Vatandaşlara seslenen Erzincan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Erdem Karadağ, Hayvan pazarına veya hayvan satış yerine getirilen hayvanların; diğer il ve ilçelerden geliyor İse yurtiçi hayvan sevk raporu ile gelmesi, aynı il veya ilçe içerisinden veya köyünden geliyor (il veya İlçe kendi sınırları İçerisinden) ise büyükbaş hayvanlar için resmi onaylı hayvan pasaportu; küçükbaş hayvanlar için resmi onaylı hayvan listesi ile gelmeleri gerektiğini söyledi.
            Vatandaşların üzücü durumlarla karşılaşmamaları için kurbanlık hayvan satın alırken son derece dikkatli davranmaları gerektiğini kaydeden İl Müdürü Karadağ, “Kurbanlık hayvanlar salgın hastalıklar yönünden kontrol edilerek alınmalıdır. Hayvan pazarına veya satış yerine getirilen hayvanların aşılarının yapılmış olmasına dikkat edilmelidir” diye konuştu.
            Erzincan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, açıklamasını şöyle sürdürdü. “Hayvanların nakilleri sırasında eziyet ve hırpalayıcı hareketler yapılmayacak sakince araca yükleme ve indirme yapılacaktır. Kurbanlık satış yerlerinde küpesiz, belgesiz gebe, kurban vasfını taşımayan büyükbaş ve küçükbaş girişleri önlenecektir. Kurban satış yerlerinde resmi veteriner hekim denetleyecek ve gerekli kontrolleri yapacaktır. Kurbanlık hayvan alırken dikkat edilecek hususlar: küpesi olmayan, çok çok zayıf, gebe olan, yeni doğum yapmış olan, yüksek ateşi olan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış( sığır ve manda da 2 yaşından küçük; koyun keçide 1 yaşından küçük olan),kılları karışık ve mat olan, bakışları ve dış görünümü canlı olmayan, salya ve gözde akıntısı olan, pis kokulu ishali olan, öksürük,nefes darlığı,pis kokulu burun akıntısı olan, çevreye karşı ilgisiz ve duyarsız olan, yarası , ödemi ve vücudunda şişlik olan, cinsiyet organı ve memesinden kötü kokulu akıntı gelen hayvanların kurbanlık olarak satın alınmaması gerekir. Kurban kesim yerleri mezbahane, kombina veya kendi evinin bahçesinde yapılmalıdır. Kesim yapılacak yer kolay temizlenebilir olmalıdır. Kesim sonrası oluşan atıkların depolanması veya evinde ise çukur açılıp gömülmelidir. Kesim işlemi mümkün olduğunca hayvan asılarak yapılmalıdır.Kesimde sağlık için ellere eldiven giyilmeli, steriliteye dikkat edilmelidir.Kesim ve kurban yüzümü sonrası iş bitince eller bol sabunlu su ile yıkanmalı mümkünse dezenfekte edilmelidir” diye konuştu.  
Editör: Doğu Gazetesi