Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy Erzincan’a gelerek Doğa Sporları ve Turizm çalıştayına katıldı.

Erzincan Valiliği, Erzincan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nce organize edilen Doğa Sporları ve Turizm çalıştayı, geniş katışlım ile icra edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ilk olarak Ergan Dağı’nda incelemelerde bulundu, yetkililerden bilgi aldı. Ersoy daha sonra özel bir otelde organize edilen Doğa Sporları ve Turizm çalıştayına katıldı.

Erzincan Doğa Sporları ve Turizm Çalıştayı’na Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Erzincan Valisi Ali Arslantaş, Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sinan Aksu, Erzincan Milletvekilleri Süleyman Karaman ile Burhan Çakır, Erzincan eski Milletvekili Talha Erol Durmaz, Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, AK Parti Erzincan İl Başkanı Mehmet Cavit Şİreci, AK Parti teşkilatı ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program tanıtım filminin ardından Cemalettin Başsoy’un açılış konuşması ile devam etti.

CEMALETTİN BAŞSOY; “ERZİNCAN’IMIZ ALTYAPISI HAZIR BİR KENT”

Başsoy açılış konuşmasında şu ifadeleri kullandı; “Saygıdeğer başkanım bu gün burada Erzincan’ımızın turizmi ile ilgili bir çalıştay programı düzenlenecek. İnşallah ilimiz için şehrimiz için hayırlara vesile olur diyoruz. Erzincan biliyorsunuz yıllarca depremlerle, doğal afetlerle hatta ve hatta 1916 Rus işgali ile bir çok acılar yaşamış bir kent. Diğer şehirlerimize göre hep yarışmaya bir adım geriden başlamış, o nedenle sayın Bakanım Erzincan'a özellikle bir pozitif ayrımcılık yapmanızı arz ediyorum. Erzincanımız doğa sporları yönünden zengin bir şehir altyapı olarak hazır bir şehir. Ergan dağımız yıllarca burayı hayal etti hayaller kuruluyordu ama bir türlü gerçekleştirilemiyordu. 2002 yılından bugüne kadar yaklaşık 16 17 yıldır Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Başbakanımızın büyük destekleriyle Ergan Dağımız artık altyapısıyla üst yapısıyla İnşallah Türkiye'nin ve dünyanın cazibe merkezlerinden bir tanesi oldu bundan sonra bize daha çok tanıtmak düşecek. İkinci olarak yine yamaç paraşütü yönünden altyapısı hazır olan bir kent bizim de doğa sporları merkezi olarak ekşisu mesire alanımızda yeni projelerimizin içerisinde bulunan bir merkezi orada inşa edeceğiz inşallah. Diğer bir doğa sporları altyapısında dumanlı ormanları Sayın Bakanım bu bölgede de çok ciddi bir yatırım yapılıyor şu anda. O bölgede İnşallah Erzincan’ımızı turizm yönünden canlandıracak bir bölge haline gelecek. Su kayağı yönünden de Erzincan’ımız altyapısı hazır bir kent. Göyne Barajı, Tercan Barajı ve Keban Barajı bunlardan birer tanesi.  6. olarak yine birçok yarışmalarda ev sahipliği yapmış Offroad dalında Erzincan’ımız bu spor dalına da çok uygun bir kent. Sayın Bakanım bahsettiğimiz bu özellikleriyle ilimiz doğa sporlarının bütün yönleriyle mükemmel bir alt yapıya sahiptir. Ülkemiz ve ilimiz ekonomisine bu var olan değerlerimizin kazandırılması adına sizden destek bekliyoruz.”

GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI BAKAN YARDIMCISI SİNAN AKSU; “ERZİNCANLIMIZ HAKİKATEN HER ŞEYİN EN GÜZELİNE LAYIK”

Daha sonra konuşan Gençlik ve Spor Bakanlığı Bakan Yardımcısı Sinan aksu şunları söyledi; “Aranızda olmaktan bugün burada olmaktan çok mutluyum. Davet sahiplerine ayrıca teşekkür ediyorum. Sayın Bakanım Erzincanımızın elde kalan şu anda iki tane değeri var. Biri doğal güzelliklerimiz, diğeri de sıcakkanlı misafirperver Erzincanlımız. İnşallah sizlerin de desteğiyle biz bu iki değeri bir araya getirip Erzincanımızı turizme açmak, Erzincanımızı turizm vasıtasıyla dünyaya tanıtmak istiyoruz. Gençlik ve Spor Bakanımız Sayın Mehmet Kasapoğlu’nun da çok selamları var ondan da icazeti alıp buraya geldim. Allah nasip ederse inşallah sayın valimizin bu yaz başlattığı Gençlik Spor İl müdürlüğümüz marifetiyle hazırladığımız bir doğa sporları altyapı projesi var. Allah nasip ederse imkân olursa bizler de elimizden gelen gayreti göstermek nasip olursa inşallah Erzincan’ımza bu altyapıyı kazandırmak için elimizden geleni yapacağız. Son olarak Erzincanlımız hakikaten her şeyin en güzeline layık ve sizlerin de buna elinizden gelen katkıyı vereceğinizden eminim.

SÜLEYMAN KARAMAN; “ERZİNCAN TURİZM CENNETİ OLMA POTANSİYELİNİ HEP KORUMUŞTUR”

Daha sonra kürsüye gelen Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman açıklamasında; “Erzincan'ın sahip olduğu doğal güzellikler ve doğal spor parkurlarını yine Erzincan'ı içine alan Doğu Ekspresi cazibesiyle bütünleştirmek ve bunu Erzincan'da yapmak istiyoruz. Bu sayede hem deneyimi yaşayanların Erzincan'ı görüp geçirmelerini değil, Erzincan'da kalmalarını Erzincan'ın güzelliklerini görmelerini hem de Erzincan turizm potansiyeli işlenmesini bu potansiyelin şehrin alternatif kalkınma hamlelerinden birisi olmasını istiyoruz. Dünya lideri olarak her zaman ufkumuzu genişleten Sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 3. Turizm şurasında turizmde yeni yaklaşımlara olan ihtiyaca dikkat çekmişlerdir ve işaret ettikleri bu husus bizi de böyle bir çalışmaya teşvik etmiş, kendilerine bu vesileyle saygılarımı sunuyorum şükranlarımı arz ediyorum. Sayın Bakanım kıymetli konuklar Erzincan’ımız Doğu Anadolu'nun en eski kültür merkezi, tarihi İpek Yolu güzergâhında yer almakta ve Erzincan bu köklü ve önemli tarihin kazandırdığı zengin somut ve soyut kültür varlıkları ile dikkatleri kendi üzerine toplamayı her defasında başarabilmiş bir ilimiz. Her defasında diyorum zira Erzincan tarih boyunca yıkıcı depremlere maruz kalmış her defasında başta insanı olmak üzere her türlü birikimini yeniden tekerrür ettirmiştir. Ancak bozulmayan doğal güzellikleri, coğrafyası, iklimi, Mutfağı ile turizm cenneti olma potansiyelini hep korumuştur. Bu bağlamda şehrimizin yapabileceklerinin her geçen gün yükselirken turizm alanında da istenilen düzeyde bir kalkınma atağı sağlansın istiyoruz destekleriniz için hepinize gönülden teşekkür ediyorum” diyerek konuşmasını sürdürdü.

