Düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan Erzincan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Gökhan Aydemir; “30/07/208 Tarih ve 26952 Sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren "Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği" kapsamında PETDER Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atık yağ toplama konusunda yetkilendirilmiş tek kuruluştur. İlgili Yönetmelikte atık yağ üreten tüm kurum, kuruluş ve şahıs ticarethanelerinin ürettikleri atık yağlarını PETDER'e bedelsiz olarak teslim etmek zorunluluğu vardır ibaresi yer almaktadır.

Atık yağlar yetkisiz ve lisanssız kişiler tarafından toplanarak merdiven altı tesislerde on numara yağ yapımında kullanıldığı, motorin ve fuel-oil gibi yakıtlara karıştırılarak piyasaya- sürüldüğü, bu durumun araçlarda yangına sebep olarak insan hayatını tehlikeye soktuğu, büyük çevre kirliliklerine sebep olduğu ayrıca vergi kaybına yol açarak devletimizin zarara uğratıldığı bilinmektedir. Ayrıca atık motor yağları ve yağ filtrelerinin bazı sanayi esnafı tarafından basit sobalarda yakılarak ısınma amaçlı kullanıldığı bu durumun İlimiz genelinde kış aylarında aşırı derecede hava kirliliğine sebep olduğu bilinmektedir.

Bu amaçla; İlimizde atık motor yağları ve yağ filtrelerinin yetkili kuruluşlar tarafından toplanarak bertarafının sağlanması için atık yağ toplamaya yetkili tek kuruluş olan PETDER ve İl Müdürlüğümüzce İlimiz Esnaf ve Sanatkarlar odasının ilgili meslek kuruluşlarına yönelik olarak Erzincan İl Müftülük Konferans salonunda 10 Nisan 2018 tarihinde saat:19:00' da bilgilendirme toplantısı yapılmıştır. Atık yağların toplanması, taşınması bertarafının nasıl sağlandığı slayt ve video gösterileri ile katılımcılara anlatılmıştır. Ayrıca merdiven altı tesislerde atık motor yağı ile çeşitli tehlikeli solventlerin karışımı ile piyasada on numara yağ adı ile bilinen kaza anında kolayca yanabilen, hava kirliliğine ve vergi kaybına neden olan stand ilimizde faaliyet  tüm atık yağ üreten işletmelerin art dışı  yakıt haline dönüştürülmektedir. Özellikle kamyon, otobüs gibi dizel araçlarda kullanılan bu yakıt, kaza anında ve çeşitli nedenlerle çok kolay tutuşabilme özelliğinden dolayı ölümle sonuçlanan yangınlara neden olmaktadır. Katılımcılara son yıllarda yaşanan on numara yağdan kaynaklanan araç yangınları ile ilgili görseller içeren sunum yapılmış ve videolar izletilerek konunun önemi vurgulanmıştır.

Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamında PETDER’in yetkili olduğu aşağıda bilgileri verilen motor yağlarının bertarafı için PETDER’e teslim edilmesi gerekmektedir. PETDER tarafından Yönetmeliklere uygun lisanslı araçlarla teslim alınan yağlar,lisanslı tesislere taşınarak  Atık yağların yeniden rafinasyonu sonucunda baz yağ üretimi,Çimento ve kireç fabrikalarında ek yakıt olarak enerji eldesi, III.sınıf yağların ise mutlaka Bakanlığımızdan İzin/ Lisans almış Büyük yakma tesislerinde (İzaydaş,ITC) bertarafı ve elektrik enerjisi üretilmesi için yakılması sağlanmaktadır.

Sonuç olarak, çevrenin ve hava kalitesinin korunması için tehlikeli atık niteliğinde olan bu atıkların yetkisiz kişilere satılması, sobalarda yakıt olarak kullanılması, toprağa ve suya dökülmesi Kanunlarımız çerçevesinde yasaktır. Oluşan atık motor yağlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığından tek yetkili olan PETDER’e  (Petrol Sanayicileri Derneği) teslim edilmesi, diğer atık yağların ise Bakanlığımızdan yetkili toplayıcılara teslimi çevre ve insan sağlığı açısından son derece önemlidir. Kamu oyunun bilgisine arz olunur” dedi.

Editör: Doğu Gazetesi