Erzincan İl Müftüsü Yavuz Selim Karabayır’ın, Diyarbakır İl Müftülüğü’ne atanmasını müteakip, il müftülüğü görevini vekâleten Refahiye İlçe Müftüsü Mahmut Bektaş yürütmekte idi.

25.06.2018 tarihli kararname ile Erzincan il müftülüğü görevine atanan Ankara İl Müftü Yardımcısı Mehmet Emin Çetin, 09.07.2018 tarihinde görevini Mahmut Bektaş’tan devraldı.

Devir teslim töreni, il müftü vekili Mahmut Bektaş’ın liyâkat ve ehliyete vurgu yapan konuşmasının ardından, il müftüsü Mehmet Emin Çetin konuşmasında; “Dünya hayatının bir sınav yeri olduğuna, her bireyin kendisine verilen imkân ve fırsatlar dahilinde sınava tabi tutulduğuna” vurgu yaptıktan sonra,“bütün görevlerin bir emanet olduğu ve herkesin emânet bilinciyle işlerini yürütmesi gerektiğini, dolayısıyla iftâ, din hizmeti ve din eğitimi gibi sosyal hayatımızın şekillenmesinde önem arzeden bir hizmeti yürütmekle görevli müftülük personelinin (il müftüsünden, köydeki imam hatibe kadar) bu emanet bilinci içerisinde hareket etmesi gerektiğini” vurguladı.

“Hizmetleri yürütürken, Kur’an’daki örnek davranışları dile getirilen peygamberlerin ve özellikle Hazret-i Muhammed (s.a.v)’in rol model olarak seçilmesi gerektiğini” belirten Çetin, “din hizmetinin azmi gerektiren hususlardan olduğunu, dolayısıyla din hizmetlerini yürütürken, sabır ve sebat üzere davranarak, başa gelebilecek bir takım sıkıntılardan dolayı, yılgınlığa düşmemek gerektiğini” söyledi.

Toplumumuzun en büyük sorunlarından birisinin, eksikleri başka yerlerde arama problemi olduğu, her şeyden önce özeleştiri müessesesini çalıştırarak eksikleri önce kendimizde aramak gerektiği, bireyler olarak Allah’a karşı sorumluluklarımız olduğu gibi; toplumsal, kurumsal ve fert planında da sorumluluklarımız olduğunu” hatırlattı. Lokman Aleyhisselâm’ın Kur’an’daki oğluna nasihatlerinden de örnekler veren Çetin; “İyiliği emret, kötülükten insanları engelle, namazı kıl. Bu hususta başına geleceklere sabret! Çünkü bunlar azmedilmesi gereken şeylerdir.” Ayetine vurgu yaparak iyiliği emretmede ve kötülükten alıkoymada sabırlı, namaza devamlı olmanın lüzumuna işaret etti. Hedeflerimize yürürken, azimli, kararlı ve hiç tükenmeyecek bir heyecanla davranmak gerektiğini söyledi.

“Kendimizi sürekli yenilememiz gerektiği, yenilenme olmadan ilerlemenin mümkün olamayacağı, her an Allâh’ın rızasını kazandıracak bir iş üzere bulunmamız, zihinsel egzersizler yaparak yeni Kur’an’i çözümler üretebilmeli, bunları insanlarla konuşabilmeli ve problemleri düzeltmek için elimizden gelen gayreti göstermeliyiz” dedi.

Rasûlullah (s.a.v)’in tebliğ ve davet metodundan da sıklıkla örnekler veren İl Müftümüz Mehmet Emin Çetin, “Hz. Peygamber’in hiç küsmediğini, herkesi dinlediğini, kimseyi yok saymadığını, bütün insanlara eşit muamelede bulunduğunu ve görevini bihakkın yerine getirmiş olmanın huzuru ile Allâh’a hamd ettiğini, kadere ve takdire rıza gösterip ‘başarı yolculuğunu’ zirveye taşıdığını”vurguladı.

“Herkesin seviyesine göre hitap edebilmek Hz. Muhammed (s.a.v)’de zirvesini bulmuştur. Bu yeteneği kazanabilir ve bütün bu anlattıklarımızı dikkate alarak davranabilirsek, kardeşlik bilinci ve hukuku ile hareket edebilirsek, öünümüzde hiçbir engelin kalmayacağını”da ifade eden müftümüz konuşmasını,“mühim olan; bir vazifeyi hem kendimize, hem Rabbimize, hem milletimize inanarak ve sadakatle deruhte etmek, o görevi layıkıyla yapıp yine aynı şekilde din hizmetine talip olan gelecek nesillere, başarıyla devretmektir. Her bir idari görev, aynı zamanda birer emanettir. Aldığımız bütün görevlerde Cenab-ı Hak bizleri mahcup eylemesin, pişman etmesin. Ben tekrar hepinize bu konuda destek vermenizi ve elinizden gelen gayreti göstermenizi rica ediyorum. Bizi yanıldığımızda düzeltmenizi, düzgün yürüdüğümüzde yanımızda destek olmanızı özellikle rica ediyor, hepinize hizmetlerinizde başarılar diliyorum” diyerek tamamladı.

Editör: Doğu Gazetesi