Projeyle ilgili olarak bir basın açıklaması yapan Erzincan Otel ve Kahveciler Odası Başkanı Ali Babacan açıklamasında; “Türkiye İstatistik Kurumu'nun araştırmaları sonucu 2013 yılı itibariyle ilimizde işgücüne katılım oranı % de 54 istihdam oranı ise % 50’dir. İlimizde işsiz ve vasıfsız gençlerimiz iş bulma sorunu yaşamaktadır.
İlimizdeki bir diğer sorun ise başta büyük oteller olmak üzere otellerimizde yabancı dil bilmeyen, vasıfsız garsonlar ve resepsiyonistler görev almaktadır. Bu sorunun ilk nedeni turizm meslek lisesinden mezun olan gençlerimizin batı veya güney illerinde çalışma isteğidir. Diğer nedeni ise istihdam edilebilirlik konusunda işletmelerin yetersiz ve ilgisiz olmasıdır. Emniyet Müdürlüğü'nden alınan istatistikî bilgiler doğrultusunda 2012 yılında ilimizdeki otellerde 2000 civarında yabancı turist konaklamış, 2013 yılında ise Ergan Dağı Kayak Merkezinin de etkisiyle 5000 civarında olacağı tahmin edilmektedir. Burada işsiz gençlerimize vasıf kazandırma ihtiyacı zaruri olmaktadır.
Biz Otel ve Kahveciler Odası olarak, Erzincan Üniversitesi'nin sosyal tesisler binasında Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu ile işbirliği içerisinde işsiz ve vasıfsız 20 bayan ve 20 erkek olmak üzere toplamda 40 gencimize, diksiyon eğitimiyle birlikte, garson/komi yetiştirme kursu, mesleki yabancı dil kursu düzenleyerek bu 40 işsiz ve vasıfsız gencimizin meslek sahibi olmalarının sağlanması hedeflenmektedir.
Daha önce düzenlenen kurslarda, kurumlar kursiyerlerin istihdam edilebilirliği konusunda yetersiz kalmışlardır. Ancak bizim projemiz sayesinde odamıza kayıtlı otellerimizle protokol imzalayarak kurs bitirme sınavını başarıyla geçen ilk 20 kursiyerlerimizin önce stajı ardından istihdamı sağlanacaktır. Kurslarımızı, proje ortağımız Erzincan Üniversitemizin Sosyal Tesislerinde düzenlemeyi planlıyoruz. Verilecek kurslarda uzman eğitimciler görevlendirilecek ve 2 eğitimci ile 248 saat garsonluk/komilik kursu 2 eğitimci tarafından 216 saatlik yabancı dil eğitimi kursu düzenlenecektir.
Ayrıca kursiyerlerimizden gönüllülere ek olarak 60 saatlik diksiyon eğitimi verilecektir. Kurslar günde 4 saat haftada 5 gün olacak şekilde planlanmakta ve iki kurs eş zamanlı başlayacağından 3 ay içinde tamamlamayı düşünüyoruz. Kursiyerlerimize ayrıca kursa katıldıkları günler için harçlık verilecektir.  
Editör: Doğu Gazetesi