Erzincan Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Ahmet Tanoğlu Başkanlığında yapılan toplantıya Ticaret Borsası Başkanı Nadir Akar, Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Galip Doğançay, Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik,  Esnaf ve Sanatkârları Odaları birliği Başkan Vekili Namık Polater ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay katıldı.

Toplantıda ilk konuşan Erzincan Ticaret ve Sanayi odası Başkanı Ahmet Tanoğlu; “Bildiğiniz üzere şeker fabrikası özelleşti. Bir şirket tarafından çalıştırılıyor. Bazı sıkıntıların olduğu söylendi. Örneğin, Fabrika devlette iken küsme ile sıkıntı olmuyormuş üreticilerimizin, Fabrika yöneticileri ile görüşülmüş çözülmesi ile ilgili istişare yapılmış, sayın valimizin de bu iş ile ilgili bilgileri var. Dün gelip bizimle istişare yaptılar bizde bu istişare sonucunda basınla bu problemleri paylaşıp , bu işin takipçisi olacağımızı  bildirdik. Amacımız üzüm yemek bağcıyı dövmek değil. Bu yeni firmayı da suçlamamak lazım. Onlarda yeni başladılar. Belki noksanlıkları vardır. Şuanda onları gidereceklerini söylediler. Giderdikten sonra hiçbir sıkıntı kalmayacak. Bu arada çiftçilerimizde rahat etmiş olacak” dedi.

Toplantıda konuşan Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik ise; “Sayın Valimizin başkanlığında valilik toplantı salonunda şeker fabrikası ile ilgili konuları görüştük. Bu toplantıda Albayrak grubun yönetim kurulu üyesi, fabrika müdürü Erzincan ziraat odası ve pancar ekicileri kooperatifi bulundu.  Burada üreticilerimizin sorunlarını dile getirdik. Alacağımız olan 3’üncü pancar söküm avansının ödenmemesi ve üreticilerimize ödenen küsme hakkının yüzde 10’un ortalama verilip geri kalan kısmının da verilmediği ile ilgili görüş alış verişinde bulunuldu. Pancar avansının en kısa sürede bu hafta içinde yada önümüzde ki hafta içi üreticilerimize ödeme yapılacağı sözünü verdiler. Diğer hususta istik hakkı olan yaş küsme bedelinin de bu yıl itibari ile küsmenin verilemeyeceğini , çünkü alan firmanın küsmeyi üreticilerimizin hakkı sattıklarını bildirdiler. Bu yıl üreticilerimize küsme vermeyeceklerini ama 10 liradan bu küsmenin bedelini iki hafta içerisinde hesaplarına yatıracaklarını bildirdiler. Önümüzde ki yılda böyle bir sorun olmayacağını sözünü bize verdiler. Erzincan’da 240 bin ton taahhüt edilmişti, Aralık 5 tarihi itibari ile 230 bin ton kantara giriş yapmış. Yüzde 5 gibi bir yanılma payı oda bazı sebeplerden dolayıdır. Yüzde 5 yanılma payı gayet normaldir.” Dedi.

Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Galip Doğançay, fabrikanın özelleştirilmeden önce basın mensuplarının yönetime ulaşamadığı ve Şeker fabrikasının özelleştirilmesinin ardından pancar ekicisine nasıl bir katkı sağlayacağı konusunda sorulan sorulara şu şekilde cevap verdi; “her şeyden önce bende bir çiftçiyim, bende pancar ekicisiyim. Onların dertleri bizim derdimiz. İlgilenmediniz, bulamadık demenize katılmıyorum ben. Benim telefonlarım 7 24 açıktır. Bizler tüm yetkililerden görüştük. İlgilenmedik derken biz tüm yetkililerden görüştük. Bir ayağımız Ankara’da bir ayağımız Erzincan’da oldu. Ben 3 yıldır bu kurumun başındayım. En fazla bu yıl fabrikaya gittim. En kötü ihtimal 100, 150 defa gittim. İlgilenmedin, görmedim, gelmedin demeleri ben kesinlikle katılmıyorum. Biz günü birlik bırakın gece gündüz ilgilendik. Küsmeyi alamadım ordayım, küsmeyi az verdiler ordayım, yetkililer her telefonumuzda bizlere yardımcı olmuşlardır. Devletteyken daha teslim etmemizde sıkıntılarımız vardı, bu sene öyle bir sıkıntımızda olmadı.

Editör: Doğu Gazetesi