Kooperatiflerimizce ortaklara kullandırılan kredilerden, 31.01.2014 tarihine kadar ödenemeyen her türlü takipteki kredi borçlarına ilişkin defaten ya da taksitli ödeme kolaylığı imkânı getirilmiştir.
Takipteki krediler hesabına aktarıldıkları tarihten itibaren temerrüt faizi yerine normal faiz oranı üzerinden basit usulde yapılacak hesaplamayla borç tutarı yeniden hesaplanacaktır. Hesaplanan yeni borç; ortaklar, kefiller ve varislerden birisi tarafından defaten ödenebileceği gibi taksitle de ödenebilecektir.
Buna göre; Defaten Ödeme Kolaylığı Uygulaması:31.01.2014 tarihi itibariyle kanuni takip hesaplarında kayıtlı borcu bulunanlar ile borçla ilgililer (ortaklar, kefiller ve varisler) defaten ödeme uygulamasından yararlanabilecektir.
Taksitli Ödeme Kolaylığı Uygulaması:
1-Hayvancılık kredilerine ait takipteki borçlarını 31.12.2014 tarihine kadar taksitlendirmek isteyenler, temerrüt faizi yerine normal faiz oranı üzerinden basit usulde yapılanacak yeni borcun asgari %20’sini peşin ödeyerek, kalan kısmını yıllık taksitlerle en fazla 3 taksit vadesinde ödeyebileceklerdir.
2-01.01.2011 tarihi itibariyle idari takip hesaplarında borcu bulunan ortak ve borçla ilgililerden (kefiller, varisler, teminat borçluları vb.) senet veya taahhüt alınarak taksitlendirme yapabileceklerdir.
a) Düzenleme tarihi 30.01.2004 öncesi senetler için yapılacak taksitlendirmelerde kefil ve teminat alınmadan ödeme taahhüdü alınmak suretiyle asgari %20’sini peşin ödeyerek ödeme kolaylığından yararlanabileceklerdir.
b) Senet düzenleme tarihi 30.01.2004 sonrası alacaklardan kefil ve yeni teminat bulamayan ortaklar için ödeme kolaylığı kapsamında hesaplanan borç tutarının % 50’sini ödemek kaydı ile ödeme taahhüdü alınmak suretiyle ödeme kolaylığından yararlanabileceklerdir.
Kefil ve yeni teminat verebilmeleri halinde ise, en az % 20’sini peşin ödemeleri kaydıyla bu kolaylıktan yaralanabilecektir.
Bu ödeme kolaylığı ile yapılan bazı hesaplamalarda % 70’lere varan indirim söz konusu olduğu gibi, daha önceden kısmı ödeme yapılmış olanlarda borcun tamamen kapandığı/tasfiye olduğu görülmektedir.
Bu imkânlardan yararlanabilmek için ortağı olunan Tarım Kredi Kooperatifine borçlunun kendisinin, kefillerinin veya varislerinden birisinin en geç 31.12.2014 tarihine kadar yazılı olarak müracaat etmesi gerekmektedir.
Ayrıca; herhangi bir şarta bağlı olmaksızın vadesi geçen borçlarının asgari % 60’ını ödeyen ortaklarımızın kalan % 40 borçları normal tarımsal kredi faiz oranından 1 yıl vadeli olarak yenilenecektir.
Bu konular hakkında bilgi edinmek ve bu ve benzeri ödeme kolayladıklarından yararlanmak için ortaklarımızın en yakın kooperatiflerimize ve/veya Bölge Birliği ile temasa geçmeleri menfaatlerine olacaktırdedi.
Editör: Doğu Gazetesi