Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihi değerleri sağladığı restorasyon kedileriyle gelecek nesillere kazandırıyor. TOKİ, 2013 yılı için yapılan 94 restorasyon kredisi başvurusunun tamamını krediye uygun buldu. İdare 25 ilde 94 kültür varlığının restorasyonu için 10 milyon lira kredi verecek.

TOKİ, ihmal edildiğinden dolayı yıpranan ya da yok olmaya yüz tutan tarihi değerleri koruma altına almak amacıyla restorasyon kredisi sağlıyor. İdare, sivil mimari örneği, özel hukuka tabi gerçek ve tüzel kişilerin mülkiyetinde bulunan, korunması gerekli tescilli taşınmaz kültür varlıklarının bakımı, onarımı ve restorasyonu için rekor miktarda kaynak ayırıyor.

TOKİ, 2013 yılı restorasyon kredisi başvurularını 8 Nisan - 3 Mayıs tarihleri arasında kabul etti. İdareye bu kapsamda 94 başvuru yapıldı. Yapılan değerlendirme neticesinde başvuruların tamamı kredi için uygun bulundu. TOKİ bu eserlerin restorasyonu için toplam 10 milyon 91 bin lira kredi sağlayacak.

Restorasyan kredisi verilecek 94 tarihi eserin bulunduğu iller şöyle; İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Amasya, Antalya, Balıkesir, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Erzincan, Giresun, Hatay, Isparta, Karabük, Kastamonu, Kocaeli, Muğla, Nevşehir, Sakarya, Samsun, Şanlıurfa, Tekirdağ, Uşak ve Zonguldak.

Kaynak: iha