SÜRÜCÜ BELGESİZ ARAÇ KULLANMAK
Sürücü belgesi almadan araç kullananlar ile belgesi geri alındığı ya da iptal edildiği halde direksiyon başına geçenler 1.462 lira ceza ödeyecek.
ALKOLLÜ ARAÇ KULLANANLAR
0,50 promilin üzerinde alkollü olarak hususi otomobil kullanan sürücüler, birinci defada 727 lira, ikinci defada 911 lira, 3 ve 3'ten fazlasında ise 1.462 lira ceza ödeyecek. Trafik polisleri, 5 yıl içinde alkollü araç kullananların ehliyetine birinci defada 6 ay, ikinci defada 2 yıl, 3 ve 3'ten fazlasında 5 yıl süreyle el koyacak.
Hususi otomobil dışındaki diğer araçları kullanan sürücülerin 0,20 promil üzerinde alkollü olduğunun tespit edilmesi halinde de aynı idari yaptırım uygulanacak.
HIZ SINIRINI AŞANLAR
Hız sınırını yüzde 10 ile yüzde 30 oranında aşan sürücüler 172 lira, yüzde 30'dan fazla aşan sürücüler ise 356 lira ceza ödeyecek, 1 yıl içinde hız sınırını yüzde 30'dan fazla aşarak 5 defa ihlal yaptığı belirlenen sürücünün ehliyeti 1 yıl geri alınacak.
CEP TELEFONU KULLANIMI
Seyir halinde cep veya araç telefonu ile benzer haberleşme cihazlarını kullanan sürücüler 80 lira ceza ödeyecek.
Ses, müzik, görüntü ve haberleşme cihazlarını şartlarına uygun olmadan araçlarda bulunduran, bu cihazları kamunun rahat ve huzurunu bozacak şekilde kullanan sürücüler ile araçları, kamunun rahat ve huzurunu bozacak veya kişilere zarar verecek şekilde saygısızca süren, araçlardan bir şey atan veya döken sürücülere de 80 lira idari yaptırım uygulanacak.
DURAKLAMA ve PARK YASAĞI
Duraklamanın ve park etmenin bir trafik işareti ile yasaklandığı yerler ile Karayolları Trafik Kanununda belirtilen diğer duraklama ve park yasaklarına uymayanlara 80 lira, hatalı duraklama ve park etme fiili engelliler için ayrılmış yerlerde gerçekleşirse 160 lira trafik cezası uygulanacak.
EMNİYET KEMERİ VE APARAT KULLANANLARA
Emniyet kemeri ve kask takmayanlara 80 lira ceza uygulanacak.
Erzincan Valiliğinin almış olduğu karar uyarınca emniyet kemeri hatırlatma sistemlerini devre dışı bırakan sürücülere ise Kabahatler Kanununun 32'nci maddesine göre emre aykırı davranıştan idari yaptırım uygulanacak.Vatandaşlarımızın trafik ihlallerini en aza indirmek için getirilen idari yaptırım tutarları tebliğ tarihini takiben 15 gün içinde ödenir ise % 25 indirimli olarak yatırılabilecek. Bu vesile ile vatandaşlarımızın trafik kurallarına uyma konusunda daha dikkatli davranmalarını, yaşanması muhtemel bir kazaya muhatap kalınmadan tedbirlerini almalarını temenni ederiz. 
Editör: Doğu Gazetesi