CHP Erzincan Milletvekili Erdoğan Özyalçın,  Erzincan’ın sanayi, ticaret ve tarımsal kalkınmasına sağladığı katkılarla en güçlü yanı olan ve yaklaşık 10 bin kişiye istihdam olanağı sağlayan Erzincan Şeker Fabrikası’nın akıbetini TBMM gündemine taşıdı.
CHP’li Özyalçın, Şeker Fabrikası’nın özelleştirme sürecini ve tarımsal sulama sorununu Meclis’e taşıdı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi hazırlayan Özyalçın, Erzincan’ın hem coğrafi konumu hem de iklim yapısı, su kaynakları ve bereketli toprakları göz önüne alındığında şehrin gerek hayvancılık, gerekse tarla tarımı konusunda çok farklı üretim desenine sahip bir kent olduğunu vurguladı. “Ancak var olan potansiyelimizi ve güzel şehrimizin zengin kaynaklarını yeterince kullandığımızı söyleyemeyiz. Tam aksine var olan kaynaklarımızı dahi kaybetme tehlikesi ile karşı karşıyayız” diyen Özyalçın, Şeker Fabrikası’nı bu duruma örnek olarak gösterdi.

Şeker Fabrikası kurulduğu 1956 yılından sonra neredeyse hiçbir yenileme yapılmadan kendi olanaklarıyla kendisini yaşatmaya çalışan bir fabrika konumunda olduğunu vurgulayan Özyalçın, özelleştirme gündeminde yer alan fabrikanın akıbetinin açıklanmasını istedi. Şeker Fabrikası’nın tamamen kapanmasına karşı olduklarını her fırsatta dile getirdiklerini anımsatan Özyalçın, “Bunu bundan sonrada anlatmaya devam edeceğiz. Doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 10 bin aile fabrikanın  üretiminden geçimini sağlıyor” diye konuştu. Fabrikanın kentin göz bebeği konumunda olduğunu ve üzerinde kurulu bulunan arazisinin de oldukça kıymetli bulunduğunu ifade eden Özyalçın,  Bakan Arzu’ya yönelttiği sorulardan bazıları şöyle: 
“Şeker Fabrikası’nın artık eskiyen mevcut üretim teknolojisinden vazgeçilip tevsii ve yenilenmeye gidilmesi hükümetinizin gündeminde midir? Özelileştirme yöntemiyle değil özerk yapı ön plana alınarak fabrikanın kendi kar ve zararına katlanacak idari ve mali yapıya dönüştürülmesi hükümetinizin gündeminde midir/ olacak mıdır? Özelleştirmede yerel girişimcilere veya bölge pancar çiftçisinin Pancar Ekicileri Kooperatifi liderliğinde fabrikayı müstakilen alabilme olanağı sağlaması için paket özelleştirme değil müstakil özelleştirme uygulamasına geçilmesi hükümetinizin gündeminde midir? Şeker Fabrikası’nın işletme binası ve meydan dışında “iştah kabartan” arazisi özelleştirme kapsamında tutulmaması hükümetinizin gündeminde midir? Olacak mıdır? Özelleştirme halinde alıcının “gayrimenkul ticareti” değil şeker üretimi yapması sözleşme şartına eklenecek midir? İlgili sendika ve diğer meslek odaları sorunun çözümünde pay ve sorumluluk alması için yapılan/yapılacak olan çalışmalar nelerdir?”
ERZİCAN DOĞU’NUN YILDIZI OLACAK
Erzincan önde gelen potansiyeli ile aslında “Doğu’nun yıldızı” konumunda olması gerektiğini belirten Özyalçın, ancak yeterli tanıtım ve çalışmaların yapılmaması nedeniyle şehrin hak ettiği konumda yer alamadığını söyledi. Erzincan’ın son açıklanan verilere göre Türkiye’nin en yoksul illerin başında geldiğini hatırlatan Özyalçın, sürekli göç veren konumundan kurtulması ve kentin tanıtımına katkı yapılması için Meclis’te bundan önce olduğu gibi var gücüyle çalışacağını söyledi. Özyalçın, “Güzel şehrimiz için, 7 Haziran’dan sonra olduğu gibi ‘Önce Türkiye’ diyerek yeniden milletvekili seçilerek parlamentoya girmem halinde var gücümle çalışmaya devam edeceğim. İşsizlikle mücadele başta olmak üzere kentimizin teşvik kapsamında hak ettiği yere gelmesi için gayret edeceğim” diye konuştu. 

Editör: Doğu Gazetesi