Yapılan yazılı açıklamada şunlara yer verildi; “

 

A.   HAVA KİRLİLİĞİ

 

a.    Katı Yakıt Yönünden Yapılan Çalışmalarımız

 

-      2014 yılında 63 adet işletmeye, 2015 yılında80 adet işletmeye, 2016 yılı Ekim ayı sonu itibariyle de 71 adet işletmeye kömür satış izin belgesi verilmiştir.

 

-      İlimiz dahilinde toplam 99 adet katı yakıt satıcısı kayıt belgesi alan Mahrukatçı bulunmaktadır.

 

-      Erzincan Belediye Zabıta Müdürlüğü ile birlikte2014-2015 Kış Sezonu Kömür Denetimleri kapsamında 8 adet (kömürlü) kalorifer kazanı dairesinin, 2015-2016 Kış Sezonu Kömür Denetimleri kapsamında 33 adet (kömürlü) kalorifer kazan dairesive 2016-2017 Kış Sezonu Kömür Denetimleri kapsamında (31 Ekim 2016 itibariyle) 7 adet(kömürlü) kalorifer kazan dairesi denetimleri yapılmıştır.

 

 

b.   Hava İzleme İstasyonlarımız Aracılığıyla Yapılan Çalışmalarımız

 

-      Erzincan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonumuz kesintisiz çalışmakta olup, ayrıca 2016 yılı içerisinde kurulan Trafik Hava Kalitesi İzleme İstasyonumuz da Fevzipaşa Caddesi üzerinde faaliyete geçmiştir. Her iki hava izleme istasyonumuz faal olarak çalışmaktadır.

 

-      İstasyonlarımız hem PM10 ve SO2 kirletici parametrelerini ve hem de  NO, NO2, NOX, O3, hava sıcaklığı, rüzgar yönü, rüzgar hızı, bağıl nem ve hava basıncı gibi parametreleri anlık olarak ölçmektedir.

 

-      İlimize ait ölçüm sonuçları Hava Kalitesi Değerlendirme Ve Yönetimi Yönetmenliğindeki sınır değerlerin altında olduğundan Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızca Erzincan İli “II. Derece Kirli İller” arasında sayılmıştır.

 

-      Vatandaşlarımız anlık ölçüm bilgilerine www.havaizleme.gov.tr portalından ulaşılabilmektedir.

 

-      Son günlerde gerek düşük kalorili kömür kullanımı ve gerekse de İlimizin enverziyon hava akımları ile sıcak havanın soğuk hava katmanı üzerine çıkamamasından (sirküle olmamasından) ötürü İl Merkezinin belli noktalarında halkımız kükürt oranı yüksek dumana maruz kalabilmektedir. Ancak, alarm seviyesinde (okul ve işyerlerinin tatil olmasını gerektiren eşik değerde) bir kirlilik söz konusu değildir. 

 

c.    Egzoz Gazı Kirliliği Yönünden Yapılan Çalışmalarımız

 

-      2016 yılında 5 adet firmaya egzoz emisyon ölçü yetki belgesine sahiptir.

 

-      2015 yılında20.041adet pul satışı, 4.654 adet emisyon ruhsatı, 2016 yılında (31 Temmuz 2016 itibariyle) 11.150 adet pul satışı, 3000  adet emisyon ruhsatı satışı yapılmıştır.

 

-      Bölge Trafik ve İl Trafik ve Tescil Müdürlüğü ekipleri ile birlikte egzoz gazı emisyon ölçüm denetimleri yapılmaktadır. Haziran ayı sonu itibariyle toplam 460 aracın denetimleri yapılmıştır. Ayrıntılı denetim icmali aşağıda yer almaktadır.

 

 

d.   Akaryakıt Denetimi Yönünden Yapılan Çalışmalarımız

 

-      Erzincan Valiliğimiz tarafından 30.07.2015 tarih ve 137 sayılı Olurları ile oluşturulan Akaryakıt İstasyonları Denetim Komisyon tarafından 30.07.2015 – 19.08.2015 tarihleri arasında 20 adet akaryakıt istasyonu denetlenmiştir.

 

-      Yapılan denetimlerde İl Müdürlüğümüz komisyon üyesi tarafından; İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı ile ÇED ve Çevre İzninden muaf belgesinin mevcudiyeti, (çevre, endüstri, enerji sistemleri, kimya, makine, mekatronik, petrol ve doğalgaz bölümlerinden lisans ya da yüksek lisans belgeli)mesul müdür çalıştırılıp çalıştırılmadığı, atık yönetim planı kapsamında atık su, atık yağlar ve diğer atıklar ile ilgili kontroller yapılmaktadır.

 

-      Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü koordinasyonunda kurulan Akaryakıt İstasyonları Denetim Komisyonu henüz 2016 yılı denetim faaliyetlerine başlamadığından bu seneye ait veriler oluşturulamamıştır.

 

B.   UYGULANAN İDARİ YAPTIRIM VE İDARİ PARA CEZALARI

 

2015 ve 2016 seneleri içinde 18 adet tesis hakkında toplam 459.542,00.-TL idari para cezası uygulanmıştır.

 

 

 

 

C.   “ALO 181” ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK HATTI

 

-      Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hizmete sunulan " 181 " telefon numaralı ALO Çevre Hattı, yurdun dört bir yanından vatandaşların şikayet, soru ya da görüşlerini yetkililere direkt olarak aktarabilmeleri için son derece büyük öneme sahip olarak hayatına devam etmektedir.

 

-      Kişiler karşılaştıkları hava kirliliği yaratan etkenler, su ve toprak kirliliği, radyoaktivite özelliği taşıyan kirlilikler ve buna benzer her türlü mevcut ya da potansiyel çevre sorunlarını söz konusu hat üzerinden ihbar ederek en kısa zamanda problemlerin çözülmesini isteyebilmektedir.

 

-      ALO 181 Çevre Ve Şehircilik Hattıile ALO 150 Başbakanlık Bilgi İletişim Merkezi (BİMER) ‘ne gelen ve neticelenen şikayetlere ait sayısal veriler denetim kısmında yer almaktadır.

 

 

D.   DENETİM

 

-      31 Ekim 2016 tarihi itibariyle hava, su, toprak, gürültü vb. konularında toplam 427adet farklı tesis, işletme ve kişilere denetim yapılmıştır. Denetim icmal cetveli aşağıda sunulmuştur.” 

Editör: Doğu Gazetesi