İl Kültür Merkezinde düzenlenen programa Vali  Abdurrahman Akdemir ve eşi  Sema Akdemir, Erzincan Belediye Başkanı  Yüksel Çakır, Vali Yardımcısı  Ahmet Türköz, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, dernek üyeleri ve vatandaşlar katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Vali  Abdurrahman Akdemir; Türkiye Cumhuriyetinin bir sosyal hukuk devleti olduğunu ve sosyal hukuk devleti olmanın gereği olarak engelli vatandaşlarımıza her türlü kolaylığın sağlanması gerektiğini ifade ederek son yıllarda engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözümüne yönelik çalışmaların ivme kazanarak arttığını dile getirdi.  Vali Akdemir  konuşmasında; "Sosyal hukuk devleti olarak son 10 yılda toplumun huzuru ve mutluluğu için toplumun dezavantajlı gruplarının dinleyip sorunlarını çözmek amacıyla önemli mesafeler kaydedilmiş, özellikle son yıllarda çok önemli çalışmalar yapılmıştır. 2010 yılında Anayasada yapılan bir değişiklik ile; toplumun dezavantajlı gruplarının başında gelen engelli vatandaşlarımıza, yaşlılara, çocuklara, şehit ailelerine, gazilerimize ve onların ailelerine pozitif ayrımcılığın yapılacağı hükme bağlanmıştır." dedi.
Konuşmasının devamında, İlimizde engelli çocukların topluma kazandırılması ve eğitimine yönelik hizmet veren 9 adet rehabilitasyon ve özel eğitim merkezi bulunduğunu ve bu merkezlerde 972 engelliye eğitim verildiğini kaydeden Vali Akdemir; "İdareciler tarafından toplumun bu dezavantajlı gruplarını topluma kazandırmak, onları hayatın bir parçası haline getirmek için çok önemli projeler uygulandı. Bu projeler kapsamında Erzincan'da da özellikle engelli çocuklarımızın topluma kazandırılması ve eğitimine yönelik rehabilitasyon merkezleri açıldı. Bu merkezlerde çocuklarımızın topluma kazandırılması ve sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri için, eğiticiler eşliğinde spor etkinlikleri, dış geziler, folklor, koro, alışveriş ve konuşma becerilerinin artırılması gibi sosyal kültürel faaliyetlerde düzenlenmektedir. İlimizde son 3 yılda SODES kapsamında engellilere yönelik 16 proje uygulanmış olup, proje tutarı toplamı 1 milyon 420 bin 561 tl’dir. Bu projelerden 1626 vatandaşımız faydalanmıştır. Ayrıca, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce il genelinde 2012 yılında 1872 kişiye toplam 14 milyon 73 bin TL, 2013 yılı mayıs ayı sonuna kadar 1916 kişiye 7 milyon 833 bin TL evde bakım ücreti ödemesi yapılmıştır. Sözlerime son verirken Erzincan'da Yaşayan Zihinsel Engellileri Koruma ve Kalkındırma Derneği tarafından yapılan 'Sporla Engelsiz Hayata Merhaba' SODES projesini hayata geçirerek 60 kızımızın eğitimine ve gelişimine katkı sağlayan, onları anne şefkatiyle kucaklayan Dernek Başkanı Gül Çaglıdil’e, yönetim kurulu üyelerine ve projede emeği geçen herkese teşekkür eder, yürekleri sevgi ile dolu olan tüm engelli vatandaşlarımıza sevgi ve saygılarımı sunarım." şeklinde konuştu.
Vali Abdurrahman Akdemir'in konuşmasının ardından başlayan programda, proje kapsamında eğitim gören engelli çocuklar tarafından sergilenen halk oyunları gösterisi ve müzik dinletisi büyük beğeni ile izleyicilerle buluştu.
Editör: Doğu Gazetesi