Birlik Başkanı Bedir Limon açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “31 Mart 2019 tarihinde yapılacak olan ilimizi, esnaf ve sanatkarlarımızı yakından ilgilendiren yerel seçimlerin öncelikle hayırlı olmasını diliyor,saygı,sevgi ve birlik beraberlik içersinde geçmesini diliyorum.

            İlimizde esnaf ve sanatkârlar girişimci orta sınıf olarak toplumumuzun çok geniş bir kesimini oluşturmakta, ekonomik, sosyal ve siyasal bakımdan toplum yaşamında önemli ve etkin bir rol oynamaktadır.

            Esnaf ve sanatkârlar; yarattıkları katma değerce sağladıkları istihdamla ekonomik büyümeye ve işsizliğin azaltılmasına yaptıkları katkının yanı sıra, toplumla iç içe olmaları, sundukları hizmet ve yaptıkları üretimle toplumu biçimlendirebilme kapasiteleri ve siyasal istikrara yaptıkları katkı nedeniyle sosyal ve siyasal olarak da denge unsurudur. Esnaf ve sanatkârların ekonomik, sosyal ve siyasal olarak sahip oldukları işlevler onların toplumsal hayatta vazgeçilmez bir konuma getirmiştir. 

            Yaptıkları işin doğası gereği istikrarlı bir ekonomik ve siyasi ortama ihtiyaç duyan esnaf ve sanatkârlar; işini planlayabilmek için önünü görmek, yarının ne getireceğini bilmek ister. Ekonomik ve siyasi belirsizlikler esnafın yatırım yapmasını ve dolayısıyla üretimi ve istihdamı engeller. İstikrarın sağlandığı bir ortamda yeni iş yerlerinin açılmasıyla ekonomi canlanır ve yeni istihdam yaratarak işsizliğin azaltılmasına, işyerinde çırak-kalfa-usta ilişkisi içerisinde iş gücünü yetiştirerek ülkemizin nitelikli insan kaynağı ihtiyacının karşılanmasına katkı sağlar.

                        Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği olarak merkezde 4200 üye ve ilçelerde 1550 üyeye hizmet vermektedir.Ailesi ve yanlarında çalışanlarla birlikte 35.000-40.000 arasında bir kesimi temsil etmektedir. 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde Merkez ve İlçe Belediyelerden bazı talep ve önerilerimiz olacaktır.Bu taleplerimiz sadece esnafımız değil,toplumun büyük kesimini ilgilendirmektedir.

1-ZİNCİR MARKETLER

Avrupa ülkelerinde titizlikle kent merkezlerinin dışında tutulan büyük alışveriş merkezleri, İlimizde bugün mahalle aralarına kadar, ahilik kültürü ile bağdaşmayacak şekilde esnaflarımızın yanına veya karşısına bile açmaktan geri durmamakta, mantar gibi çoğalmaktadırlar. Bu tür her yere açılmasına izin verilen büyük marketler zincir ağı şehirlerimizin,  belediyelerimizin, mahallelerimizin güzide küçük esnaflarını gün be gün yutmakta ve bitişlerine sebep olmaktadırlar.

          Bu çerçevede; Belediyemizden küçük esnaf ve sanatkârı koruyucu ve kollayıcı önlemlerini uygulama konusunda hassasiyet göstermesini,  bunun için öncelikle bir planlama yapılmasını istiyor ve talep ediyoruz. Bu planlamayı esnaf ve sanatkâr içinde istiyoruz. Bir sokakta yoğunluk kaç bakkalı gerektiriyorsa o sayı kadar işletme ruhsat izni getirilmeli. Bir il ve ilçeye nüfusun yoğunluğuna göre büyük market açma ruhsat izni verilmeli. Ulusal ve uluslararası marketlerin illere şube açma sayısına sınırlandırma getirilmeli. Büyük marketlerin açılabileceği işletmeler için standart imar planlaması ve standart proje şartı getirilmeli. Belediyeler standart imar ve projelere uymayan büyük market şubelerine izin vermemeli. Otoparkı olmayan( en az 30 araçlık), yangın tahliye çıkışları bulunmayan, depo giriş ve çıkışı yapılmayan marketlere izin verilmesi, aynı zamanda o sokağın, o caddenin trafik akışını da bozmaktır. Büyük bir market şubesine ürün indirilirken, cadde ve sokakların trafiğini durdurmak hiç kimsenin hakkı değildir. Ayrıca engellilerin kullanımına yönelik ilgili kanun ve yönetmeliklere uygun şekilde düzenlemeler zorunlu kılınmalıdır.