BURHAN ÇAKIR; “ŞEHRİMİZİN KEŞFEDİLMEMİŞ GÜZELLİKLERİNİ ONLARA SEYRETTİRECEĞİZ”

Daha sonra konuşan bir diğer milletvekili Burhan Çakır ise açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Gerçekten de Erzincan çok önemli stratejik olarak çok önemli bir noktada. Rahmetli Vali Recep Yazıcıoğlu döneminde doğa sporlarının başladığı zamanları Erzincan'a hiçbir uçak inmiyordu.  Ayda yılda bir uçak inerdi, duble yollarımız yoktu, demiryollarımız iyileştirilmemişti ama Elhamdülillah 2023 vizyonunda Sayın Valimize ve Belediye başkanımıza özellikle bizlere vizyon göstererek her zaman yol gösteren Türkiye Cumhuriyeti'nin son başbakanı meclis başkanımıza Çok teşekkür ediyorum. Yine burada en büyük paylardan biri de değerli Milletvekilimiz Süleyman Karaman'ın çalışmaları. Allah razı olsun gerçekten de şehrimize inşallah turizm noktasında ciddi manada bir katma değer kazandıracaktır. Az önce söyledim o dönemler hiçbir ulaşım emareleri yoktu belirtileri bile yoktu değil şeyleri ama bugün şehrimize en azından İstanbul'a kış aylarında en az 3 uçak günlük, yine Ankara'dan bir uçak yaz aylarında bu sayın bakanım daha da çok artıyor. Erzincan'ın bir özelliği de Medine'nin geçmişte tarihin geçmişinde vakfiyesi olması hasebiyle inanç turizmi de yoğun olduğu bir şehir. Eğer biz bunları 2023 hedeflerini hazırlarsa zaten bundan kazanacağız. Eğer 2023 hedeflerine şehrimizi hazırlamazsak kesinlikle kaybeden en başından biz oluruz. Bu noktada İnşallah gerekli çalışmalar yapacağız zaten şu anda yapılıyor. Burada Gençlik Spor bakan yardımcımız da burada Erzincan yetiştirmiş olduğu bir değerdir inşallah yazın kendisinden de buradan sözümüze aldığımızı belirtmek istedim. Ergan Dağı'nın eteklerine 2 veya 3 saha yani futbol turizmini de buraya yönlendirme adına özellikle 24 Erzincan Spor’umuza katkı sağlamak adına o sahalarda yapıldığı takdirde göreceksiniz bir topuk yaylası gibi bir Abant gibi olacaktır. Burası hem sportif olarak hem doğa sporları ile entegre olan bir turizm şehri olacaktır. Ben fazla da sözlerim uzatmak istemiyorum. Ama şunu da belirtmek istedim, Erzincan ulaşılabilir bir şehir olduğu için Erzincan'a gelen kafa dinlemek isteyen turistler vatandaşlarımızın özellikle Erzincan'da yaşayan 500 bin Erzincanlı buraya geldiği takdirde hem yazın kafasını dinleyecek, hem manen hem de madden en üst düzeye ulaşacaktır, zinde olacaktır ve iş hayatına tekrar geri dönecektir. Buradaki en büyük Turizm potansiyelimiz elbette Türkiye'nin olduğu gibi Erzincan'da İstanbul'dur. İnşallah İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Erzincanlı birisi olarak kazandığımız takdirde göreceksiniz oradaki turizm acenteleri ile birlikte çalışarak şehrimize daha çok turist sayısı kazandıracağız ve şehrimizin keşfedilmemiş güzelliklerini onlara İnşallah seyrettirerek Erzincan’ı daha da güzel bir şekilde tanıtmış olacağız.”

