Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesinde düzenlenen programa Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdet Gül, Erzincan Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süheyla Ünver, Erzincan Sağlık İl Müdürü  Dr. Mesut Turan, Erzincan Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma hastanesi başhekimi Yrd. Doç. Dr. Ufuk Kuyrukluyıldız, Doktorlar, Ameliyatghane çalışanları, Hemşireler ve hasta bakıcıların katıldı.

Programda açılış konuşmasını yapan Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vahdet Gül; “Dünyada her yıl 30 milyondan fazla kişiyi etkileyen, 5 - 8 milyon kişinin ölüme yol açtığı hesaplanan, görülme sıklığı her yıl %8-13 arasında artış gösteren, hastanelerde gerçekleşen her üç ölümden birisinin nedeni olduğu düşünülen SEPSİS, ülkemizin önemli  bir sağlık problemidir dedi.

2017 yılı başında ilgili uluslararası dernekler, yaşayan sepsis kampanyası, Global Sepsis İttifakı ve dünyadaki diğer ilgili kuruluş ve kişilerin katılımı ile Sepsis tanımlaması ve tedavisinde değişiklikler yapılmıştır diyen Prof. Dr. Gül, 26 Mayıs 2017 tarihinde Cenevre’de  gerçekleşen Dünya Sağlık Asamblesinde alınan karar ile sepsis önemli hastalıklar listesine alınmış ve 13 Eylül Dünya Sepsis Günü olarak resmen kabul edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü Sepsis ile ilgili bir bütçe ayırarak üyesi olan 194 ülkeye bununla ilgili yapılacakları bildirme kararını da almıştı.

Tüm bu gelişmelerin ışığında, sepsis ile ilgili farkındalık ve eğitim seferberliğinin daha kapsamlı olarak tekrarlanması amacıyla Sağlık Bakanlığı himayesinde Türk Yoğun Bakım Derneği üyelerince, sağlık çalışanlarını hedefleyen; sepsis farkındalık, tanı, ilk tedavi ve ileri tedavileri içeren bir eğitim seferberliği başlatılarak, bu eğitimlerin öncelikle yataklı tedavi kurumlarında gerçekleştirilmesi planlanmıştır dedi.

Bizler; Erzincan Üniversitesi. Tıp Fakültesi ve Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak bu SEPSİS farkındalık seminerini ortaklaşa gerçekleştiriyoruz.

Bu günün organizasyonunda emeği geçen, başta Başhekimimiz Yrd. Doç.Dr. Ufuk Kuyrukluyıldız olmak üzere katkı veren tüm arkadaşlara teşekkürü bir borç biliyor, hepinize tekrar hoş geldiniz diyorum” dedi.

Sunumunu yapmak üzere kürsüye gelen Erzincan Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Süheyla Ünver personele tanı ve farkındalık eğitimi verdi.

YILDA 31 MİLYON İNSANA SEPSİS TANISI KONULUYOR

Dünyada çok sık görülen; ancak pek fazla tanınmayan sepsis hastalığıyla ilgili katılımcılara bilgi veren Prof. Dr. Süheyla Ünver, yapılan araştırmalara göre yılda dünya genelinde 31 milyondan fazla insana sepsis tanısı konulduğunu açıkladı. Ünver, bu sinsi hastalığın yıllık görülme sıklığında artış yaşandığını, sepsis gelişen hastalarda ölüm olasılığının yüzde 20 ila 80 arasında değiştiğini, her yıl 5,5 ila 8 milyon arasında kişinin sepsisten hayatını kaybettiğini aktardı. Ünver, sepsisin insanlar arasında en sık karşılaşılan hastalık olmasına rağmen en az araştırılan hastalık olduğunu da vurguladı.