2-KAYITDIŞI İLE MÜCADELE

Korsan Seyyar satıcılar her sene gün geçtikçe sayıları artacak bir şekilde; ilimizin en işlek cadde ve sokaklarında tezgâhlarını kurmaktadırlar. Başka illerden gelerek İlimizin işlek cadde ve sokaklarında kurmuş oldukları bu tezgâhlarla hem Halkımızın huzur ve sağlığını hem de haksız rekabet koşullarıyla esnafımızın mağdur olmasına sebep olmaktadırlar. Çevre İllerden İlimize gelerek kayıt dışı çalışan bu korsan seyyar satıcılardan dolayı Kurumumuza bu güne kadar birçok şikâyet gelmiştir.

Belediyemiz tarafından Korsan seyyar satıcılarına yönelik yapılacak olan operasyon ve denetimlerin gerek Halkımızın huzur ve sağlığı açısından gerekse haksız rekabetin önüne geçilmesi açısından önem arz etmektedir.

3-SU,ÇEVRE TEMİZLİK VERGİLERİ,İLAN VE REKLAM ÜCRET TARİFELERİ

            Esnaf ve Sanatkarlarımızın en büyük gider kalemleri arasında yer alan su,çevre temizlik vergileri,ilan ve reklam ücretleri konusunda ilimize yakın komşu iller arasında yaptığımız araştırmalarda ilimizde uygulanan tariflerde diğer illere göre fazla alınmaktadır. Esnafımız ilimizde uygulanmakta olan yüksek miktardaki  tarifelerden mağduriyet yaşamaktadır.

-Çay ocakları, kahvehaneler, lokantalar ve hizmet sektöründeki tüm esnafımız için indirimli içme suyu sağlanmalı ve Yeni işyeri açan esnafımızdan 2 yıl süre ile ilan ve reklam ücreti alınmamasını talep ediyoruz.

4-ÇARŞI VE İŞHANI RESTERASYONLARI

            Erzincan belediyemizin son dönemde yapılan ve takdirle karşıladığımız esnaf ve sanatkarlarımıza yönelik olarak çarşı düzenleme ve restorasyon çalışmalarının devam etmesini istiyoruz.Birliğimizce istişare edilerek Merkez Çarşısı ile ilgili olarak radikal kararlar alınmalı ve gerekli düzenlemelere acilen başlanmalıdır.

5-TOKİ KONUTLARI

          Son yıllarda ilimizde yapılan TOKİ konutları esnafımızı olumsuz yönde etkilemiştir. Çarşı Mahallesi yapılan 1. ve 2.Etap,Kavakyolu, Geçit, Ulalar, Mengüceli Mahallesi, Üzümlü, Bayırbağ Ve Geyikli mevkilerinde yapılan yapılan TOKİ konutlarının vatandaşlarımız tarafından büyük rağbet görmüştür.bununla beraber vatandaşlarımız bankalara endeksli hale gelmiştir.Vatandaş kazancının büyük kısmını ev taksitlerine ayırarak,diğer harcamalarına sınırlama getirmiştir.Böylelikle ilimizde nakit sürkilasyonu azalmış,şehrimizdeki hareketlilik önemli düzeyde düşmüştür.

            Konu ile ilgili olarak ileriye dönük planlar yapılmalı, titizlikle incelenerek karar verilmelidir.”

Editör: Doğu Gazetesi