“STEM” ingilizce kök anlamına gelmektedir. “STEM” Türkiye’de henüz sayılı çalışma gruplarının hedef ve amaçları iken, Amerika’da bu projenin ülke için önemli olduğuna inanan devlet 2012 yılında STEM eğitimi konusunda öğretmen yetiştirmek amaçlı bir bütçe ayırmıştır. STEM Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.

Düzenlenen programda konuşan Doç. Dr. Sema Altun Yalçın STEM hizmet eğitimi ile ilgili bilgiler verdi.

Sema Altun Yalçın konuşmasında; “STEM İngilizce ve uluslararası bir kelime. Her ülke kendi dilince kullanmakta. İlk önce fen, teknoloji, mühendislik ve matematiğin bütünleştirilerek eğitime entegrasyonudur. STEM neden önemli? Bu eğitimde öğrencilerimize bilgi yüklüyoruz ama bunları üreten nesil haline getiremiyoruz. Bizim amacımız bu bilgileri üretebilen, bu bilgiler sayesinde ihtiyaçları giderebilen bir nesil yetiştirmek. Burada öğretmenlerimize büyük sorumluluk düşmekte. Biz eğitim fakültesi olarak bu eğitimleri vermekteyiz. 132 öğretmen bu programdan eğitim alacaklar. Birçok alanı kapsayan eğitimlerimiz olacak. STEM’in yeri önemi ve nasıl bize uyarlarız konularında konuşacağız. Öğretmenlerimizin hangi kazanımlara sahip olacak onları konuşacağız. Eğitimlerimiz 3 gün boyunca 30 saatlik olacak. Bu şekilde yaptığımız eğitimler sayesinde eğitimlerimizin uluslar arası olduğunu kanıtlamış olacağız.

Daha sonra konuşan Erzincan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, öğretmenlerin bu eğitimlerde aldığı bilgileri paylaşmaları halinde çok daha başarılı sonuçlar alınacağına dikkat çekti. Aziz Gün açıklamasında şu ifadeleri kullandı; “Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Erzincan Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi’nin farklı fakülteleri ile imzaladığımız protokol neticesinde yaptığımız çalışmaların bir tanesi STEM eğitimi. Özellikle milli eğitim bakanlığımızın 51 dersin müfredatında bir yenileme ve güncelleme var. Bu yenileme ve güncellemenin 4 temel adımı var. Bunların STEM ile örtüştüğünü görüyoruz zaten. Birincisi hepimizin şikâyet ettiği sadeleştirme. İkincisi günlük hayatta kullanılabilirlilik var. Bir diğeri değerler eğitimi var. Diğeri ise analitik düşünebilme becerisini çocuklarımıza kazandırma var. İşte bunlar bu 4 ana temeli birbiri ile olan entegrasyonu bir araya gelmesi, farklı bakış açıları ile yorumlayabilme, anlayabilme, bakabilme gibi becerileri ortaya koyuyor. Bu gün 132 öğretmenimiz bu eğitimleri alacak. Haziran ayında da daha ileri bilgilendirme çalışmalarını bizler de yapacağız. Ben bu seminerin hayırlara vesile olmasını diliyorum. Katılımcıların aldığı bilgi ve birikimleri birbirileri ile öğrencileri ile paylaşmaları çok daha faydalı olacaktır diye düşünüyorum.”

Son olarak konuşan Erzincan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Polat, değişen ve gelişen dünyada değişime ayak uydurulmadığı takdirde eğitimin gelişmişliğinden söz edilemeyeceğine vurgu yaparak; “STEM ismi üzerinde fen teknoloji mühendislik ve matematiği bir arada barındıran önemli bir sistem. Bu işlin başarılı olması için öğretmen yeterliliği önemli. Değişen dünyada değişmeme şansımız yok. Dünyaya ayak uydurabilmemiz için eğitim sistemimizin gelişen dünya ile orantılı olması gerekir. Bu sistemin geçerli olabilmesi için sadece öğrencilerin bir arada olması dışında okullarda öğretmenlerimizin de bir araya gelerek çalışması bizler için çok önemli” diyerek sözlerine devam etti.

Editör: Doğu Gazetesi