TÜM SAĞLIK PERSONELİ SEPSİS EĞİTİMİ ALMALI

Sepsis’e karşı savaşta sağlık personelinin ve halkın farkındalığının büyük önem taşıdığını kaydeden Prof. Dr. Ünver, "Sepsis tanımlaması ve tedavi prensipleri 2016 yılı Aralık ayında yeni bilimsel bulgular nedeni ile değiştirilmiştir. Bununla ilgili olarak tüm sağlık personelinin acil olarak eğitim alması gerekmektedir dedi. Prof. Dr. Ünver ayrıca tanı ve tedavinin gecikmeden yapılabilmesi ve böylelikle sepsis görülme sıklığı ile sepsis nedeniyle ölümlerin azaltılabilmesi için halkın farkındalığı büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle basının konuyu gündeme alması ve gündemde tutması büyük önem taşımaktadır" diye konuştu.

FARKINDALIK OLUŞTURULMAYA BAŞLANDI

"Tüm bu gelişmelerin ışığında Türk Yoğun Bakım Derneği, T.C. Sağlık Bakanlığının destek ve katılımı ile ülkemizdeki tüm sağlık personeline yönelik bir eğitim kampanyası planlamıştır" diyen Ünver, "Bu kampanyada Sepsis farkındalığı, tanısı, acil tedavisi ve ileri tedavisi ile ilgili güncel bilgileri içeren eğitim verilecektir. Ülkemizin değişik şehirlerindeki 100'den fazla hastanesinde başlatılacaktır. Hedef tüm sağlık personeline ulaşmak olduğundan bu eğitimlerin tekrarlanarak tüm sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilmesi hedeflenmiştir" şeklinde konuştu.

Sepsis kişiler arasında ayrım yapmaz diyen Prof. Dr. Ünver,  Genç, yaşlı, zengin, fakir, ırk ve cinsiyete bakmaksızın ölümcül klinik tabloyu oluşturur. Bağışıklık sistemi zayıflamış, 65 yaşında veya daha yaşlı, 1 yaşından daha küçük kişilerin riski daha yüksektir. Sepsis; akciğer kanseri-prostat kanseri-meme kanseri-AIDS toplamından daha fazla kişide görülmektedir. Hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birisinin Sepsis ile ilişkili olduğu gözlenmiştir.

Sepsis’in tek bir belirti veya bulgusu olmadığı birçok belirti ve bulgunun farklı kombinasyonlarla bir araya gelmesi ile belirti verdiğini belirten Prof. Dr. Ünver, bir enfeksiyon hastalığı sonucunda ortaya çıkan belirtileri şunlardır: Titreme, ateş veya vücut ısısı düşüşü, rahatsızlık hissi veya ağrı, nemli veya terli cilt, nefes alıp vermede sıkıntı, kalp hızı artışı, idrar çıkışının olmaması dedi.

Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Ana bilim dalı öğretim görevlisi Yrd. Doç Dr. Didem Onk Sepsiste, “Acil Tedavi’ başlıklı sunumunu yaptı.

Yrd. Doç Dr. Didem Onk sunumun da; “Sepsis; Enfeksiyonlara karşı vücudun oluşturduğu normal dışı yanıtın organ fonksiyonlarında bozukluk ve yetmezlik oluşturması sonucunda ortaya çıkan ve ölüm oranı oldukça yüksek olan durum olarak tanımlandığını, Yılda yaklaşık 19 Milyon 400 Bin yeni sepsis vakasının tanı aldığı anlatılarak sepsisin dünya genelinde ciddi bir  halk sağlığı sorunu olduğunu vurguladı”.

Erzincan Üniversitesi Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma hastanesi başhekimi Yrd. Doç. Dr. Ufuk Kuyrukluyıldız, “Türk Yoğun Bakım Derneği, Sağlık Bakanlığı ile iş birliği içerisinde 2014 yılından bu yana sürdürdüğü SEPSİS farkındalığı ve tanısı ile ilgili eğitim çalışmalarını 13 Eylül Dünya Sepsis Günü ile birlikte yeniden başlatmış olup Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı bu  çalışmaya katıldı” dedi.

Editör: Doğu Gazetesi