Dr. Hasan Ölmez; “Önemli olan kişinin çaba sarf etmesi tabi ki doktorlar olarak bizlerde çaba sarf ediyoruz” dedi.

Göğüs hastalıkları uzman Dr. Hasan Ölmez yaptığı açıklamada;" Yaklaşık 1 yıl öncesinde göğüs hastalıklarına bağlı sigara bırakma polikliniğini açmış bulunmaktayız. Bakanlığımızın bizlere sağlamış olduğu ilaçlarla bu hizmeti yürütmeye çalışıyoruz. Özellikle şunu belirteyim ki sigarayı bırakmak kesinlikle kolay değil, sigara içenlere sorduğumuzda %70 i bırakmak istediğini belirtiyor. Fakat 6 aylık bırakma süresi sadece %5 oluyor herkes bırakmak istiyor ama bırakamıyor sebebi ise sigaranın fiziksel bağımlılık yapıyor olması fiziksel bağımlılık yarattığı içinde özellikle bazı testler yapıyoruz nikotin bağımlılığı yüksek ise mutlaka ilaç tedavisi gerekiyor.

Hastaların temel olarak yaptıkları yanlışlara değinen Dr. Hasan Ölmez, hastalar ilaç tedavilerini çok kısa tutuyorlar dolayısıyla bu birinci yanlış, ikinci yanlış ise sigara bırakmak isteyen her şeyi ilaçtan bekliyor fakat sigara alışkanlığı sadece fiziksel bir bağımlılık değil olayın aynı zaman da psikolojik bağımlılığı da var, üçüncüsü ise sigara insanların davranış modülünü oluşturmuş durumda olduğu için sadece ilaç kullanmakla sigara bırakılamıyor. Hayatta en zor olan şey yeni bir davranış modülü oluşturmak ve önceden oluşturulmuş kötü bir modülü kırmak, dolayısıyla ilaçla birlikte kişisel çabada gerekli dedi.

Ölmez Sigarayı bırakmak için polikliniğe gelen hastalarımıza ilaç tedavisi uyguluyoruz bunun yanında bazı modüller vererek kişinin de katkısını sağlıyoruz çünkü bağımlının da aktif olarak çabalaması gerekiyor yoksa başarısız olunuyor. Genellikte duyulan ilaç kullandım fakat bana faydası olmadı bırakamadım, bırakamaz çünkü kişide çaba sarf etmesi gerekir.

Sigara bırakma polikliniği olarak şu aşamaları uyguluyoruz. Öncelikle tedavi için gelen bağımlının eğitim durumuna bakıyoruz, neden sigaraya başlanıldığını öğrenmeye çalışıyoruz, günlük ne kadar sigara kullanıldığına bakıyoruz, neden bırakmak istediğini anlamaya çalışıyoruz, sigarayı bıraktıktan sonra nasıl yoksulluk semptomları oluştuğuna bakıyoruz, kısaca burada bağımlının portresini çıkartıyoruz.

Burada amaç ilaç kullan sigara bırak değil önemli olan kişinin çaba sarf etmesi tabi ki doktorlar olarak bizlerde çaba sarf ediyoruz.

Ölmez; Hastaya bazı tahliller yapıyoruz, sigaranın vermiş olduğu hasarı anlamak için biyokimya tahlilleri yapıyoruz, kolesterolüne, şekerine, tansiyonuna, akciğer filmine ve solunum testine bakıyoruz. Dolayısıyla gizli kalmış bazı sigaraya bağlı şikayetler ve hastalıklar varsa, bunu ortaya koymaya çalışıyoruz. Hastanın özgeçmiş ve soy geçmişindeki hastalıklara bakıyoruz. Ailede akciğer kanseri veya başka kanserler varsa, kişi acilen sigarayı bırakması gerekiyor. Herkesin akciğer yapısı hassasiyeti farklı oldun dan, sigaraya da hassasiyeti aynı değil. Sigara içenlerde depresyon çok fazla olabiliyor. Ciddi bir depresyon varsa, psikiyatriye yönlendiriyoruz öncelikle. Bazı hastalarda ise sosyal problemleri çok ön planda oluyor bu durumda da, sosyal hizmet Uzman’ını devreye sokuyoruz.

Dolayısıyla biz hastaya sigarayı bırakmayla birlikte, hazır hale getirmeye çalışıyoruz. Sigarayı tam bıraktı demesi için tam bir yıl bırakmış olması gerekiyor. Biz hastadan istediğimiz tek şey samimi olsun.” Dedi.

Editör: Doğu Gazetesi