Dereyurt Köyü Muhtarı Üzeyir ağıl ve mağdur vatandaşlardan sadece biri olan Nurettin Yıldız, bu yıl ektikleri bütün mahsulün talan olduğunu ifade ederek yetkililerden bu konuda çözüm beklediklerini söylediler.

Dereyurt Köyü Muhtarı Üzeyir ağıl domuzların verdiği zarar ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamasında; “Burada domuzlar çoğaldı. Ekinlerimizi biçemiyoruz çünkü domuzlar giderek çoğalmaya başladı ve av yasağından dolayı vuramıyoruz. Bu yıl yonca ektim bir sürü masraf ettim ama domuzlar gece buraya gelerek hepsine zarar vermiş tamamen yok etmiş. Köyde arpa buğday yonca eken var ama hepsinin emekleri boşa gitti. Daha bu sabah 18 tane domuzun geçip gittiğini görmüş çobanlarımız. Sadece benim bu tahribattan 4 Bin TL zararım var. Ne mısır ne patates ne buğday ne yonca hiçbir şey ekemiyoruz. Eksek bu hayvanların tekrar gelip zarar vereceğini biliyoruz ne yapacağımızı şaşırdık. En azından av yasak olmasa nöbet tutup vuracağız zarar vermesinler diye. Şimdi vursak da vurduk diye devletten ceza yiyeceğiz. Ne yapsak ortada kalan zarara uğrayan yine biz olacağız kim hakkımızı koruyacak acaba kime başvuracağımızı anlamadım. Köyün ortalama zararı şu an 40 Bin civarında" dedi. 

Talan edilen tarlalardan birinin sahibi olan Nurettin Yıldız’da aynı şekilde zarar gördüğünü, tarlalara zarar veren hayvanların öldürülmesi yasağının da akla mantığa sığmadığını ifade ederek yaptığı açıklamasında; “Benim arpa tamamen mahvolmuş. Geçen yıl buğday biçemedim hepsini talan ettiler. Bu yıl da aynı şekilde oldu iki yıldır verim alamadım tarlalarımdan. Ya bizim masrafları karşılasınlar ya da domuz vurma yasağını kaldırsınlar. Anlamadık yani ekmek yiyemeyecek miyiz? kime gideceğiz anlamadık. Bu konuda yetkililerimiz önlem almıyor, kendimiz önlem alalım diyoruz av yasağı var diyorlar ne yani ekmek yemeyelim aç kalalım da hayvanlar mı gelip tarlalarda karınlarını doyursunlar. Bu kadarına da pes artık. Domuz doyacak diye biz aç kalıyoruz. Av yasağı getirilerek onların hakkı korunuyor ama bizim hakkımızı ekmeğimizi ailemizi düşünen yok. Benim gece tarlamı sulamam gerekiyor can güvenliğim yok diye gelemiyorum. Tek kişi dışarı çıkamıyoruz geceleri en az iki kişi olmamız gerekiyor" dedi. 

Mağdur olan vatandaşların talebi üzerine olay yerine giden Erzincan Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik ise konu ile ilgili olarak, bu gün tarlaya zarar veren yaban domuzlarının yarın belki bir insana zarar verebileceğini dile getirerek bir an önce bu konuda gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Geyik açıklamasında;”Bu gün Dereyurt Köyü muhtarımızın bize haber vermesiyle birlikte bu köye geldik. Köylülerimizin tarlalarını gezdik gördük ki çok büyük zararlar var. Bu konu özellikle çiftçilerimizin söylediği gibi hem ekonomik yönden hem de can güvenliği yönünden tehlikedeler. Bu konuda bizleri de köylüleri de mağdur eden domuzların sayıları zaman geçtikçe artıyor ve köylülerimiz bu durumdan çok muzdaripler. Bunun önünde ki en büyük engel av yasağının olması. Av yasağının kaldırılmasını biz ziraat odası olarak talep ediyoruz. Çünkü hem tarlalara zarar veriyorlar yarın öbür gün de bir köylümüze zarar verebilirler. Böyle bir şey olmadan bizim önlem almamız gerekiyor. Domuzlar köyün içlerine kadar girmişler özellikle gece olunca. Bu konuda gerekli girişimlerde bulunacağız ziraat odası olarak valiliğimizi bilgilendirip bu konuda atılacak adımların ne olabileceği konularında görüşeceğiz. Çünkü sadece burada değil bu durum birçok köyümüzde var bu durum. Bize gelen şikâyetler her geçen gün artıyor. Ziraat odası olarak bu konuda çalışmalara başlayacağız gerekli yerlere başvurumuzu yaparak gerekli çalışmaların yapılması için uğraşacağız” dedi.
Editör: Doğu Gazetesi