2013 yılı içerisinde, kuruluşunun 10.Yılını çeşitli etkinliklerle kutlayan ve ilk kutlamasını, İstanbul’da TUYAP Marmara Salonunda düzenlediği yemekle başlatan KEMAV, 10.yıl kutlamalarının finalini muhteşem bir organizasyonla Ankara’da gerçekleştirdi.
            Erzincan’ın doğal güzellikleri ve köklü kültürüyle yerli ve yabancı misafirlerin hayran kaldığı şirin ilçesi Kemaliye’ye ve Kemaliyelilere daha güzel hizmetler sunmak için kurulan KEMAV, kuruluşunun 10. yılı kutlamaları programının finalini, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Konferans Salonunda ve İller Bankası Sosyal Tesisleri’nde düzenlediği yemekle gerçekleştirdi.
                        Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programda ilk olarak kürsüye göreve başlayalı henüz dört ay geçmiş olmasına rağmen “Bir Kemaliye sevdalısı oldum” diyen Kemaliye Kaymakamı Mehmet Öztürk geldi.
Kaymakam Mehmet Öztürk, “Ankara’da sizlerle bir arada bulunmaktan, bu çok güzel tabloya tanıklık etmekten büyük mutluluk duyuyorum. İnanın sizler nasıl sıla özlemi içindeyseniz, benimde şu an hislerim öyle. Bizler bu güzel ilçeyi Dünya’ya tanıtmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.
            KEMAV Başkanı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel de yaptığı konuşmada, KEMAV’ın 10 yılda yaptığı hizmetleri ve gelecek 10 yıl içerisindeki planını anlattı.
KEMAV Başkanı İsmail Yücel, Kemaliye’nin dünyanın büyüklükte ikinci, güzellikte ise birinci Kanyonuna sahip olduğunu belirterek, “Doğa sporlarına ev sahipliği yapan uluslararası bir festivalimiz var. Türkiye’de ilklerden biri olan Doğa Müzesine sahibiz. Her şeyden ötesi tarihi evleri, eşsiz doğası ve memleket sevgisi ile dolu insanlarıyla köklü bir geçmişe sahibiz. Bizler yapılan bu güzel hizmetleri daha da ileri taşıma gayretindeyiz. Sırat on Fırat gibi ilçemize değer katacağına inandığımız büyük bir projemiz var. Hep birlikte el ele vererek, Kemaliyemizi daha güzel yerlere getireceğiz” dedi.
 Programda, Fotoğraf Sanatçısı Sıtkı Fırat’ın Kemaliye fotoğrafları Kemaliye türküleri eşliğinde slayt gösterimiyle Kemaliye özlemi giderildi.
KEMAV Yönetim Kurulu Üyesi Gülhan Ünsal, KEMAV’ın kuruluşu ve Kemaliye hakkında çeşitli bilgiler verdi.
Kadriye Ayla Ünal tarafından hazırlanan defileyle, Kemaliyeli kadınların giysileri sunuldu ve tanıtımı yapıldı.
Mimar Eray Parlakkaya, Tarihi Kentler Birliği Üyesi Kemaliye’de yapılan restorasyon çalışmalarını slayt eşliğinde anlattı.
Türkiye’de ilklerden biri olan Kemaliye Tarihi Doğa Müzesinin Kurucusu Prof. Dr. Ali Demirsoy, müze hakkında çeşitli bilgiler verdi ve bölgede yetişen bitkiler ile yörede yaşayan hayvanlar hakkında bilgi sundu.
Programın gündüz bölümü, Ankara Kemaliye Derneği Folklor ekibinin ve vatandaşların oyunlarıyla son buldu.
Akşam ise, İller Bankası Sosyal Tesisleri’nde yemek programı düzenlendi.
Yemek sonrasında, Emin Erdoğan Yönetiminde oluşturulan Fasıl Ekibi, katılımcılara seyrine doyum olmayan bir gösteri sundular. 
Editör: Doğu Gazetesi