Türkiye Kamu-Sen tarafından yapılan “Memurların Borçlanma ve Borç Yapıları” isimli anketin sonuçlarını değerlendirmek üzere yazılı bir açıklama yapan Kamu Sen Erzincan İl Temsilcisi Erdal Polat, kamu çalışanının yüzde 97’sinin borç batağında olduğunu söyledi.
        Polat, “Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi'nin yaptığı araştırma sonuçlarını değerlendirdi. Anket sonuçlarına göre, memurların, başlarını sokacakları bir ev, ailesi için bir araba alabilmek uğruna hayatlarını ipotek altına alıp, yaşamlarını feda ettiklerini vurgulayan Polat, araştırmada memurların giderlerinin gelirlerinden daha fazla olduğu sonucuna ulaşıldığını, özellikle alt ve üst gelir grubundaki kamu görevlilerinin harcamalarının kazançlarından daha fazla olduğunu ifade etti.
         Ankete 81 ilde farklı kurum ve kuruluşlarda görev yapan 6 bin 606 memurun katıldığını anlatan Erdal Polat, “Araştırmanın sonuçlarına göre, yüzde 97'si borçlu olan memurların yüzde 60,2’si borcunu ödeyemiyor, yüzde 21,5’i ceza faizi öderken, yüzde 4,4’ü banka hesabına bloke konuluyor. Memurların yüzde 3,6’sı ise son 3 yıl içerisinde borcunu ödeyemediği için hacze uğradı. Kamu çalışanının gideri gelirinden fazla. Memurların birçoğu birden çok yere borçlu durumda. Memurun hayatı borç ödemekle geçiyor. Borcunu ödeyemeyen memurların yüzde 54,8’i çeşitli yaptırımlarla karşılaşmış durumda. Memurlar ihtiyaçlarını karşılamak için sosyal faaliyetlerden vazgeçiyor” dedi.
             Memura masada 3 kuruşu vermeyenlerin bu tablo karşısında utanç duyması gerektiğini söyleyen Polat, ayrıca OECD ülkelerinin arasında yapılmış olan “iyi yaşam endeksi” üzerinden bir araştırmanın sonuçlarını da paylaştı.
                Araştırmayla Türk Milleti’nin yüzde 12,7’sinin sağlıksız koşullarda yaşadığının ortaya çıktığını anlatan Polat, konut durumu, barınma harcamaları, kişi başına düşen oda sayıları, kişi başına düşen gelir, istihdam oranı, iş güvenliği, eğitim imkânlarına erişim, hava kirliliği, su kalitesi, kanunların çıkmasında STK’ların etkinliği gibi konularda yapılan incelemelerde ülkemizin birçok konuda OECD ortalamasının altında değerlerle yaşam koşullarının en zor yaşam memnuniyetinin en düşük olduğu ülkeler arasında yer aldığını bildirdi. Polat, milletin gelirinin çoğunun konut harcamalarına gittiğini de sözlerine ekledi.  
Editör: Doğu Gazetesi