Yaklaşan yaz mevsimi dolayısıyla kullanımı artan mangal kömürlerinin yapımına da başlandı. Erzincan’da İliç ve Refahiye ilçeleri arasında Sünebeli geçidi bölgesinde mangal kömürü üretimi yapan vatandaşları ziyaret eden Erzincan Valisi Ali Arslantaş, mangal kömürünün üretimi hakkında bilgiler alarak üreticilere kolaylıklar diledi.
Mardin ilinden gelerek Erzincan’da mangal kömürü üretimi yapan Şehmuz Akgün ve beraberindeki akrabaları bahar mevsiminde başlayıp kış mevsimine kadar devam eden zorlu kömür üretimini Erzincan Valisi Ali Arslantaş ile paylaştı. Tamamı akrabalardan oluşan Altı aile olarak Erzincan’a geldiklerini söyleyen Şehmuz Akgün, yaklaşık 6-7 ay boyunca ailenin tüm fertleri ile birlikte Erzincan’da mangal kömürü üretimi yaptıklarını söyledi.

Mangal kömürü yapımı ustası Şehmuz Akgün, aylarca ormandan topladıkları ağaçları günler süren bir çalışmayla kömüre dönüştürdüklerini ifade etti. Nizami şekilde dizilen ve metrelerce yüksekliğe ulaşan ocakların üzerine çıkan Erzincan Valisi Sayın Ali Arslantaş, mangal kömürünün yapılışını ustasından dinledi. Kaliteli bir mangal kömürü için ocağın yavaş yanması gerektiğini ve bu işlemin yaklaşık 18-20 gün sürdüğünü söyleyen Şehmuz Akgün, kömürlerin oluşumu sırasında yanıp küle dönmemesi için bu süreçte gece gündüz ocakların başında nöbet tuttuklarını söyledi.
Orman İşletme Müdürlüğü’nün belirlediği alanlarda orman vasfını yitirmiş ağaçlardan mangal kömürü yaptıklarını söyleyen Şehmuz Akgün, “Toplanan meşe ağaçları öncelikle güneşte belli bir oranda kurutulup yakılmaya hazır hale getiriliyor. Güneşte az kurutulan ağaçlar kömür kuyuları üzerine kule şeklinde özverili bir şeklide istifleniyor. Dışarıdan hava girmeyecek şekilde hazırlanan her bir kuyuda yaklaşık 5 ton odun kullanılıyor. Her bir kuyu içten özel bir yöntemle yakılmaya başlanıyor. İçten içe yanmaya başlayan kuyular bazen haftalar süren bir çalışmanın ardından mangal kömürüne dönüşüyor. Yakılan kuyuların başında nöbet tutan kömürcüler, içerdeki odunların alevlenmemesi için gece gündüz durmadan çalışıyor. Yaklaşık 20 gün süren bir mücadelenin ardından 5 ton odunun kullanıldığı bir kuyudan 2 tona yakın mangal kömürü elde ediyor” dedi yıl boyunca altı ailenin ortalama 30 ton mangal kömürü ürettiklerini söyleyen Şehmuz Akgün, üretilen kömürleri toptan olarak belirli müşterilerine sattıklarını söyledi.
Özverili çalışmalarından dolayı kendilerini tebrik eden Erzincan Valisi Ali Arslantaş, ilk fırsatta bir ziyaret daha gerçekleştireceğini söyledi.

Editör: Doğu Gazetesi