VALİ ALİ ARSLANTAŞ; “ERZİNCAN’I HAK ETTİĞİ NOKTALARA ULAŞMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Ardından kürsüye gelen Erzincan Valisi Ali Arslantaş açıklamasında; “Bilgi ve iletişim çağının yaşandığı kültürler arası etkileşimin arttığı ve kültürel ilişkilerin ön plana çıktığı günümüzde turizm, farklı kültürlerin farklı topraklarda bir araya gelmesini sağlayan bir etkinlik alanı haline gelmiştir. Bununla birlikte turizm sektörü dinamik yapısı ile ülkelerin gelişmesinde kalkınmasında itici bir güç olarak ayrıca önemli bir konuma yükselmiştir. Turizm gelirlerinden daha fazla pay alabilmek için, tüm ülkelerin içinde bulunduğu yarışma ortamının ülkeleri turizmin daha çekici kılacak yeni arayışlara ürettiğini açıkça görmekteyiz. Ülkemiz tarihi ve kültürel birikimi, dört mevsimin yaşandığı coğrafi yapısı, doğal güzellikleri ve sıcak insanlarıyla büyük bir turizm potansiyeline sahiptir. Geçmişten günümüze ulaşmış olan zenginlikleri ve güzellikleri ile yüksek bir potansiyele sahip olan ilimizdeki doğal mirası çok iyi bir şekilde değerlendirmek ve ilimizin turizm sektöründe hak ettiğimiz değeri alabilmesi için kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları zatı ellerinizin himayesinde ve Erzincan ortak paydasında bir araya geldik. Erzincan Turizm ve Doğa Sporları Çalıştayı vesilesi ile sizleri şehrimizde ağırlamanın mutluluğu içerisindeyiz. Sayın bakanımızın teşviklerinden ötürü kendilerine teşekkürlerimi sunuyorum. 2 gün boyunca sürecek çalıştayın şehrimiz ve ülkemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Sayın Bakanım tevazunun ve hoşgörünün sembolü olan Erzincan, tarih boyunca birçok kez yıkıcı depremler ile karşı karşıya kalmış, binlerce insanımız yaşamını yitirmiştir. Bu yüzden Erzincan uzun süre bir deprem şehri olarak anılmıştır. Deprem şehri algısını değiştirmek sanıldığı kadar kolay olmamıştır. Zira nüfusun büyük çoğunluğu batıya göç etmiştir. Bunca olumsuzluğa rağmen Erzincan halkı umutsuzluğa düşmemiş, hayata tutunmuş, hem şehrine hem ülkesine katkıda bulunmak amacıyla çalışmaya şehri canlandıracak projeler üretmeye devam etmiştir. Erzincan yeni kurulan bir şehir özelliği taşısa da depremden hasar görmüş binaları içeren kentsel dönüşüm projesi ile hızlı, modern, sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Bizler de bu şehrin gelişmenin önündeki engelleri kaldırmak, şehrin kimliğini kaybetmeden modern bir yüz kazanmasını sağlamak için elimizden geleni yapıyoruz. İlimiz başta tarım ve hayvancılık olmak üzere, son yıllarda gelişmeye başlayan Organize Sanayi bölgemizde Doğu Anadolu'nun en önemli şehirlerinden biri olmaya aday bir profil çizmektedir. Öteden beri bilinen doğal zenginlikleri, eşsiz tabiatıyla yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekecek bir coğrafyada bulunan şehrimizin, turizm sektöründen da hak ettiği noktalara ulaşması için çalışıyoruz. Rafting, kano, Offroad, atlı safari, yamaç paraşütü, dağ bisikleti ve daha birçok doğa sporları elverişli olan elimizde tüm bu kurum ve kuruluşlarımız belediyemiz sivil toplum kuruluşlarımızla eşgüdümlü çalışarak şehrimizi alanında hedeflediğimiz noktalara taşımanın gayreti içerisindeyiz. Tarihi ve turistik yerleri doğal güzelliklerinin saymakla bitmeyecek bir şehir olan Erzincan'a gelen misafirlerimizin konuksever ve güler yüzlü insanımızın ev sahipliğinde güzel bir tatil geçirdiklerini görmek, bizim turizm alanında yaptığınız çalışmalara daha da yoğunlaşmamıza sebep oluyor. Tabii bu vesileyle şehrimizin her alanında gelişmesinde büyük desteği olan Türkiye Büyük Millet Meclisi başkanımız Sayın Binali Yıldırım'a da huzurlarınızda şükranlarımı sunuyorum. Ergan Dağı kayak merkezi başta olmak üzere şehrimizde son 20 yılda yapılan tüm projelerde çalışmalarda kendilerinin büyük desteğini ve katkısını gördük görmeye devam ediyoruz” diyerek sözlerini sürdürdü.

