu sene ki çalışmalarımız Saray olarak nitelendirdiğimiz kısmın doğusunda devam ediyor. Orada da bir fincan zarfı dünkü çalışmalarda ortaya çıkarıldı. Bir tandır ortaya çıkarıldı. Öyle tahmin ediyoruz ki en verimli alan yine saray çevresinde ortaya çıkacak. Bu nedenle kazı çalışmalarının sonunu beklemek durumundayız” şeklinde konuştu.
Kemah Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş’ın konuşmasının ardından bir konuşma yapan Vali Abdurrahman Akdemir; Erzincan’da göreve başladığında Erzincan Valiliği olarak  Erzincan il genelinde ki tarihi kültürel varlıkları ayağı kaldırmak ve bunu yeni nesillere aktarabilmek için çalışmalar yapılacağını belirttiğini hatırlatarak; “Bunlardan en önemlisi Tercan’da ki Mamahatun Türbesi ve Kervansarayın restorasyonunun yapılması turizme kazandırılmasıydı. Yaklaşık iki ay önce orası başladı. Çok güzel bir şekilde yol üzerinde bulunan bu bölgenin en güzel mekânlarını turizme kavuşturmuş olacağız. Merkez de çadırcı hamamının restorasyon işlerine başladık. Birçok ilçemizde eski camilerimizin ve orada ki çeşmelerimizin tekrar eski haline döndürülmesi, sokak sağlıklaştırması gibi işlemleri tamamlıyoruz.   Bu sene çok memnunuz. Çünkü hem Kemah kalesinde hem de Altıntepe de çok ara verilmişti. Burada kazı çalışmaları çok büyük bir gayretle devam ediyor. Ben öncelikle hocamıza ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Gerçekten büyük bir heyecan ve gayretle burayı ayağa kaldırmak için çalışıyorlar. İnanıyorum ki Kemah ilçesi; gerek Sultan Melik Türbesi gerekse Kemah Kalesinde ki bu kazılarla turizmin cazibe merkezlerinden biri haline gelecektir” şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından vali ve beraberindekiler kale alanını gezerek yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkan tarihi ve mimari yapıları incelediler. 
Editör: Doğu Gazetesi