Erzincan mesleki Eğitim merkezi Müdürü Sancak Aslan, yeni kayıt döneminin başladığını belirterek, “4 yıl eğitim gördükten sonra  üçüncü yılın sonunda kalfalık belgesi alacaklar, dördüncü yılı da okudukları takdirde  ustalık belgesini alacaklar” dedi.
Erzincan mesleki Eğitim merkezi Müdürü Sancak Aslan yaptığı açıklamanın devamın da; “Mesleki eğitim merkezi  müdürlüğü olarak  görevimiz merkezimize müracaat eden  çırak öğrencilerin eğitimini yapmak. 2017 – 2018  eğitim öğretim yılı  çıraklık öğrenci kayıtlarımız  devam ediyor. 6764 sayılı kanun çıktıktan sonra 2017 yılından itibaren çıraklık eğitim merkezleri  zorunlu eğitim kapsamına alınarak mesleki eğitim merkezi genel müdürlüğüne bağlandı. Meslek eğitim merkezlerinde çırak öğrenci olarak eğitim gören öğrencilere de aynı zamanda meslek lisesi olma zorunluluğu getirildi. Mesleki eğitim merkezlerimize kayıt olan öğrenciler  bundan sonda ortaokul mezunu olmak kaydı getirildi. Mesleki eğitim merkezlerimizde 4 yıl eğitim gördükten sonra  üçüncü yılın sonunda kalfalık belgesi alacaklar, dördüncü yılı da okudukları takdirde  ustalık belgesini alacaklar.  Dördüncü yılın sonunda da eğitim belgesini aldıktan sonra isterlerse mesleki açık lise kanalı ile  lise mezunu olarak girecekler.
 
Merkezimize kayıt olan çırak öğrenciler herhangi bir işyerinde sözleşme yapmak mecburiyetindeler.  İşyerlerinde sözleşme yaptıkları takdirde yanında çırak çalıştıran işverenler de  aynı zamanda devletin vermiş olduğu  işveren desteğinden de faydalanmaktadırlar.  
İlk defa bu sene TEOG dan öğrenci alacağız.  Merkezimize kayıt hakkı kazanan öğrenciler iki ay içerisinde  herhangi bir işyeriyle sözleşme yaptıkları takdirde  kayıtlarını yapacağız ve merkezimizde  çırak öğrenci olarak devam edecekler.  Mesleki eğitim merkezi olarak 28 alan ve 142 dalda çırak öğrenci kayıtlarını yapıyoruz.  Her yıl olduğu gibide denklik yoluyla  da kalfalık ve ustalık sınavlarını Şubat ve Haziran döneminde yapıyoruz.  
 
Kalfalık ve ustalık sınavları başvurularını Temmuz ayı içerisinde aldık ve şuan da hazırlıklarını yapmaktayız. Eylül ayında kalfalık ve ustalık sınavlarını denklik yoluyla yapacağız.  Şuan da merkezimize müracaat etmiş 19 kalfalık 14 tanede ustalık için müracaat var.  Eylül ayı içerisinde sınavlarını yapacağız ve Eylül ayı sonunda da belgelerini vereceğiz.  
Daha önceki sınavlarda başarılı olamamış ve iki veya üç dersten kalan usta ve kalfa adayları varsa  bunlarda merkezimize müracaat ettikleri takdirde 12 sınav hakları var. Dolayısıyla 12 sınav haklarını doldurmadılarsa merkezimizde sınavlara girip belgelerini almaya hak kazanabilirler” dedi.

Editör: Doğu Gazetesi