Yönetim Kurulu Başkanlığını Erzincan Valisi Abdurrahman Akdemir’in yürüttüğü KUDAKA Kalkınma Bakanlığı desteği ile toplamda kar amacı güden ve gütmeyen 64 projeye destek vereceğini açıkladı.
            Bugün neticelenen son duruma göre kar amacı gütmeyen kurum kuruluşlara Erzurum’da 11, Erzincan’da 8 ve Bayburt’ta da 5 proje olmak üzere toplamda 24 projeye, kar amacı güden kurum ve kuruluşlarda ise Bayburt’ta 5, Erzincan’da 14 ve Erzurum’da da 21 proje olmak üzere toplamda 64 proje destek alacak.
   Kar amacı güden kurum ve kuruluşlar ise KUDAKA’dan 15 Bin Lira ile 400 Bin Lira arasında destek alacaklar. Kar amacı gütmeyenler ise 15 Bin Lira ile 250 Bin Lira arasında bir destek almış olacak.
   Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Talha Bekir Özmen konuyla ilgili yaptığı açıklamasında; “2014 Proje Teklif Çağrısı sürecinin finaline geldik. Sonuçlarımızı açıkladık. Yönetim kurulu kararıyla da bunları sizlerle paylaşacağız. 19 Aralık 2013’de başlayıp 7 Şubat 2014’de sona eren bu teklif çağrısında projelerin hazırlanması için 57 gün süre vermiştik. Bu seneki projelerimiz geniş kapsamlıydı. Tarım, Turizm ve Sanayi gibi hatta Turizm’in hizmetler kısmında da teklif çağrısında ve proje başvurusunda bulunulabiliyor. Bu vesile ile 5 tane 3 ilin merkezinde, 32 tanede ilçelerde olmak üzere ciddi anlamda bir bilgilendirme yaptık. 912 kişi bilgilendirme toplantılarımıza katıldı. Daha sonrasında da projelerin nasıl yazılacağı ile ilgili eğitimler verdik. Bu eğitimler 2 gün sürdü. Buna da 379 kişi katıldı. Bu eğitimler sonrasında bilgi almış olan kişiler bizlere projelerini sundular.
   Bölgeye Ciddi Anlamda Bir Katma Değer Sağlanacak
   Bölgenin proje yazma kapasitesini de göz önünde bulundurarak 3 ilimizin yatırım destek ofislerinde Professional teknik destek masaları oluşturduk. Buralarda 15 gün boyunca bir uzman kişi yani dış uzman kişi proje başvuru sahiplerine projeleri hakkında bilgiler verdi. Bu şekilde de 198 yararlanıcı teknik masalara gelip bizden faydalandılar. Neticesinde 261 proje başvurusu oldu. Bu rakam bugüne kadarki en iyi rakamdı. Ajan açıldığından bu yana bir teklif çağrısına en fazla proje başvurusu bu yıl yapıldı. Bu çok sevindirici bir olaydı. Demek ki bölgede bir kapasite var. Demek ki yatırımcı mevcut bunların desteklenmesi durumunda bölgeye ciddi anlamda bir katma değer sağlanacak. 261 projenin ön incelemesi yapıldı ve bunlardan 257’si bize başvurusu kabul edildi. 4 tanesinin çeşitli sebeplerden dolayı uygun başvuru sahibi olmadığı kâğıt üzerinde teknik olarak tespit edildi ve onlar ilk incelemede elendiler. Bu 257 projenin 154 tanesi kar amacı güden kurum kuruluşlardır. Yani bir diğer ifade ile kobilerdir.
   103 tanesi ise yerel kapasitenin artırılması ismini verdiğimiz programa başvuran ve kar amacı gütmeyen kurum kuruluşlardır. Bunun içerisinde Kamu kurumları da var, derneklerde var, sivil toplum kuruluşları ve vakıflarda var. Daha sonra değerlendirme faslına geçildi ve Kalkınma Bakanlığı havuzundan 8 Bin 359 kişilik bağımsız değerlendirici listesinden başvuran 323 kişi içerisinden 28 tanesi civilerine göre bizim programımızdaki önceliklerimize göre seçildi. Bu 28 kişi bizim 257 projemizi okudu. Biliyorsunuz ajanslarda proje okunurken bir projeyi iki kişi okuyor. Bu iki kişinin okuduğu puan farkı 15 veya daha fazla olursa hakem değerlendirmeye giriyor. 257 projenin 92 tanesi hakem tarafından gidilmiştir. Değerlendirme süresi boyunca bağımsız değerlendirmeciler telefonlarının ve internetlerinin olmadığı ve tamamen birbirlerinden bağımsız dış dünyadan bağımsız bir şekilde projeleri değerlendirdiler.
   64 Projeye Destek Vereceğiz
   Değerlendirme süreci bittikten sonra ajans uzmanları bağımsız değerlendiricilerin riskli gördükleri projelerle ilgili bize verdikleri rapora göre veya bizim uzmanların daha önce riskli gördüğü projelerle ilgili bir ön izleme yaptılar. Sonuç olarak bir rapor hazırlayıp değerlendirme komitesi dediğimiz, değerlendiricilerin değerlendirildiği, proje puanlarının değerlendirildiği fasla geçilmiş oldu. Burada 5 kişilik farklı bir komisyon ve tüm projeleri tekrar gözden geçirdi. Burada size açıklayacağımız liste oluşmuş oldu. Bu açıklayacağımız listede değerlendirme komitesinin onayından geçmiş olan bu listede daha sonra yönetim kuruluna geldi. Burada yönetim kurulunun onayı ile de açıklanabilir hale dönüşmüş oldu. Bugün neticelenen son duruma göre kar amacı gütmeyen kurum kuruluşlara Erzurum’da 11, Erzincan’da 8 ve Bayburt’ta da 5 projeye destek vereceğiz. Dolayısıyla da toplamda 24 proje desteklenmiş olacaktır. Kar amacı güden kurum ve kuruluşlarda ise Bayburt’ta 5, Erzincan’da 14 ve Erzurum’da da 21 projeye destek vereceğiz. Dolayısıyla toplamda 40 projeye destek vereceğiz. Kar amacı güden kurum ve kuruluşlar bizden 15 Bin Lira ile 400 Bin Lira arasında destek almış olacaklar. Kar amacı gütmeyenler ise 15 Bin Lira ile 250 Bin Lira arasında bir destek almış olacaktır” dedi. 
Editör: Doğu Gazetesi