TURİZM VE KÜLTÜR BAKANI MEHMET NURİ ERSOY; “ÇALIŞTAY SONUCUNU TEMEL ALARAK ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ”

Son olarak konuşan Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Erzincan’da bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Turizmi Türkiye’nin her tarafına yaymak gerekiyor. Bu şekilde baktığınız zamanda yeni turizm alanları geliştirmemiz gerekiyor. İncelediğiniz zaman Erzincan çok fazla turizm potansiyeline sahip. Erzincan’ı şanslı illerimizden biri olarak görüyorum. Doğası ve doğa sporları çok önemli. Tarihi yerleri var, kanyon var. Kanyon çok önemli bir değer, neden özellikle kanyon diyorum; biliyorsunuz belki takip etmişsinizdir sinema destek yasası meclisten geçirildi. Bu sinema destekleme yasası ile birlikte Haziran ayı itibariyle de yeni bir web portalını hayata geçiriyoruz. Yani Türkiye’nin film çekme potansiyeli olan, doğal plato şeklinde olan yerlerin ön plana çıkarıldığı, bu yasa ile birlikte, destekleme teşvik ile birlikte özellikle yabancı film yapımcılarının maliyetlerinin belli bir kısmını biz %30’a kadar olan kısmını destekliyoruz.

Bu portalda Erzincan’a geniş yer vermeyi planlıyoruz. Çünkü film turizmi iki yönden faydalıdır. Birincisi film çekmeye gelen ekibin yaptığı bir turizm. Ama daha önemlisi burada çekilen filmin başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada gösterilmesi. Örneğin Erzincan’ın çok güzel değerleri var ama bir şekilde saklı kalmış, ne Türkiye ile nede dünya ile paylaşılamamış. Başta bir tanıtım eksikliğiniz var. Seçimden sonra hızlı bir şekilde Erzincan’ın turizm hikâyesine yeniden başlayacağız. Hızlı bir şekilde de de üçüncü bir sektör olarak turizmi hayata geçirmek için çalışma başlatacağız.

Bu çalıştayın sonucunu bekliyoruz. Çalıştay sonucunu temel alarak çalışmalar yapacağız. Çalıştay sonucunda bakanlık ve devlet olarak her türlü desteği vermeye hazırız. Çünkü Erzincan çok ciddi altyapı yapılmış hayata geçirilmiş, bundan sonra üzerine konulacak olan yatırımlar, biz bu yatırımları hem destekleyeceğiz hem de yatırımın önündeki engelleri kaldırıp yeni getireceğimiz teşvik politikaları ile yatırımları hızlı bir şekilde Erzincan’da hayata geçirilmesini sağlayacağız.

Seçimlerden hemen sonra turizm geliştirme fonu altında yeni bir fonu yasalaştıracağız. Turizm geliştirme fonu başta Türkiye turizminin tanıtımı başta olmak üzere, Türkiye’de yeni turizm alanları, yeni turizm alternatifleri oluşturmak için kurulan bir yapı. Bu güne kadar Turizm Bakanlığı tarafından yapılmış bu aktiviteler Turizm Bakanlığı’nın önderliğinde, turizmin bütün paydaş STK’ların da yer alacağı bir fon ile daha hızlı, daha organize ve daha sürdürülebilir bir şekilde hayata geçirilecek. Bu fonun çok büyük faydası var sizler Erzincan olarak yeni bir turizm alanı olarak adlandırılan sizin kaynaklarınız ile sürdürülebilir değil ancak fon kaynakları ile sürdürülebilir.  Erzincan tek başına değil komşu bölgeleri ile birlikte desteklenmesi lazım. Erzinca ile kısıtlı olunursa hem kalış süreleri daha az olur hem ilgi alanınız daha az olur. Erzincan önderliğinde çevre illeri de katan bir tanıtım politikası ve turizm planlaması ile Erzincan turizmde hedeflenen yere hep birlikte getireceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a el dokuma halı hediye etti. Çalıştay toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Editör: Doğu Gazetesi