12 Bin Kişi Seyirci Kapasiteli Erzincan Şehir Stadyumu

Erzincan Milletvekilleri yaptıkları açıklamada; “12 bin kişi seyirci kapasiteli Erzincan Şehir Stadyumu günümüz teknolojik altyapısına uygun olarak yapılmakta olup, ayrıca stadyumun altında 30’u engelli olmak üzere ile 590 araçlık otoparkı ile Erzincanlı hemşehrilerimizin hizmetine sunulacaktır. Yapılan şehir stadyumunda 12 adet antrenman salonu ve işyerleri olacaktır. Yüklenici firma tarafından inşaatı aralıksız olarak hız kesmeden devam etmektedir. Stadyum inşaatını yüklenici firma tarafından en kısa sürede tamamlanıp hemşerilerimizin ve sporseverlerin kullanımına açılacaktır.

250 Yataklı Ek Hizmet Binası

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 250 yataklı ek hizmet binası inşaatı fiziki olarak %90 seviyesine ulaşmıştır. Yüklenici firma çalışmalarına aralıksız devam etmektedir. Hastane inşaatı en kısa sürede bitirilip Erzincan ve çevre illerimiz halkının hizmetine sunulması için çalışmalar yüklenici firma tarafından devam etmektedir. Ayrıca 250 yataklı ek hizmet binasının çevre düzenlemelerine de yüklenici firma tarafından başlanmıştır.

500 Yataklı Erzincan Devlet Hastanesi

Yüklenici firma ile Sağlık Bakanlığımız tarafından sözleşme imzalanmış olup firma tarafından harfiyat alma işleri başlamıştırVe Erzincan 500 Yataklı Devlet Hastanesi yüklenici firma tarafından sözleşme gereği 3 yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

Üzümlü Sera Projesi

Ahıska Türkü Ailelerinin iskânı çerçevesinde tarımsal projeler kapsamında 2016 yılında 50 Ahıska Türkü ailemiz yaklaşık 300 kişinin kendi geçimini sağlamak ve öncelikle İlçemizin, daha sonra İl ve Bölgemizin tarımsal ekonomisine katkıda bulunmaları ve bu topraklardaki aidiyet duygularını perçinlemek için, Üzümlü İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Üzümlü Merkez ve Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin ortaklaşa yaptıkları Sebze Yetiştiriciliği için Yay Çatılı Sera Projesi 11 Milyon 032 bin 155 TL bütçe ile hazırlanarak Kalkınma Bakanlığı’na sunulmuş ve kabul görmüştür.

       Projemiz uygulama alanı olarak seçilen mülkiyeti hazineye ait bu bölge tamamında 168.308,28 m2 olmakla beraber 2018 yılında Çevre ve Şehircilik Erzincan İl Müdürlüğü ile Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanlığı arasında 30 yıl süre ile alanın 118.478,69 m2 lik kısmı için irtifak hakkı tesis edilmiştir. Seraların kullanım alanı 82,400 m2 dir.

      Projenin uygulandığı bu alan yıllardır Üzümlü Belediyesinin çöp yeri olarak kullanılıyordu. Oldukça kötü görünüme sahip bu alanda hem yakındaki yerleşim yerlerini çöpten kaynaklı koku ve görüntü kirliliğinden kurtarmak hemde konum ve alan ölçüsü olarak projemize iyi hizmet edeceği düşüncesi ile bir yatırım yapılması planlandı.

     Projemiz ilk olarak 2017 yılında zemin ve etüt çalışmaları doğrultusunda eğimin düşürülmesine yönelik teraslama biçimli istinat duvarı yapım işi ihalesi yapılarak başlamıştır. Yine aynı yıl yapılan Temel Betonu ve Toprak çekim işinin ardından Sera statik proje çizimi ihalesi doğrudan temin usulü ile yapılmış olup hazırlanan projeye göre sera yapımı açık ihalesi, ihale bedeli KDV hariç 4 Milyon 690 bin TL olarak yapılmıştır. Seraların çelik aksam ve örtü çekimi işi tamamlanarak İlçemize yerleşen ailelerden proje gereği 5 kişi ve daha fazla nüfusa sahip aileler belirlenerek noter vasıtası ile gerçekleşen ad çekme sonucu belirlenen 50 aileye teslim işlemleri tamamlanmıştır. 2019 yılında ise sera alanın güvenliğinin sağlanması ve hayvan saldırısından korunması amaçlı Etrafının Kafes Tel Örgü İle Çevrilmesi İşi yapılmıştır.

    Seraların sulama suyu ihtiyacı için öncelikle 1 adet sondaj kuyusu açılmış, ana şebeke hatları ile iç sulama dediğimiz damlama sulama hatları çekilmiştir. Sondajdan çıkan suyun damlama sulama sistemine uygun hale gelebilmesi için 1 adet toplama havuzu yapılmıştır. Bu havuzdan hidrofor desteği ile sera içi sulama sistemlerine su dağıtımı sağlanmaktadır. Hem sondaj kuyusunun hemde hidroforun çalışması için elektrik panoları yerleştirilmiştir. Tüm bu işler için 7 Milyon 746 bin TL ödenek gönderilmiştir.  Fakat sera üretiminin tarımsal sezona yetiştirilebilmesi için yapılan çalışmalar için hali hazırda taahhüt ettiğimiz 198 bin TL daha ödeneğe ihtiyacımız vardır.     

   Projemizin tarımsal olarak başarılı bir şekilde yürümesi ve sürdürülebilirliği sağlamak için tüm seracılarımızın üye olduğu S.S. Üzümlü Ahıska Üretim ve Pazarlama Kooperatifi kurulmuş olup, tüm üretim ve pazarlama faaliyetleri bu çatı altında yürütülecektir. Seralara fide dikimi öncesinde toprağın organik madde miktarını arttırmak için organik gübre alımı yapılmış ve soydaşlarımıza dağıtılmıştır.  Nitekim üretim mevsimi başlangıcından bu güne kadar 7 seradan 120 ton hıyar hasadı, 1 seradan 1,5 ton patlıcan hasadı yapılmıştır. Diğer seralarda domates yetiştiriciliği devam etmekte olup hasada birkaç kaç gün içerisinde başlanacaktır.

          İstatistiksel veri olarak konuşmak gerekirse 1 seraya ortalama 4600 adet domates fidesi yine 1 seraya 4 bin 600 adet hıyar fidesi dikilmiştir. Patlıcan fidesi ise 1 seraya ortalama 4500 adet olarak dikimi yapılmıştır. Üretim sezonu sonu itibari ile 1 seradan salatalık üretim hedefimiz 60 ton, domates üretim hedefimiz ise 46 ton dur” açıklamalarında bulundular.

Editör: Doğu Gazetesi